Още рецепти » Планински кът насред моравата

 Планински кът насред моравата

Къде е мястото на алпинеума? Това е първият въпрос, на който трябва да намерите отговор. Разположете каменната градина на открито място, например, на терасата, редом с ъгълчето за почивка или около пътечката на двора. Тогава ще можете да полюбувате на каменистия релеф дори през зимата, когато камъните и вечнозелените растения, покрити със сняг, като създават причудливи силуети. Но не изпадайте и в другата крайност – не правете каменната градина в центъра на голямо открито пространство. Там вашето творение ще се окаже прекалено отделено, подчертано и ще изглежда като нещо самостоятелно, несвързано с останалата територия. Общата площ на каменната градина не трябва да бъде повече от една пета от целия открит участък.

Особеностите – строго индивидуални

Вторият въпрос е: има ли особености в оформлението на каменната градина? Несъмнено има: композицията трябва да бъде асиметрична и да се разполага на различни нива. Алпинеумът трябва да напомня планински пейзаж, формиран стихийно. Именно затова в него не трябва да има равна повърхност и ясно изразена композиция, по което веднага ще се познае, че това е дело на човешка ръка. Въпреки това на едно място не трябва да изкопавате дълбоки ями, а на друго – да насипвате почва, за да направите падини и хълмчета. С помощта на растения можете да постигнете целта, каменистата градина визуално да се възприема като неравна. Например, засадете на малко възвишение хвойнови растения, а в низините – нискорастящи почвопокривни цветя.
Внимание: Не садете в алпинеума прекалено пищни и ярки градински цветя! Да кажем, гергините тук ще бъдат неуместни, тъй като съвсем не съответстват на сдържаното очарование на планинския пейзаж. Подбирайте скромни растения, които и в дивата природа обитават планините, скалите, хълмовете, лесно се прихващат сред камъните и дълго време не губят своята изразителност. За най-оптимално се смята, ако една трета от каменната градина е заета от дървесни растения (както хвойнови, така и листопадни видове), а две трети –от почвопокривни растения. Не трябва да садите редом с каменистата градина едри екземпляри. Заради тях тя ще изглежда малка.

Растенията са от значение

Какви именно растения да изберете? Основната композиция обикновено се съставя от дървесно-храстовидни екземпляри: разнообразни хвойнови и листопадни видове. Те се засаждат първо, а след това, ако каменната градина позволява – едри тревисти многогодишни растения. И чак след това се садят останалите растения,основно почвопокривни, а също така и едногодишни и луковични. Не се увличайте в количеството: на алпинеум с обща площ от 10 кв. м разположете красиво не повече от 10-15 видове растения. Почвопокривните видове изглеждат добре само тогава, когато на всеки един вид е отделена площ от 0,8 – 1,2 кв. м.
Съвет: Най-добре не садете бързоразрастващи се агресивни растения. Избирайте слаборазрастващи се растения, от които можете да направите лесно статични композиции. Ако си купите растения в саксии, то не ги засаждайте веднага в почвата навън. Първо ги наредете в алпинеума, за да видите как ще изглежда готовата композиция.

Какви да бъдат камъните

Избирането на камъни е много по-лесно от подбирането на растения. Но трябва да знаете и да отчитате отделните нюанси. Най-добре е да се откажете от некрсасивите бетонови късчета, пресования камък и използвайте естествени камъни: карстов варовик, чакъл и др. Техните преимущества се състоят в това, че са много здрави. Избирайте камъни от един тип и вид. За направата на отделните елементи можете обаче да привлечете и някой друг вид. Използвайте по-тъмни по цвят камъни, когато трябва да направите рамка или бордюр.

Автор: Мария Николова

Представяме Ви:

Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...

10 въпроса към гинеколога

Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми. 1. Безпок...

Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...

Долихос украсява стени и огради

Долихосът (Dolichos) е много интересно растение от сем. Бобови, което произхожда от Източна Индия. Внимание заслужава видът D. lablab. Стъблото му е виещо се, много прилича на боба, но е доста по-дебе...

Начало