Още рецепти » Цъфтящите балкони

 Цъфтящите балкони

В какъвто и стил да са оформени балконите, лоджиите и верандите, главното им украшение са цветята. За красотата на балкона има значене както правилният подбор така и разположението на зелените растения и цветята.

Цветя окичват целия балкон

Неоправдано някои не използват всичките равнища на балкона. Ако на него има решетка нека не нея се извиват виещите се растения. С бързина на растежа и буйна зелена се отличават кобеята, турският боб, ефиноцистисът, ипомеята. Ако сте засадили семената им през май, само след месец лианите ще започнат да се катерят по решетката, създавайки жив плет, който придава на терасата необикновен чар. Виещите се растения изглеждат добре и се развиват в тесни и дълги сандъчета, които икономисват и място.

Изложението има значение

Балкон на юг е желателно да „се обвие” с лиана напълно – тогава на него винаги ще има естествена сянка и приятен микроклимат. Слънчевата страна обичат флокси, салвия, карамфили, латинки…На северните балкони добре виреят незабравки, резеда, зеленика, фуксия, които обичат сянката. От стайните растения може да се посадят традесканция, олеандър, балзамин, зебрина, лавровишня, цисус (стайна лоза). На север ще ви радва бръшлянът, затова е добре да го посадите.

Специално внимание към малките балкони
Разбира се, при оформянето на балкона (лоджията, верандата) размерът определено има значение. Но дори на малкия балкон може да сътворите прекрасна градинка, стига добре всичко да се осмисли и прецени. Може да ползвате услугите и на професионалисти, но много често всички се справят отлично.

Какви съдове да използваме и как да ги разположим?

Имайте пред вид, че с керамичните кашпи, вази и сандъчета за цветята трябва да бъдат не само красиви и да отговарят на избрания стил, но и да са удобни за развитието на растенията. Кашпи с красиви и ярки цветове изглеждат ефектно, ако ги окачите на стените на балкона или ги поставите върху специална вертикална стойка, която дава възможност да се увеличи пространството. За да се запълни равномерно пространството на лоджията сандъчетата за цветя се поставят по страните й. Възможно е чрез поставяне на полици ще постигнете цветна красота на няколко етажа. Най-отгоре поставете светлолюбивите, а отдолу – растенията, които обичат сянката. Много са красиви сандъчетата, закачени откъм външната стена на балкона, в тях са задължителни ярките и ароматни цветя. И не забравяйте, че освен кашпи и саксии може да използвате и части от стар сервиз – сосиетери или захарници например. Или пък красив, но вече остарял чайник….Те подхождат за млади растения. Чрез няколко подобни екземпляра и с много фантазия може да създадете необикновени композиция.


Разцъфтял балкон от ранна пролет до късна есен

И още нещо не бива да забравяте: за да цъфти балконът непрекъснато от пролетта до есента, трябва да се погрижете отрано. Ако рано засадите луковиците на нарциси, зюмбюли и лалета, още в ранна пролет те ще засияят и ще ухаят на вашия балкон. В сандъчета е добре да се засадят незабравки, теменужки, маргаритки, иглика. С идването на лятото започват да цъфтят лайката, петуниите, а също и лилиите, латинките, брадатият карамфил -цветя красиви и ароматни. Няма да сбъркате обаче, ако сте засяли и матиола с невзрачни на вид цветчета но с такъв аромат, че вечер ще ви е трудно да напуснете балкона. През есента пък ще ви радват ароматни флокси, астри, невени, различните хризантеми. Заедно с балконските цветя изнесете навън и стайните там те се чувстват добре през лятото. Не бива да забравяме и мушкатото – това обичано и отглеждано традиционно у нас цвете.

Цветята искат много грижи
Щом сте създали цветна красота на балкона си, трябва внимателно и всекидневно да се грижете за нея. При това не става въпрос само за поливането, но и да се оглеждат внимателно, да им се прави воден душ, при нужда да се подхранят. Прецъфтелите растения трябва да се приберат и ако е възможно да се заменят с други. Помнете,у че всяко растение е като жив организъм, затова има нужда от определена топлина и влажност. Ако не спазвате необходимите за растенията норми, те ще заболеят, може и да загинат.


Необходим е ред, за да има красота
Многото растения, хаотично смесените форми и цветя не са гаранция за добър стил и и безоблачен растеж. Когато садите в сандъчета растения с едри цветове, посадете и такива с дребни цветчета. Може също да съчетаете еднакви цветя, н с цветове в различни оттенъци или контрастни съчетания. Дори и а най-малкото място може да си подарите райски кът на хармония и красота.

Запомнете:

• На слънчевия балкон не виреят фуксиите и бегониите. Многото слънце ги задушава и понякога те изобщо не цъфтят.Жадни за слънце и топлина са кобеята, ипомеята, доротеантусът и далиите.

• В големи саксии се чувстват чудесно на южното слънце африканският агапантус (африканска лилия) и индийската канна.

• На сенчестия балкон виреят без проблеми бегониите, лобелиите, фуксиите, резедата и теменужките. С недостатъчната светлина се справят мушкатото, петунията, тагетесът. Комфортно се чувстват и чехълчето, и синьото пухче.

• Ако балконът е силно засенчен, ограничете с маргаритки, теменужки и латинки, които ще красят балкона чак до първия мраз, е не с красиви цветове, но с красиви закръглени листа.

Автор: д-р Анка ДОНЧЕВА

Представяме Ви:

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

Кога ниското кръвно налягане е опасно?

Приема се, че има наличие на хипотония (ниско кръвно налягане) - при стойност под 100/60 за възрастта до 30 г. и под 105/65 - над 30 години. Това са приетите средностатистични норми, но всеки преживяв...

Лечение с мушкато

От стари времена са лекували стомаха, бъбреците и белите дробове с целебните листа на мушкатото. Най-лесно церили разстроения стомах без никакви таблетки. • Заливали листата на растението с кипяща ...

Млечни баници

Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...

Начало