Още рецепти » Манджи в буркани

 Манджи в буркани

Вегетариански деликатес

Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Изчистваме всички продукти, лука и магданоза наситняваме, а останалите продукти нарязваме на парченца и прекарваме през месомелачка. В сгорещеното олио пържим най-напред лука, а после чушките, боба и тиквичките. Настъргваме доматите и ги прибавяме към останалите зеленчуци. Варим на умерен котлон, докато се посгъстят. Поръсваме със сол и черен пипер, прибавяме магданоза и разбъркваме. Пълним изстиналата смес в буркани, затваряме и стерилизираме 30-40 мин.

Грах и моркови

Прoдукти: 700 г зелен грах, 300 г моркови, 100 г лук, 50 г краве масло, 1 китка копър, захар,сол

Нaчин на приготвяне: Възвираме водата и в нея бланшираме 4-5 мин граха. Отцеждаме го и в същата вода слагаме нарязаните на кубчета моркови. Варим 4-5 мин, отцеждаме и оставяме да изстинат. Смесваме ги с граха и ситно нарязания лук, посоляваме и наръсваме с магданоз. Пълним с тази смес бурканчета и наливаме горещото масло. Допълваме бурканите с горещата вода, в която сме бланширали морковите, като на 1 л вода слагаме 1 ч.л. захар. Затваряме и стерилизираме 90 мин.

Домати, мариновани с босилек

Прoдукти: 1 кг средно големи домати, 4 с.л. ябълков оцет, 300 мл ябълков сок, 2 с.л. зърна черен пипер, 2 ч.л. карамфил на зърна, 2 с.л. кориандър, 3 пръчици канела, 3 сушени люти чушлета, 1 връзка пресен босилек

Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера оцета и ябълковия сок, махаме пяната, слагаме подправките, завити в марля и варим 10 минути. Изваждаме подправките от отварата. Измиваме доматите и ги набождаме с клечка за зъби. Измиваме босилека и отделяме листата от стъблата им. Подреждаме зеленчуците на слоеве и наливаме толкова гореща марината, че доматите да са покрити 2-3 см под ръба на буркана. Леко разтърсваме буркана, за да изплува въздуха и затваряме плътно с капачка, стерилизираме 15 минути. Тази зимнина е изискана гарнитура към месо, а също и за спагети.

Домати с касисови листа и хрян

Прoдукти: 2 кг домати, 3 листа от касис, копър, 2 дафинови листа, 8-10 зърна черен пипер, парче корен от хрян, 3 скилидки чесън, 1 с.л. захар, 2 с.л. сол

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и пускаме доматите вътре. Изваждаме ги веднага и ги нареждаме в буркана. Добавяме във водата подправките и вряща я изсипваме върху доматите в буркана. Затваряме здраво с капачка и съхраняваме на хладно.

Домати с копър и дафинов лист

Прoдукти: 1,5 кг червени домати, 2-3 клонки магданоз, 1 съцветие копър, 10 зърна черен пипер, 3 дафинови листа, 1,5 с.л. сол, 3 с.л. захар, 3 с.л. оцет 6%

Нaчин на приготвяне: На дъното на буркана слагаме копъра и магданоза. Отгоре плътно нареждаме измитите и небелени домати. Кипваме вода и ги заливаме. Похлупваме с капак и ги държим така 15 минути. След това изливаме водата и отново я кипваме, като добавяме в нея всички изброени подправки без оцета. С кипящата марината заливаме доматите в буркана и сипваме оцета. Затваряме здраво и обръщаме буркана с дъното нагоре.

Домати с чесън

Прoдукти: 2 кг червени домати, 3 глави чесън, 1 връзка магданоз, сол на вкус, 3 аспирина

Нaчин на приготвяне: Смиламе доматите с магданоза и ги посоляваме на вкус. Прибавяме счукания чесън и аспирин.Объркваме всичко, пълним буркани, затваряме ги и прибираме на хладно.

