Още рецепти » Домашно почистване на петна

 Домашно почистване на петна

От телевизията ни заливат с реклами за чудодейни прахове за пране, които се справят всякакви петна. Но рекламите са за пресни петна, а те най-лесно се изпират. Само че ние виждаме петното на дрехата, когато е проникнало трайно в тъканта.
За съжаление, и най-скъпите прахове не винаги се справят със старите петна, а понякога става и по-лошо: петното може да избледнее, но площта му да се увеличи. Разбира се, химическото чистене е алтернатива, но заслужава ли си да носим дрехата, заради едно малко петно?
А съветите за премахване на петна – от различните напитки, бои, мастило и трева – следват по-надолу.

Видовете петна

Петната могат да бъдат разделени в три групи: разтворими във вода, в органични разтворители и неразтворими в тези течности.
Във вода най-често се разтварят петната от хранителни продукти без съдържание на мазнини, от лепило за мебели, или водоразтворими бои.
Органичните разтворители като спирт или бензин почистват добре петната от мазна храна, масла, маслени бои, лак, смоли, кремове, восък. Но те не разтварят петна от някои природни багрила и синтетични бои, протеини, кръв, мухъл и т. н. Ясно е, че и начините за почистване на петна с подобен произход се различават.
Петното се почиства много по-лесно, ако е прясно и с известен произход. Ако не видите веднага петното, ще се наложи да помислите, откъде може да се е появило, като се ориентирате по неговият цвят и мирис.
Мазните петна често нямат ясна граница, пресните са винаги по-тъмни от тъканта, а старите светлеят от окисляването и полепналия прах. Ако петното е смесено, неговите контури се открояват по-ясно, най-често тези петна са по-тъмни от плата.

Ефектът на почистващото средство върху тъканта

Освен произхода на петното, е важно да знаете състава на плата, защото повечето разтворители, които се продават в магазините, не могат да се използват за ацетатна коприна и импрегниран плат.
Задължително обърнете внимание на етикета на дрехата и на упътването върху бутилката с разтворителя. Вълна и естествена коприна не трябва да се обработват със силни разтвори на основа. Много тъкани „не обичат” силните разтвори на киселини, особено при висока температура, а след обработка със слаб разтвор се изплакват старателно.
За ацетатна коприна и импрегниран плат не трябва да се използват оцетна киселина и ацетон, синтетичните влакна полиамид и найлон „се страхуват” от бензин, бензол и горещи концентрирани разтвори на основа.

Общи правила за премахването на петната

Независимо, какво е петното, съществуват общи правила за премахването и подготовката на тъканта.
• Първо, средството за почистване на петна се пробва от вътрешната страна на дрехата, за да се провери действието му върху плата.
• Преди да започнете, изчеткайте праха и мръсотията, полепнали по плата.
• От обратната страна на дрехата подложете няколко слоя бял плат, а още по-добре – увита с плат дъсчица.
• За да не нарасне петното, плата около него трябва да се навлажни с вода, а самото петно да се почиства от края към средата.
• Можете да използвате тампон от памук, марля или кърпа, напоен с малко препарат. Или да го нанесете с пипета.
• Внимателно натискайте тампона, без да търкате плата, за да не го повредите.
• Упоритите петна не могат да се почистят от веднъж, най-добре е да опитате няколко пъти.
• Почиствайте петната на отворен прозорец, тъй като повечето препарати се изпаряват.
• И накрая нещо много важно - не смесвайте различни препарати за почистване на петна.

Мазните петна: как да се избавите от тях?

Най-често се почистват със спирт, бензин, терпентин или ацетон. Течността трябва да бъде чиста, а петното, ако е възможно, да се обработва от вътрешната страна на дрехата.
• Пресните петна от масло се почистват с помощта на топла ютия (до 100 градуса), с която дрехата се глади през няколко слоя попивателна хартия, поставена от двете страни на плата. Ако петното е на светла тъкан, веднага поръсете с тебешир. След два часа изчеткайте дрехата.
• Стари мазни петна на вълнен плат се отстраняват с бензин и след 5 минути се гладят с гореща ютия през попивателна хартия.
• Замърсената част от копринена дреха се потапя в топъл разтвор: 1/2 с. л. амоняк, 1 с. л. глицерин и 1 с. л. вода.
• Мазните петна от яката на дрехата се премахват с тампон, потопен в смес от готварска сол и 2%-ен разтвор на амоняк, в съотношение 1:4.
• Петната от блажна боя и лак се почистват с амоняк, терпентин или керосин, ако петното е старо, можете да го обработите с терпентин, а след като боята омекне -със силен разтвор на сода бикарбонат.
• Петната от смоли се отстраняват с терпентин или бензин, а след това със сапунена вода.
• Петната от растителни масла се изтриват с керосин, и се изпират в топла сапунена вода.
• Рибеното масло се отстранява с вода, в която е разтворен оцет.
• Ако забележите петно върху страниците на книга, поръсете го с тебешир и с гореща ютия изгладете през бяла хартия.

