05.12.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 15531 |  0 
Ястия с карфиол
Белгийска супа от карфиол

Прoдукти: 1 л зеленчуков бульон (може и от кубче), 2 домата, 2 картофа, 2 моркова, 400 г карфиол, 1 червена чушка, сол, черен пипер. За добавка: 1 стрък босилек, 2 скилидки чесън, 1 парче настъргано сирене, 1 шепа белени слънчогледови семки, половин рибна консерва, 1 к.ч. зехтин.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме бульона и слагаме последователно в него нарязаните на парченца моркови, обелените и нарязани на четвъртинки домати, нарязаната чушка, обелените и нарязани картофи и накъсания на розички карфиол. Варим на умерен огън около 15 мин. Пасираме продуктите за добавката и прибавяме преди да свалим от огъня.

Супа „Асорти”

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 глава целина, 1 по-голяма гулия, 2 моркова, 1 корен от магданоз, 2 зелени чушки, 3 домата, 1 шепа сушени гъби, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 парченце кашкавал, 6 ч.ч. вода, 3 с.л. олио, 2 дафинови листа, сол, майоран, джинджифил, щипка мляна чубрица.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, а доматите, чушките и лука нарязваме на ситно. Почистваме зеленчуковите корени, нарязваме ги на малки кубчета и задушаваме около 15 минути в олиото. Накисваме гъбите, отцеждаме ги и ги нарязваме. Прибавяме чушките и лука и сваряваме в подсолена вода. Прехвърляме тази смес при задушените корени, добавяме карфиола, доматите и подправките, наливаме още топла вода, посоляваме и варим 20 минути. Сервираме супата топла.

Супа от зеленчуков бульон с карфиол

Прoдукти: 500 г карфиол, 600 мл зеленчуков бульон, 300 г сметана, 2 с.л. ситно нарязани пера от пресен лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим около 20 минути в зеленчуковия бульон - до омекване. После го пасираме, връщаме го отново в тенджерата и към него прибавяме сметаната. Варим още десетина минути. Подправяме с черен пипер и сол и поръсваме ситно нарязания лук.

Супа Гобхи

Прoдукти: 300 г карфиол, 200 г картофи, 200 г домати, 1 глава лук, 4 ч.ч. вода, 50 г краве масло, 2 с.л. олио, 1 ч.л. стрити листа от кориандър, 7-8 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на дребни розички и го сипваме във врящата подсолена вода заедно със ситно нарязаните картофи. Варим 20 мин на умерен огън, след което прецеждаме и пасираме зеленчуците. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, наливаме прецедения бульон и прибавяме пасираните зеленчуци и обелените и настъргани домати. Варим още десетина минути и поръсваме готовата супа с разтопеното масло, стрития кориандър и смления черен пипер.

Супа от карфиол

Прoдукти: 600 г карфиол, 500 мл костен бульон, 500 мл вода, 40 г краве масло, 1 жълтък, 5 с.л. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме накъсания на розички карфиол във вряща подсолена вода и варим до омекване. Изваждаме розичките с решетеста лъжица, нарязваме ги на малки парченца и ги връщаме във водата. Добавяме бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и възваряваме супата. Прибавяме маслото и бързо застройваме с разбитото със сметаната яйце. Отстраняваме от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от карфиол с брашнена застройка

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2-3 ч.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, изваждаме го и го накъсваме на малки розички. Връщаме в тенджерата и отново кипваме. Прибавяме брашното, размито в студена вода и варим десетина минути на тих огън. Накрая посоляваме, поръсваме с настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня. Сипваме топлото мляко, слагаме маслото и поръсваме с наситнен магданоз.

Кремсупа от карфиол

Прoдукти: 1 глава карфиол, 6 ч.ч. зеленчукова отвара /или подсолена вода/, 1 ч.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 40 г краве масло, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 ч.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в зеленчуковата извара. Отделяме 6 по-хубави цветчета, а останалите претриваме през сито. Приготвяме бешамел от брашното, млякото и част от маслото. Кипваме на огъня, посоляваме и подправяме с лимоновия сок и лимоновата кора. Сипваме соса в горещата супа и прибавяме останалото масло. Разливаме супата в чиниите за сервиране и във всяка чиния слагаме по 1 розичка карфиол.

Млечна супа с карфиол

Прoдукти: половин глава карфиол, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г пушено сирене, 2 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на малки китки и го задушаваме до омекване. Сипваме млякото и доваряваме на тих огън. Запържваме брашното в маслото, изчакваме да поизстине, разреждаме с малко студена вода и при непрекъснато бъркане сипваме в супата. Сваляме от огъня, добавяме ситно настърганото пушено сирене и посоляваме. При сервиране подправяме с черен пипер и лимонов сок.

