Още рецепти » Афти в устата

 Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави налепи от некротичен епител, пропит с фибринозен ексудат, който предизвиква повърхностно увреждане на устната лигавица. Афтите са с кръгла, елипсовидна или с друга форма и с различни големини и са обградени с яркочервен ореол, на дъното си имат жълт цвят.
Тази малка повърхностна язвичка предизвиква не само смущения в дъвченето, но и болки и затруднения при консумацията на някои храни (особено кисели), тъй като се появява най-често върху езика, небцето, венците, устните, аркусите, тонзилите, фаринкса. Болката, придружаваща язвичката, може да бъде тиха, но изчезва окончателно с афтата.

Причини

Причините за появата на афтите са различни, но най-често водеща е ролята на вирусно-бактериална или микотична инфекция, а понякога се свързва с травматичен момент.
Общо възпаление на храносмилателния тракт може да предизвика появата на афти.
Предразполагащ фактор е злоупотребата с кисели храни, сирене, орехи, плодове с червен цвят, лешници, зеле, подправки и шоколади.
Някои лекарства и по-точно антибиотици и барбитурати са възможна причина за афтите.
Алергия и лоша хигиена на зъбите също могат да ни навлекат тази неприятност.

Лечение

Лечението се състои в саниране на устната кухина и стимулиране на имунната система. По преценка на лекар-специалист могат да се използват гаргари и жабуркане с медицинска ружа, лайка, пълзящ очиболец, невен, трицветна теменуга, смрадлика, градински чай, мащерка, слез, бяла бреза, камшик, босилек, липа, кървавиче, магарешки трън, лютива тлъстига. Препоръчват се препарати с пчелен произход - прополис, витамин С и т. н.

Ако поради болки не можете изобщо да се храните, преминете на сокове. След няколко дни включете в менюто си каши. Вземайте допълнително витамини В и С. Ще почувствате облекчение, ако посипете раневите повъхности с пшенично нишесте.


Фитотерапия

Рецепта 1

Направете си отвара от 50 г корени от медицинска ружа в един литър вода. Оставете да ври 20 минути. Изплаквайте с тази отвара устната кухина 5 пъти дневно.

Рецепта 2

Цветове от лайка - 100 г
Стръкове от камшик 50 г
Стръкове от полски хвощ 50 г
Стръкове от босилек 50 г
Люспи от шипка 80 г
Корени от чер оман 80 г

Билките се смесват. 2 с. л. от сместа се заливат с 600 мл вряща вода. Оставят се да врят 3 минути. Киснат 60 минути. След това към прецедената отвара се прибавят 2 г амониев хлорид (нишадър). Правят се жабуркания и гаргари. Освен това се пие по 80 мл 6 пъти дневно 15 мин преди хранене или 30 мин след хранене.

Рецепта 3

1-3 ч. л. наситнени стръкове от мащерка се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставят се да киснат 5-10 минути. След това запарката се прецежда през цедка. Това е дневната доза - с нея се правят изплаквания на устатата 3-6 пъти през деня.

Освен това

На болните с хроничен афтозен рецидивиращ стоматит препоръчвам аеротерапия - продължително пребиваване на чист въздух. Едновременно с това е полезно да правят много внимателно слънчеви бани. В периода на ремисия с помощта на кварцова лампа да се провежда курс на общо ултравиолетово облъчване по време на най-големия дефицит на слънчева светлина (декември-април).


Автор: д-р Севдалина ЦАНЕВА

Представяме Ви:

Във всяка къща – билка

Г-н Миланов, откъде тръгва любовта ви към билките? Знахари са били още прародителите ми. Те владеели древни методи за лечение на хора и животни с билки. Чичо ми пък познавал иглотерапията. Баба м...

Домашните отравяния – как да ги избегнем

Какво може да ни отрови - алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. Храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск от ботулизъм. Ко...

Лесни бухти

Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...

Есенни гювечи

Гювеч със зеленчуци и картофи Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист,...

Начало