Още рецепти » Какво ни дебне на работното място

 Какво ни дебне на работното място

Някои работят, за да живеят, други живеят, за да работят. И в единия, и в другия случай опасностите, които дебнат в професионалната ни среда, никак не са малко.

Алергия към латекс

Най-честите жертви: Зъболекари, лекари, медицински сестри.
Как възниква? По принцип заболяването засяга само 1% от хората, но рискът расте, ако често сте в контакт с материала. Изследванията показват, че 17% от медицинските работници, ползващи постоянно латексови ръкавици, страдат от алергия, проявяваща се в екземи, раздразнена и лющеща се кожа, пърхот, астма.
Спасението: Най-важно е да се избягва допирът с действащия като алерген латекс, Слагайте ръкавици, изработени от друга материя, като не забравяте, че опасни могат да се окажат и надуваемите топки, презервативите, дори ластиците на бельото ви. Направете си тест, за да сте сигурни дали сте алергични точно към латекс, Обръщайте внимание дори и на най-малкия симптом. Освен това трябва да знаете, че е възможно да проявите непоносимост към някои плодове - банани, авокадо, праскови, съдържащи алергени, подобни на тези в латекса, Консумирането им предизвиква парене в областта на гърлото и езика, също и болки в стомаха.

Пресъхване на роговиците

Най-честите жертви: Всички, които прекарват дълги часове пред компютъра или телевизора.
Как възниква? Колкото повече се взирате в екрана, толкова по-често мигате - в резултат очите не се овлажняват достатъчно, Ефектът се засилва в сухо и топло помещение, където роговиците стават свръхуязвими към всякакви частици, съдържащи се в домашния прах. Няколко часа след началото на работния ден започвате да усещате дразнене в очите и главоболие. Бързото трепкане на монитора ви кара да се напрягате повече. Ако честотата на излъчването му е под 75 Хц, очите ви изпитват максимално натоварване.
Спасението: Сменете монитора в офиса с нов с работна честота 100 Хц. Полезно е и да правите упражнения за очите: от време на време спирайте работа и по 10 - 15 пъти поглеждайте бързо нагоре-надолу и наляво-надясно. След това 15 секунди стойте със затворени очи. Следете за влажността в помещението -тя не трябва да пада под 50 - 60%. Особено сух е въздухът през зимата в стаи с парно отопление, затова поставете специален овлажнител, аквариум с рибки, саксии с цветя.

Изтръпване на пръстите

Най-честите жертви: Секретарки, журналисти и всички, които продължително си служат с компютър.
Как възниква? Болките в китките и ставите, треперенето на ръцете и изтръпването на пръстите са типични за хората, които работят с клавиатура. Причините са неестественото положение на китките, честите удари с наситените с нервни окончания върхове на пръстите, нарушеното кръвообращение в горните крайници.
Спасението: Използвайте възможно най-ергономичен модел клавиатура - с наклонена повърхност, разделена на две части - за лявата и дясната ръка, със специално вдлъбнати клавиши, щадящи пръстите. Мишката също трябва да е удобна, а плотът на бюрото и столът да се регулират на височина за постигане на най-комфортното положение. Не забравяйте да правите и гимнастика за ръцете.

Хронична екзема

Най-честите жертви: Фризьори, автомеханици, строителни работници, чистачи.
Как възниква? Проблемите с кожата съставляват около 50% от всички професионални заболявания. Най-често страдат ръцете заради постоянния контакт с мокри и мръсни предмети или пък с химически препарати. Екземата се проявява във вид на петна, зачервени и сухи участъци. Тя се разпространява първо между пръстите, а после обхваща цялата ръка. Често се съпровожда от силен сърбеж.
Спасението: Задължително слагайте ръкавици и не забравяйте да защитавате ръцете си с обилно количество крем.

