25.09.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 3499 |  0 
Лакиране на паркета – основни правила
Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител. Сместа проникваше в повърхностния слой и образуваше предпазен слой. Но само след две-три години слоят се напукваше и отстраняваше. Днес се използуват лакове на полиуретанова основа, които са както меки, така и устойчиви. Лесно се подготвят и притежават голяма трайност (минимум пет години). Лаковете на водна основа почти не миришат, съхнат бързо, а инструментите за нанасяне се чистят лесно. Съществуват и лакове на основата на разтворител – те издават по-остра миризма, но са по-трайни.
Не пишете дали ще използвате десетте почивни дни, за да лакирате паркета в дома си, но когато и да го направите, имайте пред вид следните правила.

Подготовка за лакиране

Повърхността на паркета се почиства внимателно, премахват се старият лак и неравностите, най-добре е да се изцикли ръчно с цикла или машинно. Цикли се първоначално с едра хартия, със среднозърнеста, а накрая с фина шкурка. Прахът и остатъците се отстраняват с прахосмукачка, последвана от триене с влажна кърпа.

Процес на лакиране

Използува се четка с подходяща дължина, като лакът се нанася по посока на нишките на паркетния ламел на тънък и равномерен слой. След като изсъхне, се заглажда с шкурка и се нанася втори слой, който е по-фин (тънък). За постигане на качество се нанасят два, три или даже четири слоя лак, между всеки слой следва фино шлайфане с фина шкурка.

Техника на лакирането

• Повърхността се цикли ръчно или с машина (взета под наем);
• При малки повърхности се използува малък валяк-цикла;
• Около стените и ъглите цикленето става предимно ръчно;
• Следва отнемане на праха с прахосмукачка;
• После се нанася тънък слой лак по посока на нишките на дървото, а след изсъхване се шлифова с шкурка, поставена под плоско трупче;
• След изсъхване се отстранява отново прахът и се нанасят следващите лакиращи слоеве.
Дъската за циклене е парче фурнир с дебелина 10 мм и парче дъска с размери 4 Х 4, закрепено с пирони върху фурнира, служещ и за дръжка. Размерът е 20-25 см – 10-15 см. Отдолу се закрепва съответната шкурка. Преди употреба на лака прочетете внимателно указанията върху кутията, някои лакове се разреждат след първата ръка. Лакирането става при стайна температура – 15-20 градуса. При лакиране се затварят врати и прозорци, за да не попадне прах върху незасъхналия лак.
Нанесеният лак се поддържа, като се мие с полусуха конопена тъкан, а блясъкът се поддържа с мазане с паркетин веднъж на три месеца.
27.09.2014 г. / Атанас Желязов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020