Супа от карфиол и царевица

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 к.ч. царевица от консерва, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 скилидки чесън, 1,5 л зеленчуков бульон /или вода/, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и го претриваме през сито. Отделно загряваме олиото и запържваме брашното и ситно нарязания чесън. Постепенно при непрекъснато бъркане наливаме зеленчуковия бульон, като добавяме по малко от пасирания карфиол. Посоляваме, поръсваме червения пипер и варим десетина минути на умерен огън. Накрая прибавяме царевицата, отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер.

Супа с грис и карфиол

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 3-4 с.л. краве масло или маргарин, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. грис, копър, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме и пасираме. В маслото запържваме гриса до зачервяване, прибавяме бульона от варенето на карфиола и прясното мляко. Подправяме със сол, сипваме пасирания карфиол и ситно нарязания копър и слагаме на огъня за 10 мин. Поръсваме с черен пипер и поднасяме супата с пържени хлебни кубчета.

Супа от говеждо месо с карфиол

Прoдукти: 450 г говеждо месо, 300 г карфиол, 2 л зеленчуков бульон, 100 г домати, 100 г лук, 50 г сметана, 20 мл лимонов сок, 100 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, обезкостяваме и го нарязваме на ивици. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме заедно с месото в половината от маслото. Когато месото поомекне, заливаме с горещия зеленчуков бульон. Почистваме и измиваме карфиола. Нарязваме го на ситно и прибавяме към бульона. Посоляваме и оставяме да ври на умерена температура. Обелваме доматите, нарязваме ги на дребни парчета и ги задушаваме в малко масло. Когато карфиолът омекне, прибавяме доматите и оставяме супата да се доварява. Отстраняваме от огъня и при непрекъснато бъркане добавяме сметаната. Овкусяваме с лимоновия сок и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Супа от карфиол с кайма

Прoдукти: 250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Телешка супа с карфиол

Прoдукти: 700-800 г телешко месо от ябълката, 5-6 зрънца, 2-3 зрънца бахар, 1 дафинов лист, 1 глава лук, 2 моркова, 2 корена от магданоз, полови глава целина, 1 малка глава карфиол, 3-4 картофа, магданоз, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото с 2 л подсолена вода и го сваряваме заедно с нарязания на филийки лук, бахара, черния, пипер и дафиновия лист. Когато се свари, прецеждаме бульона, а месото нарязваме на малки парченца. Разделяме карфиола на розички и го запържваме в мазнината заедно със ситно нарязаните целина, магданозени корени и моркови. Когато продуктите поомекнат, ги изсипваме в прецедения бульон и варим 15 мин. Прибавяме нарязаното месо и нарязаните на кубчета картофи и доваряваме супата. Накрая поръсваме ситно нарязания магданоз, кипваме и отстраняваме от огъня. Преди поднасяне подправяме на вкус с лимонов сок.

Бърза салата от карфиол

Прoдукти: половин средна глава карфиол, 2 ябълки, половин кутийка майонеза, 2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. настърган хрян, 2 яйца, 2 с.л. лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме карфиола и го накъсваме на много ситни розички. Обелваме ябълките, нарязваме ги на дребни кубчета и ги смесваме с карфиола. Добавяме настъргания хрян, майонезата, разредена с киселото мляко, лимоновия сок и сол на вкус. Заливаме салатата и гарнираме с нарязаните твърдо сварени яйца.

Деликатесна салата

Прoдукти: 1 глава карфиол, 250 г печурки, 300 мл кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. коняк, 2 скилидки чесън, 4 с.л. лимонов сок, 2 ч.л. доматено пюре, 200 г пушено пилешко месо, 6 с.л. фъстъци , черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Гъбите нарязваме на резенчета, сваряваме, отцеждаме и поръсваме с лимоновия сок. Смесваме с подправките киселото мляко, майонезата, коняка и останалия лимонов сок. Прибавяме гъбите и карфиола и размесваме. Гарнираме салатата с фино нарязано пилешко месо и фъстъците, изпържени без мазнина.

Карфиол с краставички

Прoдукти: 1 глава карфиол, 4 с.л. олио, 3 с.л. оцет, 3-4 кисели краставички, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в леко подсолена вода, след което го отцеждаме. Приготвяме сос от олиото, оцета, 3 с.л. отвара от карфиола, сол и черен пипер на вкус. Заливаме с този сос подредените в чиния розички карфиол. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и украсяваме с нарязаните на кръгчета кисели краставички.

Пъстра есенна салата

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2 картофи, 2 моркова, 2 кисели краставички, 2 твърдо сварени яйца, 1 опаковка майонеза, 2 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода обелените картофи, остърганите моркови и карфиола. Нарязваме на кубчета картофите, морковите, краставичките и твърдо сварените яйца. Накъсваме карфиола на малки розички и смесваме всички продукти. Прибавяме майонезата, посоляваме, подправяме с олио и лимонов сок, разбъркваме и оформяме салатата в чиния за сервиране.
Можем да използваме водата, в която сме варили зеленчуците, за приготвяне на супа.

