07.06.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 385 |  0 
Многогодишна градина на балкона
В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича водата след поливането, като ще създава известен запас от влага за растенията. Излишната вода се отвежда чрез монтиран отвор за изливане. Върху дренажа се поставя слой нетъкан материал, който пропуска водата, но предпазва дренажа от затлачване с частици почва.
След това се насипва почвеният субстрат. Той трябва да бъде богат на хранителни вещества, достатъчно рохкав, да не се уплътнява след поливане и да има слабо кисела или неутрална реакция. Обикновено такъв субстрат се прави от чимовка и листовка, компост, торф и пясък в съотношение 2:1:1:1:1. Можете да вземете и обикновена градинска почва и да добавите в нея недостатъчните й елементи – в глинестата – пясък, в песъчливата – малко глинеста почва, в бедната на хранителни вещества – малко оборски тор. За засаждане са подходящи растения с малка коренова система, и ако не е предвидена автоматична система за поливане, такива които могат да понасят известно засушаване. Към сухоустойчивите и студоустойчивите растения могат да се причислят перовскията, спиреята, потентилата, пиракантата, ериката, калуната, елата.

Засадете повече пъстролистни растения

Пъстролистните растения ще ви радват през целия сезон със своите ярки краски, независимо от това дали те растат отделно или просто запълват празните пространства между другите цветя на балкона. Една от тези звезди е колеусът, известен у нас още като копривка. Неговите листа има ефектна яркорозова, виолетова, пурпурна и светлозелена или комбинирана окраска. Ако засадите растението на сянка на леко овлажнена почва и подхранвате два пъти в месеца, листата ще се обагрят още по-интензивно.
Затоплените, но не и осветените от преките слънчеви лъчи през целия ден места ще оцени трицветният амарант, на листата на когото се съчетават жълти, розови и зелени тонове. Хибридният амарант от сорта Hopi Red Dye има листа с винено-червен цвят. И двата вида амарант достигат височина до 1,2 метра. За слънчевите балкони са идеални растенията със сребристи листа, например дихондрата, която има висящи стъбла. Тя расте без проблем под палещото слънце, ако почвата е винаги нормално овлажнена.
23.06.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020