Още рецепти » Малко нежност за ходилата

 Малко нежност за ходилата

Вместо да се оплаквате от болки в краката, най-онеправданата част от тялото, по-добре се погрижете за ходилата си. Разбира се, със своите 28 костици, 21 мускула и 31 ставни връзки те изглеждат подготвени за голямо натоварване, но малко от нас знаят, че трябва да издържат 120% от теглото ни по време на ходене и два-три пъти повече при бягане. Студът, горещината, влагата и неудобните обувки само допринасят за дискомфорта в долните ни крайници.

ПРОБЛЕМНИТЕ СТЪПАЛА

Много чувствителни

В тези случаи при най-малкото усещане за студ капилярите се свиват, най-вече в областта на пръстите. Избягвайте тесните обувки и високите токове (над 5 см), които събуждат болката. Ако сте привърженици на маратонките, внимавайте да не се заразите с гъбички.

Грижите
Режете ноктите си късо и на черта, за да не се впиват в кожата.
Носете чорапогащи или чорапи с шевове, които не минават през пръстите.
Винаги имайте на разположение два чифта обувки: едните удобни и ниски - за ходене, другите - леки, с малко токче, за службата. Смяната на обувките облекчава и подобрява кръвообращението.

Сухи

Стъпалата имат по-дебела кожа от тази на лицето, но са с лошо кръвообращение, а епидермисът им бързо се изсушава и напуква. Тесните обувки помагат за появата на мазоли по пръстите.

Грижите
Премахвайте мъртвите клетки два-три пъти седмично с помощта на пемза или ексфолииращ сапун. Потопете краката във вода, за да омекне кожата, след това ги изтъркайте, но не грубо, като обърнете по-голямо внимание на петата и свода. Мажете ги два пъти седмично с хидратиращ крем за сухи крака, включително и между пръстите. Носете памучни или вълнени чорапи.

Винаги студени

Това неудобство, причинено от „мързеливото" кръвообращение, засяга всеки втори човек. Когато към студа се прибави и влага, кожата на краката лесно се напуква и може да се покрие с виолетови петна. При по-тежките случаи се стига до нечувствителност на един или няколко пръста.

Грижите
Два пъти дневно нанасяйте мазен крем на краката, като масажирате основно.
Носете обувки с дебели подметки, за да се изолирате от студа.
Върху чорапогащника обуйте къси памучни, а през студените дни - и фини вълнени чорапи.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

НЮРНБЕРГ и блясъкът на Бавария

Неоспорима столица на Северна Бавария, Нюрнберг привлича целогодишно гости от всички краища на света. Претърпял огромни разрушения по време на Втората световна война, сега той е прекрасно възстановен ...

Консервиране на патладжани

Мариновани патладжани Прoдукти: 10 кг малки патладжани, 2 л оцет, 2 л вода, 0.5 кг сол, черен пипер на зърна, дафинов лист, скилидки чесън, магданоз, олио Нaчин на приготвяне: Почистваме патл...

Фотоплочката – нещо интересно на пазара

Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Начало