Растения » Абутилон

 Абутилон
Abutilon

Абутилонът е чудесно растение, което цъфти обилно и продължително с красиви едри цветове в разнообразна багра. При добро отглеждане нежните му мъхести листа образуват пищна корона, която краси дома дори когато цъфтежът приключи. Формата им е подобна на кленовите листа, откъдето произлиза и популярното му название стаен клен.
Повечето от 150-те вида абутилон, от семейство Малвови, са широко разпространени в тропиците и субтропиците – между тях има и тревисти растения, и многогодишни храсти.
В цветарството се отглежда хибридният абутилон, получен от кръстосването на различни видове. Това е вечнозелено дръвче, което нараства бързо и мястото на перваза скоро му отеснява. Различните сортове имат листа съз зелена, златиста или пъстра багра. Височината и компактността на короната също зависят от сорта. Цъфтежът е почти целогодишен, като големите камбанки на цветовете може да са кичести или с просто венче, бели, златисти, оранжеви, розови или червени.
Стайният клен е светлолюбив, на най-добре се развива на разсеяна светлина. Силното слънчево припичане, както и плътната сянка не му се отразяват добре. При високи температури се нуждае от пулверизиране през всички сезони.От март до септември изисква обилно поливане, за да не окапят листата. Водата от подложката обаче трябва да се излива, за да не се вкисне почвата. От октомври до февруари абутилонът зимува добре при 10-14 градуса и се полива много внимателно, многото вода през този сезон води също до окапване на листата.
Всяка пролет цветето се нуждае от пресаждане в нова почва, която трябва да е богата и пропусклива. Новата саксия трябва да е много малко по-голяма от старата,
тъй като обилие от цветове настъпва само когато корените плътно обхващат почвената маса. За доброто развитие допринася много и подхранването с течни торове два пъти месечно по време на активния растеж.
Заедно с пресаждането се прави и подстрижка, като от клонките се изрязва от 1/3 до 2/3 от дължината им. С това се постига красива плътна корона и буен цъфтеж. За още по-силно разклоняване връхчетата на младите клонки се прищипват.
Сортовете абутилон със зелени листа се размножават със семена и резници, а пъстролистните – само с резници. Резниците се вкореняват лесно през цялата година, но най-успешно това става през пролетта и през август.
Меките листа на стайния клен са желана плячка на много вредители – листни въшки, щитоносни въшки, паяжинообразуващ акар. Добре гледаните и закалени абутилони страдат по-малко, но по-слабите могат буквално да загинат, ако не ги напръскаме своевременно със съответен инсектицид.

Тайните на успеха

Светлина: Непряка, разсеяна.
Вода: Обилно поливане лете и съвсем оскъдно зиме.
Влажност на въздуха: Висока, редовно опръскване.
Подхранване: Два пъти месечно през лятото.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Фукция

Пъстрите камбанковидни цветове провисват по клонките на фукцията от юли до октомври. Понякога стъблата загиват от студа, но ако сте избрали препоръчван градински сорт, на следващата пролет новите стръ...

Люляк (сиринга)

Люлякът е често срещан в храстовия бордюр. Видовете, които цъфтят през май и началото на юни, са почти винаги сортове на S. vulgaris, обикновения люляк. Цъфтежът е кратък, около три седмици, ароматът ...

Плумбаго

Още един великолепен представител на пребогатата флора на Южна Африка. Родът включва 8 вида вечнозелени и листопадни полухрасти от семейство Сложноцветни. В родината си обитава сухите субтропични гор...

Фукция (обички)

За някои хора фукцията е най-красивото градинско цвете. На други това може да се стори странно, тъй като цветовете са малки, а багрите са само бели, розови, червени, бледоморави и виолетови. Очаровани...

Начало