Възпаление на гласните струни

Най-честите жертви: Певци, оратори, учители.
Как възниква? Заболяването е следствие от хронично напрягане на гласните струни. Симптомите са болки и дразнене в гърлото, промяна или загуба на гласа, невъзможност да се вземат високи тонове.
Спасението: Дайте възможност на гласните си струни да почиват от време на време. При първите тревожни симптоми идете на лекар, а не чакайте да ви мине от само себе си. Колкото по-навреме вземете мерки, толкова по-големи са шансовете за пълно възстановяване на гласа. Обикновено се предписват медикаменти, облъчване с лазер, гаргара с билки. В краен случай се налага оперативно лечение - сложно и скъпо.

Глухота

Най-честите жертви: Зъболекарите, строителните работници и всички, които работят в условия на постоянен шум.
Как възниква? Най-опасни за слуха са силните звуци с висока честота. Затова именно зъболекарите влизат в най-рисковата група. Реална опасност за слуха има и при работа с бормашина, особено ако е много близо до ушите.
Спасението: Задължително е да се слагат тапи в ушите. В противен случай, както сочат изследванията, след 10 години зъболекарите, хората, работещи с пробивна техника, резачите на стъкло губят 20% от слуха си.

Кариес

Най-честите жертви: Хлебари и сладкари.
Как възниква? При тези професии рискът от поява на кариес е висок не защото представителите им консумират много сладкиши и бонбони. Причината се крие в праха от брашното и захарта, с който е пропит въздухът в производствените цехове. При непрекъснатото му вдишване в устната кухина се създават благоприятни условия за развитие на бактериите, причиняващи кариес.
Спасението: Ако упражнявате тези професии, не е достатъчно да миете зъбите си само два пъти на ден. Добре е да носите със себе си препарат за изплакване на устата, за да можете често да отстранявате опасния прах.

Бръчки и пъпки

Най-честите жертви: Автомеханици, пътни строители, работещи на бензиностанции.
Как възникват? Изгорелите газове, моторните масла и автомобилните лакове предизвикват появата на дълбоки бръчки и пъпки по кожата.
Спасението: Ръкавиците и защитното облекло са задължителни, както и редовното им почистване. Мийте ръцете и лицето си с подходящи препарати. Носете маска при работа с бои и лакове. Ако въпреки това имате пъпки, посетете дерматолог за необходимото лечение.

Гъбички по краката

Най-честите жертви: Професионални спортисти, военни, спасители, треньори по плуване.
Как възникват? Ако попадате в една от тези групи, рискът от гъбична инфекция при вас е 70%. Най-благоприятна среда за развитие на вредните микроорганизми създават топлината и влагата. Характерните симптоми са сърбящи мехурчета, деформирани нокти, мокри рани, жълтеникави или червени петна, неприятен мирис. Може да се заразите и в обществените басейни, сауни и душове,
Спасението: Внимателно изсушавайте и дезинфекцирайте обувките си. Не носете едни и същи маратонки на две поредни тренировки, Ползвайте препарати, намаляващи изпотяването на краката. Перете чорапите си на 60 градуса.

Разширени вени

Най-честите жертви: Продавачи, фризьори, хирурзи и всички, работещи продължително време прави на едно място.
Как възниква? При ходене кръвта постоянно циркулира в краката благодарение на съкращаването на мускулите. Когато обаче стоим неподвижно, кръвообращението в долните крайници се нарушава, вените се разширяват и изпъкват грозно.
Спасението: Носете подходящи чорапи и бельо без стягащи ластици. Може да използвате еластичен бинт за засегнатите участъци. Непременно си купете ортопедични обувки. Два пъти на ден обливайте краката си с хладка вода и ги разтривайте с груба кърпа. Движете се повече, спортувайте умерено и редовно си правете масаж. Когато сядате, старайте се краката ви да са леко повдигнати.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Бабините суеверия и детското здраве

Ако сте родители и имате малки деца, неминуемо сте се сблъсквали със закостенелите рецепти, навици и традиции на по-възрастните членове на семейството, когато става въпрос за отглеждането на децата. Н...

Плодови вина

Вино от трънки Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода. Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и зали...

Направете си минипарник

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Eхинацея – красавица и лечителка

Ехинацеята е измежду цветята, които не може да останат незабелязани в градината. Тя веднага привлича погледа с царствения си вид – на “главата” - медена на цвят корона, обрамчена от леко увиснали лис...

Начало