Зеленчуково ястие

Прoдукти: 2,5 кг патладжани, 2,5 кг червени камби, 2 кг зелени пиперки, 1 кг лук, 6 кг червени домати, 3-4 ч.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 1 к.ч. захар, 3-4 дафинови листа, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета с дебелина 1 см, посоляваме и оставяме да престоят 2 часа. Леко отцеждаме и ги запържваме в олио. Нарязваме камбите и пиперките на малки парченца, които също запържваме в олио. Нарязваме лука на кръгчета и го изпържваме до златисто. Настъргваме обелените домати и при непрекъснато бъркане ги варим, докато намалят обема си наполовина. Прибавяме 150 мл олио, захарта, оцета, дафиновия лист и сол на вкус. Слагаме патладжаните, камбите, пипера и лука. Загряваме сместа до кипване и веднага пълним в буркани. Затваряме ги херметически и стерилизираме 40 мин.

Имамбаялдъ

Прoдукти: 12 кг патладжани, 2 кг лук, 5 кг домати, 1,3 л олио, 200 г обелен чесън, 150 г сол, магданоз

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните и ги нарязваме надлъжно на филийки. Посоляваме и оставяме няколо часа да си пуснат горчивия сок. Изпържваме ги в сгорещено олио до златисто. Оставяме ги да се отцедят от мазнината и да изстинат. В същата мазнина пържим до златисто нарязания на тънки шайбички лук. Изваждаме го и го оставяме да изстине. Прецеждаме мазнината, доливаме остатъка олио, повторно я загряваме и пържим в нея настърганите домати, докато намалят обема си наполовина и се сгъстят. Прибавяме лука, солим и пържим с бъркане още 15 мин. Наръсваме със ситно нарязания магданоз. Във всеки буркан слагаме по няколко скилидки чесън, патладжани и доматен сос. Затваряме бурканите и стерилизираме 1 час.

Миш-маш

Прoдукти: 3 кг зелена “Капия”, 2-3 люти чушлета, 800 г твърдо краве сирене, 1 връзка магданоз, 100 мл олио

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка. Сгорещяваме олиото и леко запържваме пюрето от чушки, като прибавяме наситнените люти чушки. Сваляме сместа от котлона и я наръсваме с магданоз. Прибавяме натрошеното на по-едри бучки сирене, объркваме и ако е необходимо – посоляваме. Насипваме плътно сместа в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Паприкаш

Прoдукти: 1 кг пиперки, 1 кг домати, 150 мл олио, 1 с.л. червен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Подбираме едри червени и зелени пиперки и ги нарязваме на парченца, които задушаваме в горещо олио на слаб огън до омекване. Поръсваме с червен пипер и сол и прибавяме нарязаните на парчета домати. Когато сместа отново заври, захлупваме и варим на слаб огън 20 мин. Преди да свалим от огъня, добавяме наситнения магданоз. Изсипваме готовото ястие в буркани, които веднага затваряме и обръщаме с гърлото надолу до пълно изстиване.

Патладжани в олио

Прoдукти: 5 кг патладжани, 200 г кромид лук, 400 г моркови, 200 г глава целина, ситен магданоз, сол на вкус, смлян черен пипер, 400 мл олио

Нaчин на приготвяне: Възвираме 3-4 л подсолена вода и пускаме в нея патладжаните. Щом поомекнат, ги вадим и нарязваме на шайбички с дебелина1 см. Пържим ги до златисто в сгорещено олио. Изваждаме и ги поръсваме със сол и черен пипер. Остърганите моркови и обелената целина нарязваме на тънки филийки. На филийки нарязваме и лука. Редим патладжаните в бурканчета и между редовете слагаме магданоз, лук, целина и моркови. Заливаме с препърженото и прецедено олио. Затваряме и стерилизираме 15 мин.

Патладжани и чушки в олио

Прoдукти: 6 кг чушки, 4 кг патладжани, 1 л оцет, 3 с. л. сол, черен пипер, магданоз, чесън, 1/2 л олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филии, посоляваме и оставяме да се отцедят. След това ги изпържваме в сгорещено олио. Чушките изпичаме, обелваме и слагаме за 2-3 часа в оцета, в който сме разтворили 2 с. л. сол. В буркани редим ред патладжани, ред чушки, нарязания магданоз и чесън. Отгоре заливаме с 2 см препържено олио. Затваряме и стерилизираме 15 мин.

