Растения » Палми

 Палми
Palms

Палмите са ефектни, но възрастните екземпляри са скъпи, макар че си заслужават парите. В градината в бутилка или терариума неанте бела (хамeдорея елеганс) е ненадмината като централно растение, а старата любимка – кенцията, е идеална, ако ви трябва единично растение със строго очертана форма.
И двете споменати палми са много лесни за отглеждане при обикновени условия, ако не ги смятате за любители на тропичното слънце и сухия пустинен въздух. Всъщност обичат да им е хладно през зимата, влажно през лятото и да са предпазени от пряката слънчева светлина. Неанте бела цъфти с малки кълбовидни съцветия, докато растението е още съвсем малко.
Съществуват много видове палми, които се различават по размерите си и формата на листата, но всички те имат една обща черта. Всяко стъбло има само една точка на растеж. Ако отрежете върха, стъблото ще загине.

Видове
Малка група палми имат високи стъбла, подобни на тръстики, които с възрастта заприличват на бамбукови пръчки. Тези растения са популярни сред специалистите по вътрешно обзавеждане, тъй като са подходящи като фокусна точка в големи помещения. Хамедорея сеифризии и Х. еримпенс достигат височина 180-300 см при добри условия, а листата на Хризалидокарпус лутесценс могат да станат 90 см дълги. Рапис ексцелза и близкият му роднина Р. хумилис понякога се наричат бамбукови палми, тъй като тънките им стъбла достигат височина 150-210 см.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 10°С през зимата; нощната зимна температура не трябва да надвишава 15°С при неанте бела и при кенцията.
Светлина: Някои взискателни палми обичат слънчевата светлина, но за популярните сортове е необходимо засенчване за част от деня; кенцията и неанте бела виреят и при малко светлина.
Вода: Доброто дрениране е много важно – всички палми мразят застояла вода около корените си; през зимата почвата трябва да е само леко влажна; през пролетта и лятото поливайте по-обилно.
Влажност на въздуха: Пулверизирайте листата, ако стаята е отоплена; от време на време измивайте с гъба възрастните листа; пазете от течение.
Пресаждане: Палмите не обичат да ги безпокоят, затова пресаждайте само когато е абсолютно необходимо.
Размножаване: От семена; необходима е температура от 25°С, затова размножаването е трудно.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Гайлардия

Повечето гайлардии може да се отглеждат от семена и цъфтят през първата година. Многогодишните сортове се оставят в бордюра за цъфтеж през следващите години. Закупените като едногодишни се отглеждат з...

Симфорикарпус

Обикновеният симфорикарпус расте буйно и не е капризен - вирее на ярко слънце или в гъста сянка под дърветата. Покрива големи площи в по-некултивираните части на градината. Големите бели плодчета се п...

Черница

Черницата е свързана с копринената индустрия. Чепатият ствол и оранжевата люспеста кора са интересни през зимата. За разлика от много паркови дървета черницата не се превръща в достолепен гигант - дос...

Уризия

Дълготрайно многогодишно растение за алпинеума. Подходящо е за сенчесто и влажно място. Няма да го намерите в местния градински център - ще трябва да го поръчате от специализиран разсадник. Уризията е...

Начало