29.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 3932 |  0 
Виновни са гените
Много заболявания и здравословни проблеми се предават по наследство. Акне, агресия, далтонизъм - хора с такива и доста други проблеми може би са имали бащи, майки и дядовци, страдащи от същото. Какво пренасят гените?

Акнето
се предава генетично. Момчетата, които през пубертета страдат от пъпки по гърба, почти със сигурност имат бащи и дядовци, които са имали същия проблем на техните години.

Раждането на близнаци,
което не може да се нарече недостатък, освен за изтощената майка, е благодарение на това, че тя носи ген, който спомага за отделянето на няколко яйцеклетки по време на овулация. Явлението се нарича хиперовулация. Макар мъжът, който носи този ген, да не стане баща на близнаци, той има всички шансове да стане дядо на близнаци, ако му се роди момиченце. Затова често се случва близнаци да се раждат през едно поколение.

Сърцето
ви може да е изложено на риск, ако в семейството ви някой от роднините по права линия е боледувал от сърдечни болести, както и от високо кръвно налягане.

Затлъстяването
В много случаи е генетична предразположеност и неминуемо ще ви застигне, ако ден през ден изяждате по тиган пържени картофи. Гените, които са помогнали на предците ви да оцелеят в глада, сега работят срещу вас.

Агресията
И тя се предава по наследство. Става въпрос обаче само за целенасочена агресия към дадени субекти, а не за обща агресия като кражби и хулиганство.

Далтонизмът
(невъзможността да различаваш червеното от зеленото) също се наследява. Мъжете са засегнати по-често. Гените, които отговарят за различаването на червения от зеления цвят, се намират един до друг върху Х-хромозомата. Мъжете имат само една Х-хромозома, която наследяват от майките си. Жените имат две Х-хромозоми, а нормалният ген често балансира работата на този, който не работи добре.
25.09.2011 г. / Снежана Кънева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020