Петна с растителен произход

• Пресните петна от плодови или зеленчукови сокове, незабавно поръсете със сол, а след известно време пуснете дрехата в пералнята.
• Прясно петно от червено вино или сок може да се отстрани с топла вода. Трябва да опънете дрехата и да обработите петното под течаща вода.
• Стари петна от плодов сок се почистват с помощта на кисело мляко или суроватка. След това изплакнете дрехата в студена вода.
• Петната от вино или сок върху бял плат се почистват с избелващ препарат (белина), но първо прочетете, какво пише върху етикета на дрехата и упътването за употреба на бутилката.
• Винено петно на цветна дреха най-добре се почиства със смес на глицерин и яйчен жълтък. Петното намажете със сместа и след няколко часа изплакнете с топла вода.
• Петното от бяло вино или бира накиснете за един ден в сапунена вода, в която сте добавили малко сода бикарбонат, а после изплакнете в топла вода.
• Прясно петно от чай просто изплакнете в топла сапунена вода. Ако вече е изсъхнало го обработете със смес от глицерин и амоняк (4:1).
• Петното от кафе върху всякаква тъкан ще изчистите с 3% разтвор на амоняк в топла вода (1:1).
• За съжаление петната от трева се изчистват много трудно. Ако петното е прясно, в топла сапунена вода добавете амоняк (1 ч. л. на чаша), а памучната тъкан изперете като добавите 1 с. л. готварска сол на всяка чаша гореща вода. Зелените петна върху цветни дрехи се почистват най-добре със спирт или водка.

Петна от органичен произход: как да ги почистите?

• Потта разваля външния вид на вълнените и копринени дрехи, затова трябва да ги перете своевременно. Пресните петна изтрийте с разтвор на готварска сол (1 с. л. сол на 1 чаша вода) и след това изплакнете с вода. Старите петна почистете с тампон напоен с бензин или при прането добавете във водата амоняк (1 ч. л. амоняк на 1 л вода).
• Пресните петна от кръв могат да се изперат в студена вода. Или изтрийте петното със смес от сода за хляб и амоняк (3:1), след това накиснете във водороден пероксид (перхидрол) и изплакнете с вода. Старите петна накиснете в разтвор на готварска сол (1 с. л. сол на 1 л вода), после изперете дрехата.
• Когато дрехите са оставени на влажна място, по тях могат да се появят петна от мухъл. Старите петна ще почистите, като намокрите плата в цвик от кисело мляко, после изсушите, изтриете с разтвор на готварска сол и амоняк (1:1), и накрая изперете дрехата в сапунена вода.
• Петната от птичи тор остържете, изтрийте с тампон напоен с бензин, като често сменяте подложката. След това изтрийте с влажна гъба и подсушете с книжна салфетка.

Петната от козметика

• Ако случайно сте капнали на дрехата си лак за нокти, опитайте да се справите с обикновен лакочистител или ацетон, но след като проверите устойчивостта на цвета на дрехата на място, което не се вижда.
• Пресните петна от парфюми лесно се изтриват със спирт.
• Петното от спирала за мигли веднага потопете в прясно мляко, а след това изплакнете с топла вода. Повтаряйте, докато петното изчезне.
• Петната от крем могат да бъдат почистени със спирт или бензин.
• Червило може да се изчисти по няколко начина:
- поръсете с боракс и изплакнете в сапунена вода,
- намажете с вазелин и изперете в сапунена вода,
- избършете със смес от етер и терпентин (1:1).
Петното от боя за коса накиснете във вода, сложете няколко капки глицерин, внимателно изтъркайте и изплакнете с вода с помощта на гъба.

Петната от мастило и йод

- За да се избавите от дъвката, поставете дрехата във фризера за известно време, след това остържете дъвката, а петното изчистете с разтворител, съдържащ бензин.
- Петната от йод се отстраняват, като ги навлажните с вода и втриете нишесте. Щом петното изчезне, изперете дрехата в студена сапунена вода.
- Петната от лепило почистете с тампон, напоен с бензин, след това изплакнете дрехата с вода.
- Старите мастилени петна отстранете с разтвор на амоняк във вода (2 ч. л. амоняк на 1 чаша вода), или почистете петното със смес от глицерин и денатуриран етилов алкохол (спирт за горене) в съотношение 2:5.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Народни лекове срещу сенна хрема

Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Появява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на ...

Виолетовото – мистика от Ориента

Светът е шарен, светът е изпълнен с багри, които ни съпътстват от незапомнени времена. Цветен живот, розов свят на мечти – частици от хилядите асоциации, свързани с безкрайното разнообразие от тонове ...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...

Закуски със сирене

Кифлички със сирене Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 2 яйцa. Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с едно от яйцата. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори...

Начало