05.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5005 |  0 
Когато кожата страда
От десетина години насам слагате, и то с удоволствие, един и същ дневен крем. Той е подходящ за вашия тип кожа, безспорно подобрява вида й, прави я мека и свежа. От известно време обаче, непосредствено след нанасянето му, лицето ви се зачервява и на места започва да ви сърби. По всяка вероятност става дума за алергична реакция. Тя се появява, когато кожните клетки „решат", че за да запазят себе си, се налага да отхвърлят някоя вредна за тях молекула. И понеже клетките имат памет, от този момент нататък винаги щом епидермисът ви влезе в контакт с врага, трябва да очаквате грозните и неприятни алергични симптоми. Единственият начин да ги избегнете е да отстраните причинителя и под наблюдението на специалист да се подложите на изследвания. За жалост ситуацията невинаги може да бъде под пълен контрол - в козметичните продукти се съдържат около 6000 различни молекули и понякога лекарите трудно установяват с абсолютна точност коя именно ви действа като алерген. А и медиците невинаги се сещат за всичко. Така например малката никелова сачма от лака за нокти, сложена във флакона, за да му попречи да се сгъсти бързо, причинява много силна реакция - клепачите се зачервяват и подпухват, след като ги разтъркате с лакираните си ръце. Възможно е да развиете алергия и от лосиона срещу косопад на вашия партньор, ако главата ви се докосва често до възглавницата му.

Алергия или възпаление

Към реакциите на кожата си трябва да се отнасяме сериозно, но това не означава да се паникьосваме при вида на най-незначителното изприщване. Алергиите все още са рядкост и само от 2 до 3% от населението на земята стават техни жертви. В същото време възпаленията са много често срещано явление и затова трябва добре да се познават. Симптомите им - зачервяване, усещане за топлина, сърбеж, се появяват непосредствено след първото нанасяне на нов за вас продукт, разрушаващ повърхностните клетки на кожата. В резултат епидермисът се зачервява и проявява свръхчувствителност. За щастие той възвръща предишния си вид, след като почистите лицето си и повече не използвате виновния за състоянието ви продукт. Ако обаче си позволите често да малтретирате кожата си с агресивни за нея субстанции, тя започва да губи защитните си функции и става уязвима за въздействието на алергените. В това отношение трябва да имате предвид, че силно дразнещи се оказват многобройни молекули, вложени в най-модерните средства за разкрасяване - плодови киселини, ретинол, хлорхексидин, млечна киселина. Ако кожата ви реагира отрицателно на тях, имате две възможности - да ги избягвате за в бъдеще или да ги използвате в най-ниската им концентрация.

Чувствителните зони

Въпреки че алергиите и възпаленията са твърде различни, между тях има и нещо общо - обикновено се появяват върху нежните, чувствителни части на лицето и тялото. Най-уязвими, защото са много фини, са клепачите. Когато те реагират, подпух-вайки, невинаги трябва да обвиняваме спиралата, очната линия, сенките. Така или иначе, заради честия контакт с ръцете очите ни влизат в досег с куп рискови продукти - лак за коса, боя, лосиони. Устните също са силно изложени на външни агресии, понеже на повърхността им няма мастни жлези, които да произвеждат защитен себум, а и твърде често ги мокрим със слюнка. Кожата на главата и ушите пък може да се раздразни сериозно от на пръв поглед безобидни шампоани, оцветители, стайлинг продукти, щом някоя от съставките им не ни понася.
При толкова много причинители на свръхчувствителност, алергии и възпаления ние почти не сме в състояние да се защитим, още повече, че отговорни се оказват не само химическите субстанции в козметиката. Напоследък дерматолозите предупреждават за друга опасност - свръхвисоката концентрация на растителни екстракти в даден продукт също може да ни обезобрази повече или по-малко сериозно. В такъв случай единственото, което ни остава, е да използваме само средства, обозначени от производителите като хипоалергенни. Всички те са тествани в болнични условия - спиралите и сенките върху жени с контактни лещи, червилата и фон дьо тенът - върху кожата на гърба, боите - в свивките на лактите. За жалост хипоалергенната козметика не може да даде 100% гаранция, защото все още не се знае как точно именно вашата кожа ще реагира на тази или онази субстанция, попаднала върху нея, и дали организмът ви няма да реши да я изхвърли.
Във всички случаи обаче трябва да избягвате най-популярните козметични алергени (направете справка с нашата таблица) и при съмнение да се консултирате със специалист. Лекарите смятат, че най-много трябва да внимават онези хора, които страдат и от други видове алергия - от цветен прашец, котешки косми, акари, никел. На тях те препоръчват да избягват парфюмите и парфюмираните козметични продукти, за които е доказано, че имат най-силен алергенен потенциал.

Враговете на кожата

Оцветители
Най-опасни са пигментите, производни на никела, които имат пер-лен ефект, както и тези на хрома и кобалта, даващи наситени сини и зелени нюанси.

Консерванти
Те правят козметиката устойчива на състаряващото въздействие на въздуха и пречат на развитието на микроби в нея, Сред най-често използваните
консерванти, упоменати върху опаковките, са по-липрабените, хлорхексидинът, хексимидинът. Внимавайте с тях!

Ланолин
Мазнината, произвеждана на базата на овча лой, се влага в многобройни кремове, червила, сапуни, шампоани,

Парфюми
Сложни композиции от етерични масла, естествени и синтетични есенции, парфюмите са първи в черния списък на алерголозите,

Перувиански балсам
Често се използва като консервант и разтворител, Присъства в продуктите против слънчево изгаряне, в омекотяващите устните червила и балсами.

Колофон
Тази естествена смола, добивана от иглолистни дървета, се включва в състава на много продукти, които трябва да прилепват плътно към повърхността на кожата, косата или ноктите. Става въпрос за водоустойчиви спирали, кола-маски, лейкопласт, лакове за коса и нокти.
20.04.2012 г. / Татяна Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020