Тисът се смята за бавнорастящо иглолистно дърво, подходящо за жив плет в стари градини и църковни дворове. Обичайната му листна багра е чернозелена. Много от сортовете му са прекрасни за жив плет, но тисът има и други приложения, както и други листни багри - златисти, формите му са различни: от разпрострени до 12-метрови колоновидни дървета. Непретенциозен е - вирее на сянка и няма нищо против замърсения въздух, но не понася почва с лоши дренажни свойства. Почти всички сортове са бавнорастящи, особено в началото, но живеят дълго. Мъжките и женските цветове са на отделни растения. Листата и семената са отровни.
РАЗНООБРАЗИЕ:
Т. Baccata
Среден размер: Височина след 10 г. 1,8 м
Обикновеният тис е иглолистно дърво, което се сади в британските градини от векове. Може да достигне 12 м височина, но обикновено се подкастря, за да служи като вечнозелен жив плет.
T. Fastigiata
Среден размер: Височина след 10 г. 1,5 м
Познатият изправен ирландски тис - формата на младото дърво е колоновидна, нос възрастта леко се разпростира. Листата са чернозелени, а максималната височина е около 4,5 м.
Т. baccata Fastigiata Aureomarginata
Среден размер: Височина след 10 г. 1,5 м
Златният ирландски тис е пъстра версия на добре познатата Fastigiata. Листата са с жълто по краищата - през зимата дървото е в убито златиста багра. Т. baccata Standishii е по-нисък.
Т. baccata Repandens
Разпростиращо се: Височина след 10 г. 30 см
Нискорастящ тис, който може да се използва за почвопокривно, тъй като се разпростира над 3 м, когато порасне. Вирее на слънце или сянка. Дългите клонки провисват при връхчетата.
T. baccata Elegantissima
Джудже: Височина след 10 г. 1,2 м
Най-популярният от златистите тисове, умален вид на обикновения тис. Игло-листата на младото дърво са изцяло жълти, по-късно стават зелени с жълти ивици.
Т. baccata Semperaurea
Джудже: Височина след 10 г. 60 см
Най-яркият златист тис - широкоразпростиращ се храст с издигнати клони, покрити с яркожълти иглолиста всяка пролет. Сортът е представен само от мъжко растение.
Отглежда се за плодовете, наричани обикновено чушки, които се употребяват в зелено състояние пряко за приготвяне на различни ястия или след съхранение под формата на консервирани или замразени продукт...
Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи, на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено, диетични храни, к...
В западната част на САЩ, откъдето произхожда, това дърво е наистина знаменита гледка - извисява се на над 36 м. Култивираната разновидност на L. decurrens, която се отглежда в паркове и градини, е с п...
Зебрината е близък родственик на традесканцията, но е по-пъстра. Листата са с отблясък, многобагрени отгоре и пурпурни отдолу. Горната им повърхност е зелена и сребриста, по края – розова (З. Пендула)...