Патладжани по балкански

Прoдукти: 3 кг патладжани, 2 кг дребни червени доматчета 2 кг чушки с различен цвят, 4 глави чесън, 3 връзки магданоз, 2 стръка целина, 1 стрък копър, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета, осоляваме и ги оставяме 30 мин, за да се отцеди горчивата вода. Леко ги изпържваме. Чушките изпичаме и нарязваме на колелца или четвъртинки. Скълцваме чесъна и зелениите на ситно. Нареждаме в буркани приготвените продукти: ред патладжани, ред чушки, ред леко запечени домати, чесън, зелении. Посоляваме на вкус. Затваряме и стерилизираме 15-20 мин.

Печени чушки и патладжани

Прoдукти: 2 кг зелени и червени чушки, 1 кг патладжани, 100 мл олио, 100 мл оцет, 2 глави чесън, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистените от семето чушки изпичаме, обелваме и нарязваме на ленти. Патладжаните също изпичаме, обелваме и нарязваме на колелца. Объркваме леко зеленчуците и посоляваме на вкус. Заливаме сместа с врящо олио и разбъркваме добре. Добавяме оцета, предварително преварен и посолен на вкус. Нареждаме в буркани, затваряме добре и съхраняваме на хладно.

Пикантна гозба

Прoдукти: 3 кг чушки, 3-4 глави лук, 2 кг домати, 1 ч.ч. олио, 2 китки магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на ситно. Изпичаме чушките и ги нарязваме на парченца. Нарязваме лука на тънки филийки и го задушаваме в загрятото олио. Прибавяме чушките и ги поизпържваме. Сваляме от котлона и посоляваме. Варим доматите, докато се сгъстят. Посоляваме и по желание слагаме малко захар, за да убием киселия вкус. Подправяме със ситен магданоз. Оставяме соса да поизстине. В буркани редим ред чушки с лук, ред доматен сос, докато изчерпаме продуктите. Последният слой трябва да е доматен. Затваряме и стерилизираме 15-20 мин.

Поповски домати

Прoдукти: 10 кг здрави червени домати, 300 мл вода, 2 белтъка, 2 ч.л. желатин, 1 непълна с.л. сол

Нaчин на приготвяне: В дълбок съд разбиваме белтъците и солта, прибавяме водата, като бием непрекъснато до еднородна смес. Разтваряме желатина в малко вода и го прибавяме към белтъчната смес. Бием още 3-4 минути. Измиваме и подсушаваме доматите, потапяме ги в желиращата се смес и оставяме да изсъхнат. Нареждаме ги в буркани, които покриваме с пергаментова хартия и ги съхраняваме на хладно. Доматите могат да се съхранят до 10 месеца. Преди употреба, ги измиваме добре.

Пълнени чушки

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 2 домата, 2-3 моркова, 1 леко люто чушле, 1 връзка магданоз, 2 стръка копър, 1 стрък суха чубрица, олио, босилек, индийско орехче, мащерка, чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Добавяме сиренето и изварата и подправяме на вкус с босилек, индийско орехче, мащерка, чесън и сол. Оставяме сместа да се запържи хубаво и отстраняваме от огъня. Почистваме червени чушки от семето и дръжките и ги пържим в друга мазнина. След като изстинат, пълним с приготвената смес, към която сме добавили нарязаните сварени моркови. Нареждаме в буркани, затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Пълнени чушки с тиквички

Прoдукти: червени чушки за пълнене, 1 кг сирене, 1 кг извара, 3 домата, 2 тиквички, 2 люти чушлета, 2 глави чесън, 2 ч.ч. царевица от консерва, олио, подправки по избор

Нaчин на приготвяне: Запържваме в малко олио лютото чушле и настърганите домати. Отделно запържваме тиквичките, нарязани на колелца. Добавяме царевицата, изварата, сиренето и подправки по избор. Разбъркваме внимателно всички продукти, задушаваме под капак 5-6 мин и отстраняваме от огъня. В олио запържваме чушките за пълнене, които сме почистили от дръжките и семената. След като изстинат, пълним с приготвената смес. Редим в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пържени патладжани с доматен сос

