От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка.
Като пример може да послужи араукарията. С нейния произход е свързана основната трудност тя да присъства в интериора – ниска температура през зимата (7-10°С) и постоянен приток на свеж въздух през цялата година. Такива условия са обичайни в неотопляеми жилищни помещения – входни антрета, външни стълбища.
Може да се споменат само няколко растения, които зимуват в стая, ако се поставят близо до прозореца или балкона, където температурата обикновено е около 12-14°С: такива са араукарията, кипариса, подокарпус и някои др.
Иглолистните растения са сенкоустойчиви, но най-добре растат при добро разсеяно осветяване. Почвената смес за засаждане хубаво да бъде съставена от глинеста пръст, листовка и пясък (3:1:1). Може да се добави и една част оборски тор. Важно е да се съблюдава умерен режим на поливане, без да се допуска излишно преовлажняване или изсъхване на почвата.
Иглолистните растения се размножават чрез семена и резници през юли-август, като се използват активно растящи филизи от горната част на короната. Резниците се отрязват на половин сантиметър под границата, отделяща зелената, растяща зона на филиза, от кафявата полувдървенена.
Вкореняването на иглолистните е бавно. За облекчение на този процес срезовете се обработват със стимулатори на вкореняването. Първата зима резниците не бива да се оставят да презимуват на студено. Най-добре те да се държат при умерена температура. През пролетта младите растения ще развият коренова система.
Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...
Нейната създателка подарява на всички момиченца по света любима кукла, но съсипва живота на собствената си дъщеря. Рут Хендлър се ражда през 1917 г. в семейството на беден полски емигрант, ковач по пр...
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...
Зад това научно име с латински произход се крие едно банално, но страшно неприятно явление - лошият дъх. Оказва се, че от него страдат два пъти повече мъже, отколкото жени, затова, ако шефът и колегит...