Още рецепти » И вие можете да отглеждате трюфели

 И вие можете да отглеждате трюфели

Трюфелът е гъба, която се е адаптирала за живот под земята и расте в перфектна симбиоза с корените на приемни дървета. Прилича на грудка. Има вътрешна месеста част и кора. Ядливата част на гъбата е вътрешността, меката сърцевина. Вкусът на трюфелите е наситен и ароматичен и са ценени в кулинарията като изключителен деликатес. През миналите векове те са били храна за крале и благородници, но и днес представляват изключителен лукс.
Трюфелът е подземна гъба, която се размножава чрез спори. Новото растение се формира през пролетта между април и юни. При зараждането си има форма на чашка, чийто остър ръб се затваря и образува грудката.
След период от бездействие, горещите дни през юли и бурите през август осигуряват необходимата влага, заедно с високата температура за нарастване на грудката. Ако комбинацията от влага и топлина е оптимална, крайният размер на грудката ще бъде достигнат в началото на септември. След това сърцевината постепенно потъмнява, гъбата узрява, придобивайки своя аромат.
Ако трюфелите не се барат навреме, те прерастват, губят качествата си и започват да гният, като освобождават спорите.
Трюфелът е растение, което се нуждае от климатични условия с ясно изразени сезони. Идеалният климат за него е: зима с минимални нощни температури до минус 5 градуса и дневни между 10-14 градуса; пролет с редуващи се периоди на горещини и висока влажност; горещо лято с чести бури в началото на август и много дъждовна есен.
Почвата трябва да бъде мека, пореста, добре овлажнена през по-голямата част от годината и богата на калций.
Дърветата, които с готовност приемат тези съвместно съществуващи с техните корени растения, са топола, липа, дъб, върба, череша, габър, леска и други по-редки видове.
У нас могат да се отглеждат Бял трюфел от Алба и Черен летен трюфел, както и други видове, които се събират през лятото и есента.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Подгответе грижливо новата овощна градина

Преди да засадите овошки и ягодоплодни храсти, е необходима предварителна подготовка на почвата. Градините се правят за много години и грешките при засаждането понякога не е възможно да се поправят. ...

Да направим пудинг

СОЛЕНИ Пудинг с кашкавал Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол. Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Кога...

Вашите рецепти с кисело зеле

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН Мусака с кисело зеле и кайма Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 ...

Начало