Още рецепти » Импровизация в стил фюжън

 Импровизация в стил фюжън

Английската дума fusion се превежда като сливане или сплав. А ако говорим за стила, фюжън означава съчетание на несъчетаемото, необикновени решения, излизащи извън рамките на приетите стереотипи. И още: откриване на широк простор за творчество, което позволява да се вземат под внимание най-различни вкусове и изисквания. Именно тези качества са привлекли архитектите на жилището, което ви представяме.

Такава къща съществува

Всъщност това е дом на 35 км от столицата и отправна точка в тяхната работа са изказаните претенции на собствениците. На първо място те искат да видят своята къща като място за почивка през лятото и през почивните дни. Нещо различно от каменните грамади в града, нещо истинско... Интериорът би трябвало да отговаря на всички актуални изисквания на съвременното семейство, но и да се отличава с ярка индивидуалност, да бъде стилен. Така архитектите стигнали до идеята да слеят в проекта няколко начала: традиционните форми на селската архитектура и съвременния дизайн, изкуствените и природните материали, различните стилове.

За основата, стените и покрива

Къщата е построена на малък терен - прекрасно ъгълче от гората с високи борове и елхи. Приказка, за която градските хора може само да мечтаят.
Междуетажните покрития са от дърво. За подобряване на звукоизолацията в тях е поставен един слой пенофол. Дървеният под на първия етаж, благодарение на цокъла, е повдигат с 60 см над повърхността на земята, което подобрява топлоизолационните качества на сградата. Самият под е “стоплен” с минерална вата Isover с дебелина 100 мм.

Наистина комфорт

По отношение на архитектурния план авторите разделят дома на две части: обществена и частна за по-голямо удобство. Затова я планират под форма на буквата “Г”, като едното крило (за представителни нужди) е едноетажно, а второто (частното пространство) е триетажно.
Входната врата се отваря към неголям навес. Той предпазва жилищните помещения от проникване на хладен въздух. Зад вратата е холът, който играе ролята на своеобразна граница между обществената и частната част на къщата. Вляво от хола е входът към представителната зона, включваща гостната, трапезарията и кухнята. Две врати направо водят към спалнята на родителите и котелното помещение (в него при желание може да се влезе направо от двора. В края на хола е кабинетът на бащата. От тази стая, а също и от гостната, се излиза на терасата. На първия етаж има и санитарен възел редом с входната врата.
На втория етаж стаите са групирани около неголяма стълбищна площадка. Тук е уютната зона за почивка, кабинетът на майката, стаята на дъщерята и банята. А на третия етаж е предвидено само едно помещение - стаята на сина.

Букет от стилове

В интериора се преплитат най-различни стилове. Представителната зона напомня за театър с много сценични площадки. Това поражда усещането за игра, в която са въвлечени отделни предмети и аксесоари.
Гостната, оформена в духа на рококо, е остров на уюта и комфорта. Тук удобно е разположена мека мебел с възглавници. Платът за диваните и табуретките е от две материи. Основата е със златист оттенък с големи листа на кестен, а тъканта - компаньон е светлобежова с дребни растителни орнаменти. Това цветово съчетание е призвано да създава атмосфера на разкош. В гостната органично се вписва ъглова камина, изработена по индивидуален проект. Облицовката й е от неглазирани керамични плочки с релефни орнаменти.
Трапезарията е импровизация на тема ар дето. Главното е ефектното съчетание на различни структури: ковано желязо, прозрачно стъкло, платове. Овалният стъклен плот на масата е стъпил върху изящна кована поставка с огънати крачета. Скелетите на столовете също са ковани. Гърбът и седалките им са от плат с леопардови рисунки.
Кухнята пък е решена в духа на минимализма - в строги геометрични линии, без излишни декоративни детайли. В мебелите са заедно матово стъкло, дърво и метал. Златистият цвят на естествената дървесина свързва зоната на кухнята с гостната и трапезарията. Прекрасен фон за тази стилистична игра са светлите стени, обшити с гипсокартон и оцветени в бяло и кремаво. А за да се съхрани чувството за извънградска къща, в интериора са включени много детайли от дърво: обшивката на тавана, дървените стълби, откритите трегери на тавана, специално подчертани в различните части на къщата.

Индивидуалността наднича от всеки ъгъл

Личните покои на семейството са ярко индивидуални. Артистичността на дизайнерската импровизация присъства и тук. Кабинетът на бащата например се асоциира с Изтока. За това напомнят тапетите с цветя на нар, кафяво-оранжевият цвят на креслата и възглавниците на дивана. А стаята на майката е истинска класика: ясни линии и чистота на боите. Стаите са оцветени в светлосин цвят, използвани са мотиви на декоративни панели, имитирани с тънък релефен бордюр. В центъра на всеки “панел” се намира пано с изображението на разцъфнала роза, което прави интериора особено женствен. Спалнята на съпрузите е на първия етаж и е оформена много сдържано. Преобладават спокойните пастелни тонове в сиво-кафявата гама. От стаята се излиза на малка тераса, построена над еркера на първия етаж.
Детската на дъщерята напомня на стая за кукли. Стените й са със светли тапети с дребни цветни рисунки, които й придават очарование и свежест. Таванът в бяло е обшит с гипсокартон. Ярък акцент е наситеният син килим на пода и включените в интериора греди на тавана, тонирани под тъмния дъб.
В мансардната стая на сина се е настанил духът на съвременността: белите тавани и черният дървен под са включени в прекрасна игра на контрастите в цвят, форма и структура.
Овалното огледало в резбована рамка, разположено над камината, достойно завършва цялостната композиция в гостната. В дизайна на кухнята дървото се съчетава с хромирания метал. Всяко стъпало на стълбата, която води към мансардния етаж, е с ефектно вградено осветление. Полилеят за спалнята на родителите е избран така, че по форма да е в хармония с кования гръб на леглото.
Оригиналният абажур в стаята на сина смекчава строгостта на правите линии и острите ъгли. Върху леглото е метната покривка с чернобели вълнообразни рисунки. Ярките детайли - небрежно разхвърляните върху леглото разноцветни възглавници, оранжевата масичка за книги и преса изпълват пространството с жизнерадост и положителна енергия.

Автор: Надежда Белева

Представяме Ви:

Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...

Детските тумори

Туморите при децата са голяма група новообразувания, както доброкачествени, така и злокачествени. Повечето от тях възникват още по време на вътреутробното развитие и тъй като детският организъм се ра...

Цветя за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Начало