05.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 7376 |  0 
Къде зимува мушкатото?
Късна есен, пред прага на зимата сме. Къде и как да презимуват цветята ни? Ще ви разкажа приказка за трима братя и една сестра от рода Пеларгониум. Те тръгнали по света от Южна Африка, където оставили още около 400 побратими. В нашата страна ги приели добре, дори ги нарекли “едни от най-българските цветя”.

Най-големият брат е индришето

Стига да сте му подбрали слънчево място на пода или на голям цветарник, той може да живее дълги, дълги години, без да променя мястото си, отначало в по-малка, а после в по-голяма саксия. И колкото старее, по-хубав става. Само да не тръгне някоя клонка по крив път - отрязвайте я, та да се разклонява по-изобилно. Богатите на етерични масла листа използвайте за ароматизиране на сладка и компоти.

Сестрата налба е срамежлива красавица

За да цъфти, обича да “пази диета” като й се подготвя по-бедна на хранителни вещества почвена смес. Тя не е така дълговечна, но стъблата й също живеят по няколко години. През лятото обича да прескочи прага и да излезе на двора или балкона. За нея също са подходящи големи саксии и да стъпи на ниско. Наесен обаче трябва да си я върнете обратно вкъщи, като предварително я изкъпете и я освободите от стари листа, криви и засъхнали клонки.

Мушкатото е палаво и своенравно мъниче

По-дребничко и при това е красиво и цъфтящо обилно, само ако клонките му са едногодишни. Подходящо е за отглеждане в .по-малки саксии или в сандъчета, да краси прозорци през цялото лято. През август си вкоренете по няколко резника от всеки сорт. Те могат да презимуват в стаите ви на топло. Достатъчно е всички да са заедно в едно сандъче. Рано напролет ще ги разделите в отделни саксии. Но как да се простите със старите екземпляри, които толкова обичате? От обич често ги обричате да погрозняват. Вариантите са много - та нали е мушкато - къде ли не може да се мушне през зимата? Ако растенията са млади, те ще цъфтят и през зимата, но на топло и на светло, до прозореца. Поливайте ги редовно. По-старите екземпляри могат да презимуват в избени помещения, на стълбища, в шахтата на водомера на двора, та дори и на тавана, окачени с корените нагоре. При тези условия те губят листата си и се изтеглят. Чак напролет отстранете излишните клонки и оставете само 1-2, едва 10-12 см дълги. Сменете им почвената смес с нова. Поливайте обилно, без да допускате излишна вода в подложката. Скоро те ще започнат да растат буйно. Премахвайте връхчетата, за да се разклоняват.

Сакъзчето е обичан изтърсак

Най-малкото братче, изтърсакът, е сакъзчето. С нежните и полягащи, но силно разклоняващи се стъбълца, богато покрити с цветове, то е отличен вид за украса на балкони или за висящи кошнички. Обича много светлина. Ако го приберете в светли помещения, ще продължава да цъфти. От него всяка есен ще трябва да си вкоренявате млади резници, които да ползвате следващото лято. Те трябва да презимуват на светло място.
04.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020