Горещите вълни са характерни за повечето жени, встъпващи в менопаузата. Те тежко се понасят от жените и са способни да предизвикат физическо изтощение.
Причините:
Горещите вълни се дължат на вазомоторни реакции, които се характеризират с периодично възникващи вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) с последваща вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове). Смята се, че горещите вълни са свързани с отделянето на адреналин, което вероятно се контролира от централната, а не от периферната нервна система. В този период се повишава нивото на дехидроепиандростерона, андростендиона, кортизола и прогестерона.
Точният механизъм на това явление е неясен. Отбелязва се наличие на корелация между вълнообразното отделяна на лутеинизиращия хормон и появата на горещи вълни. Приливите се усещат от жените като внезапна гореща струя, вълна или задушаваща горещина, която започва от гръдния кош, минава нагоре към врата и лицето, които горещината залива в буквалния смисъл на думата.
Това състояние продължава няколко секунди, а след това се прекратява, за да се появи отново след около 90 минути.
Тези усещания се повтарят няколко пъти дневно, като се съпровождат понякога с потреперване на цялото тяло. Ако приливите се случат през нощта те се придружават с изпотяване и безсъние. Те варират по интензивност и понякога могат да продължат с години.
Борба с дискомфорта:
Добре е да носите леки дрехи от естествени материи. Спете в прохладна спалня със свободна и широка памучна нощница. Избягвайте или приемайте ограничено напитки, съдържащи алкохол или кофеин. Прекратете консумацията на мазни, пикантни, много сладки и тежки храни.
Билкова рецепта:
• Смесете и разбъркайте добре по 30 г от следните билки: плодове от анасон, листа от градински чай, стръкове от полски хвощ и стръкове от бял равнец. 1 с. л. от сместа залейте с 1 чаша кипяща вода, оставете да кисне в продължение на 30 минути и прецедете. Приемайте по 1 чаша 2-3 пъти дневно при нощно повишено изпотяване по време на климакса.
Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...
Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...
Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...
Ние всички поощряваме в своите деца стремежа по-скоро да пораснат, да станат самостоятелни. И им купуваме играчки за възрастни, водим ги на ресторанти… Не е ли още рано за това? Всяко дете няма ...