Прoдукти: 4 кг патладжани, 6 домата, 3-4 глави лук, 3 връзки магданоз, олио, оцет, захар, черен пипер, дафинов лист, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кръгчета с дебелина около 1 см. Посоляваме и ги оставяме, за да се отцеди горчивата течност. След 30 мин овалваме патладжаните в брашно и ги пържим в сгорещено олио, докато се зачервят от двете страни. Нарязания лук задушаваме в олио до омекване. Прибавяме доматите, смлени с машинка. Загряваме до завиране, след което подправяме на вкус със захар, сол, оцет, дафинови листа и черен пипер. След като сосът поври, прибавяме изпържените патладжани. Варим още 5 минути. Накрая поръсваме магданоза и насипваме в буркани. Стерилизираме 60 мин и бързо охлаждаме.

Пържени тиквички с доматен сос

Прoдукти: 4 малки тиквички, 5-6 узрели и меки домата, 1 ч.л. сол, 3-4 зърна черен пипер, 2-3 счукани скилидки чесън, олио за пържене, наситнен копър

Нaчин на приготвяне: Остъргваме тиквичките, нарязваме ги на колелца, посоляваме, подсушаваме и ги изпържваме до златисто в загрятото олио. Отцеждаме ги от мазнината. Обелваме доматите, настъргваме ги и подправяме със сол и черен пипер. Редим в буркани ред тиквички, ръсим с объркания със счукан чесън копър, наливаме пласт домати и така правим до изчерпване на продуктите. Последният слой трябва да е от домати. Затваряме бурканите и стерилизираме 15 мин.

Пържени тиквички с лучен сос

Прoдукти: 7 кг тиквички, 5 кг червени домати, 1 кг лук, по 1 връзка копър и магданоз, 100 г захар, 100 г сол, олио

Нaчин на приготвяне: Остърганите тиквички нарязваме на шайби и изпържваме леко в сгорещено олио. Отцеждаме ги, а в същата мазнина изпържваме до златисто нарязания на филийки лук. Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Посоляваме, подправяме със захар и варим с непрекъснато бъркане, докато намалят наполовина обема си. Прибавяме лука, зелените наситнени подправки, досоляваме, наливаме 150 мл олио и готвим, докато доматите напълно поемат мазнината. В затоплени буркани редим пласт тиквички, пласт изстинал доматен сос. Последният пласт трябва да е от домати. Затваряме и стерилизираме 50 мин.

Разядка

Прoдукти: 2 кг зелени домати, 2 кг чушки, 2 кг картофи, 1 ч.ч. олио, 1-2 връзки копър, сол

Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и ги прекарваме през месомелачка заедно с изпечените домати. Сгорещяваме олиото и леко поизпържваме сместа. Оставяме да изстине и я смесваме със сварените и пасирани картофи. Поръсваме със сол и копър, разбъркваме и разливаме ястието в малки бурканчета. Затваряме и стерилизираме 5 мин.

Стерилизирани червени домати

Прoдукти: 5 кг домати, 2 глави лук, 4-5 листа от целина, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме половината домати, като избираме по-меките. Настъргваме ги и ги задушаваме на умерен огън заедно със ситно нарязаните лук и целина. Измиваме целите домати и ги попарваме във вряла вода. После ги обелваме и ги нареждаме плътно в буркани. Претриваме през цедка задушените домати, загряваме соса на огъня, посоляваме и го разливаме в напълнените буркани. Затваряме херметически и стерилизираме 20 мин.

Чорбаджийски чушки с доматен сос и зеленчуци

Прoдукти: 1,5 кг чорбаджийски чушки, 300 г моркови, 50 г целина, 10 скилидки чесън, китка копър и магданоз, 200 мл олио, 50 г захар, 50 г сол, 50 мл оцет, 3 л доматен сок.

