Още рецепти » Сърцето сигнализира за проблеми

 Сърцето сигнализира за проблеми

Безспорен факт е, че сърдечните болести стават все по-много и все по-често поразяват и млади хора. Причините са много, но най-важните са лошото хранене, замърсеният въздух, начинът на живот и лудият ритъм на ежедневието.
Най-лошото обаче е, че мнозина пропускат първите сигнали, които подава сърцето. Не се замисляме върху лекото му “прескачане”, на чувството за тежест в гърдите и други неприятни усещания. Все пак те бързо преминават, защо да им обръщаме сериозно внимание. А трябва!

Първи сигнал: рязка пронизваща болка

Струва ви се, че сякаш игла за секунда се забива в сърцето. Това е стенокардия – сърдечният мускул не получава достатъчно кислород. Какво да се прави? Най-напред да се промени начинът на живот. Пушенето е сред основните причини за стенокардията. За да не се повтори пристъпът, трябва да се откажете от никотина и да започнете физически упражнения. Пристъпът може да се облекчи, като се постави под езика таблетка валидол или за 1-2 минути се помирише ментолово масло.

Втори сигнал: тежест в гърдите

Появата й говори за започваща кардионевроза – резултат от дълго непреодолян стрес. За да се справите със ситуацията, наложете си да не се нервирате. По-често прекарвайте на чист въздух, превключвайте от неприятните вълнения и проблеми към нещо успокояващо: семейството, хоби и т. н.

Трети сигнал: недостиг на въздух

Вероятно това е сигнал за спазми в съдовете, търсете причината на нервна почва. И тук съветът е да се отпуснете и успокоите. Ако имате възможност, полегнете и затворете очи (същото може да се направи и в седнало положение). Дишайте, като редувате първо през лявата и после през дясната си ноздра. И непременно хапнете нещо сладко: парченце шоколад или бонбон. Помага и глътка-две уиски – за разширяване на съдовете.

Четвърти сигнал: световъртеж

Струва ви се, че пред очите ви всичко започва да плува, трудно ви е да се съсредоточите, особено когато се опитате рязко да станете или да седнете. Вероятно кръвното ви налягане се е повишило. Често по подобен начин се реагира на стрес и на промяна в геомагнитния фон, както и при интезивно физическо натоварване. Ако е възможно, премерете веднага кръвното си налягане и ако то превишава нормалните за вас стойности, глътнете таблетка, която да го понижи. (Посъветвайте се с личния си лекар какъв медикамент е най-подходящ за вас. Някой предпочитат да си помогнат с хлофазолин, други – с папаверин и пр.). След това не вършете нищо 30-40 минути. А ако до този момент не сте имали проблеми с артериалното налягане и световъртежът се повтаря по-често от един-два пъти в месеца, поискайте да направите изследвания – може би става въпрос за започваща хипертония.

Пети сигнал: парене и тъпа болка в гърдите

Това е наистина сериозен сигнал за започваща исхемична болест на сърцето. Ако болестта не се хване в началото, след няколко години ще имате много проблеми. Съветваме ви да направите електрокардиограма и да се започне лечение. Много важна е профилактиката: яжте, колкото се може повече плодове, съдържащи калий: банани, ябълки, сушени зарзали, извара, зеле, моркови.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Растителните композиции

Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...

Виж Сидни, за да обикнеш Австралия

Ако пристигате в Сидни по море, иматe усещането, че над него витае огромен бял кораб. Но приближавайки разбирате, че това голямо здание е символът на града – Операта на Сидни. Непременно посетете Опер...

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Начало