Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, естествено се повишава и потребността от повече топлина.
Цикасът и финиковата палма са със средна потребност от светлина - около 2000 лукса, а вашингтонията е с голяма потребност - над 3000 лукса. Имайте предвид всичко тава при определяне мястото им в стаята. Въпреки че са светлолюбиви, тези палми често имат проблеми напролет, когато количеството на светлината се повиши ненадейно и слънцето ги огрява пряко. Тук трябва да се намесите вие. През зимата трябва да осигурите допълнително осветление и обратно, през светлите месеци да засенчите.
Другият фактор е топлината
За температурата през лятото не трябва да се опасявате. Финиковата палма през горещите слънчеви дни може да издържи и до 50°С без видими повреди, но през зимата е определяща нощната температура. Тогава дори двата вида финикова палма се различават помежду си. Така феникс канариензис може да понесе понижение до 5-10 градуса, но оптимално се чуства при 11-16 градуса, докато феникс роебелени ще успее да прекара зимата само в случай, че е в помещение с температура над 17 градуса. Подобни са изискванията и на цикасът, който пък има за долна топлинна граница 15 градуса. И двата вида вашингтония може да зимуват в прохладни помещевия при 10-12 градуса. Ако обаче растението е климатизирано и е засадено в южната част на страната (около Бургас), то може да издържи и студове до минус 5-8 градуса навън.
Нуждата от вода
И трите посочени палми изискват през лятото да се поливат редовно. През зимата, когато светлината и топлината са в ограничени количества, ще трябва да поливате по-умерено. В случая съобразявайте количеството на поливната вода с температурата в определените дни. Не забравяйте, че цикасът през зимата се полива много внимателно, за да не се стигне до загниване. Този вид много обича и въздушната влажност. Препоръчва се в млада възраст стъблото му да се обвива с мъх, който постоянно се поддържа влажен.
Качамак по селски Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина. Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, кат...
Болярски тутманик Прoдукти: 1,5 кг брашно, 30 г мая, 1 ч.л. захар,1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца,...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...
Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...