Нaчин на приготвяне: Слагаме доматения сок да се вари на огъня 30 минути. Измиваме чорбаджийските чушки и ги нарязваме на парчета, настъргваме морковите и целината, наситняме копъра и магданоза. Изсипваме всичко към врящия доматен сок и варим още 10 минути. Насипваме готовата смес в буркани, затваряме ги веднага с капачки и обръщаме да стоят върху капачките до пълното им изстиване.

Чушки по дупнишки

Прoдукти: 4 кг зелени чушки, сол на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на едро. Посоляваме и хубаво объркваме. Натъпкваме ги в буркани без никаква вода. Затваряме и стерилизираме 20 мин.

Чушки с доматено пюре

Прoдукти: 1 кг чушки 2 кг доматено пюре, сол, захар, черен пипер, 3-4 зърна карамфил

Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и ги изчистваме от семето. Настъргваме доматите и слагаме да се варят, като бъркаме непрекъснато. Варим, докато намалят двойно обема си. Прибавяме подправките и зърната карамфил. Разбъркваме и клокваме. Редим чушките в буркани и ги заливаме с горещото доматено пюре. Затваряме и стерилизираме 30 мин.

Шопска манджа

Прoдукти: 4 кг червени чушки, 5 кг домати, 250 мл олио, 1 к.ч. оцет, 1 ч.л. захар, 1 глава чесън, магданоз, дафинов лист, листа от целина, сол

Нaчин на приготвяне: Изпичаме половината от чушките и ги изпичаме нарязваме на парчета, а другата половина наситняваме в суров вид. Попарваме доматите, обелваме ги, смиламе ги на машинка с приспособление за отстраняване на семките и ги варим с бъркане, докато намалят обема си наполовина. Суровите чушки задушаваме в 1 ч.ч. вода и 2 с.л. олио. Щом почнат да се пържат, прибавяме опечените чушки и пържим 1–2 мин. Изсипваме чушките в доматения сос, прибавяме захарта, счукания чесън, дафиновия лист и сол на вкус. Сгъстяваме, наливаме олиото от пърженето и продължаваме да готвим, докато зеленчуците напълно поемат мазнината. Слагаме оцета и наситнените листа целина и магданоз. Разбъркваме добре и насипваме сместа в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Ястие от пиперки и домати

Прoдукти: 1 кг пиперки, 1 кг домати, 150 мл олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 връзка магданоз, 1 стрък копър, 1 стрък целина, 2 листа от босилек, сол

Нaчин на приготвяне: Разрязваме пиперките първо по дължина, а след това напречно на ивици. Задушаваме ги в сгорещено олио на слаб огън под капак, докато омекнат. Поръсваме със сол и черен пипер и добавяме нарязаните на парчета домати. Когато сместа заври отново, покриваме с капак и оставяме на слаб огън 20 минути. Преди да свалим от огъня, прибавяме наситнените зелении. Насипваме готовото ястие горещо в буркани, които затваряме веднага и обръщаме с отвора надолу до пълно изстиване.

Ястие с праз

Прoдукти: 3 кг чушки(сиврия, капия), 3 кг червени домати, 3-4 стръка праз, 2 връзки магданоз, 2 ч.ч. олио, сол

Нaчин на приготвяне: Режем праза на колелца с дебелина около 1 см и ги пускаме в загрята мазнина. Щом поомекнат, добавяме чушките, нарязани на ситни парченца. Към зеленчуците прибавяме обелените и наситнени домати. Продължаваме да варим, като често бъркаме с дървена лъжица. Ястието е готово, когато остане на мазнина. Подправяме на вкус и разсипваме в буркани. Стерилизираме 10 мин и съхраняваме на студено място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

5 правила за обзавеждане на детската стая

Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...

Детските страхове

С настъпването на нощта децата се потапят в свой загадъчен свят, изпълнен със странни звуци. Чудовища, скрити под леглото, призраци и огромни зверове стават причина за много безсънни нощи, но те са не...

Водата в интериора

Водата е живот, а в интериора е един от най-ярките елементи на декора. Декоративни фонтанчета или водоеми обикновено се поставят в зоните за отдих или особено интимни кътчета. Представете си шума на б...

Как се прави вино от черници?

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Начало