05.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5645 |  0 
Как да се справим с ГОРЕЩИ ВЪЛНИ?
Горещите вълни са характерни за повечето жени, встъпващи в менопаузата. Те тежко се понасят от жените и са способни да предизвикат физическо изтощение.

Причините:

Горещите вълни се дължат на вазомоторни реакции, които се характеризират с периодично възникващи вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) с последваща вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове). Смята се, че горещите вълни са свързани с отделянето на адреналин, което вероятно се контролира от централната, а не от периферната нервна система. В този период се повишава нивото на дехидроепиандростерона, андростендиона, кортизола и прогестерона.
Точният механизъм на това явление е неясен. Отбелязва се наличие на корелация между вълнообразното отделяна на лутеинизиращия хормон и появата на горещи вълни. Приливите се усещат от жените като внезапна гореща струя, вълна или задушаваща горещина, която започва от гръдния кош, минава нагоре към врата и лицето, които горещината залива в буквалния смисъл на думата.
Това състояние продължава няколко секунди, а след това се прекратява, за да се появи отново след около 90 минути.
Тези усещания се повтарят няколко пъти дневно, като се съпровождат понякога с потреперване на цялото тяло. Ако приливите се случат през нощта те се придружават с изпотяване и безсъние. Те варират по интензивност и понякога могат да продължат с години.

Борба с дискомфорта:

Добре е да носите леки дрехи от естествени материи. Спете в прохладна спалня със свободна и широка памучна нощница. Избягвайте или приемайте ограничено напитки, съдържащи алкохол или кофеин. Прекратете консумацията на мазни, пикантни, много сладки и тежки храни.

Билкова рецепта:

• Смесете и разбъркайте добре по 30 г от следните билки: плодове от анасон, листа от градински чай, стръкове от полски хвощ и стръкове от бял равнец. 1 с. л. от сместа залейте с 1 чаша кипяща вода, оставете да кисне в продължение на 30 минути и прецедете. Приемайте по 1 чаша 2-3 пъти дневно при нощно повишено изпотяване по време на климакса.
26.08.2011 г. / д-р Севдалина Цанева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020