Салата от карфиол и маслини

Прoдукти: 1 глава карфиол, 10 зелени маслини, 10 черни маслини, 3 с.л. олио, 1 с.л. горчица, 1-2 с.л. оцет, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Hакъсваме карфиола на розички и го заливаме с подсолена вода. Кипваме и варим 10 мин на силен огън. Когато поомекне, го изваждаме, отцеждаме го и изплакваме със студена вода. Отделно разреждаме горчицата с оцета, прибавяме олиото, черен пипер и сол. Разбъркваме много добре и изсипваме заливката върху карфиола. Украсяваме салатата с маслините и поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Салата от карфиол, моркови и краставици

Прoдукти: 1 по-малка глава карфиол, 1-2 краставици, 4-5 моркова, 4-5 с.л. зехтин, лимонов сок, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в кипяща вода, докато поомекне. Отцеждаме и го оставяме да изстине. Прибавяме обелените краставици, нарязани на дребни кубчета, и настърганите моркови. Разбъркваме и подправяме със смес от лимоновия сок, зехтина и солта. Поръсваме готовата салата със ситно нарязан копър.

Салата с карфиол, краставица и гъби

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 малка краставица, 1 шепа гъби, 2 домата, 2 с.л. вино, 1/2 ч.л. вегета, 2 с.л. олио, сокът от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, като поръсваме с лимоновия сок, за да не почернее. Гъбите, почистени и нарязани на дребно, сваряваме в малко вода. Краставицата нарязваме на кубчета. Изваждаме изстиналия карфиол, накъсваме на розички и го прибавяме към гъбите и краставицата. Разтваряме вегетата в олиото и виното и заливаме салатата. Украсяваме с резенчета домати.

Майонезена салата с карфиол

Прoдукти: 1 малка главичка карфиол, 1/2 к.ч. прясно мляко, 250 г майонеза, 1 глава лук, 3-4 с.л. кисело мляко, 2 кисели краставички, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, към която сме прибавили прясното мляко. После отцеждаме. Смесваме майонезата с киселото мляко. Нарязваме лука, краставичките и магданоза. Смесваме всички продукти, посоляваме на вкус, разбъркваме добре и оставяме салатата за 1 час в хладилник.

Салата от карфиол и целина

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 глава целина, 1 к.ч. прясна сметана, 4-5 с.л. майонеза, 250 г шунка, 1 с.л. горчица, магданоз, вегета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разделяме карфиола на розички, измиваме и оставяме да се отцеди. Обелваме целината и я нарязваме на продълговати парчета. Варим я заедно с карфиола 10 мин във вода с черен пипер, ситно нарязан магданоз, вегета и сол. Изваждаме сварените продукти, отцеждаме и ги подреждаме в чиния. Разбиваме сметаната със сол и черен пипер. Смесваме я с майонезата и горчицата. Заливаме карфиола и целината с тази смес, а по периферията на чинията нареждаме навитата на рулца шунка. Украсяваме с клончета магданоз.

Салата от кренвирши с карфиол

Прoдукти: 300 г кренвирши, 500 г карфиол, 3 домата, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1-2 ч.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, сваряваме го в подсолена вода и го оставяме да изстине. След това прибавяме кренвиршите, които сме нарязали на кръгчета, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета домати. Подправяме салатата с олиото, лимоновия сок, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и подреждаме в салатиера, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Салата от карфиол и риба

Прoдукти: 1 средно голяма глава карфиол, 6 сардели /от консерва в собствен сос/, 3 с.л. олио, 1 с.л. винен оцет, 15-20 маслини, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода. Щом омекне, го отцеждаме. После го заливаме със студена вода и отново оставяме да се отцеди. Разделяме го на розички и го размесваме с маслините и с обезкостените и нарязани на късчета сардели. Отделно разбиваме олиото заедно с оцета, черен пипер и сол на вкус. Заливаме салатата с тази смес и поднасяме.

Пастет от карфиол

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 250 г картофи, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 1 домат, черен пипер, сол; зa соса: 1 малка глава лук, 1 с.л. краве масло, 2 домата, сок от 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички. Слагаме го заедно с обелените картофи в тенджера под налягане, заливаме с 2 ч.ч. подсолена вода, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска намаляме огъня и варим 15 мин. Смачкваме сварените продукти на пюре и прибавяме към тях маслото, яйцата, сол и черен пипер. Разбъркваме и изсипваме сместа в малък намаслен съд. Варим на водна баня в умерена фурна около 40 мин. Оставяме готовия пастет да изстине и след това го слагаме в хладилник. Отделно запържваме леко в маслото ситно нарязания лук за соса. Щом се зачерви, слагаме обелените и настъргани домати и варим 5-6 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Накрая прибавяме лимоновия сок, поръсваме със ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол, отстраняваме от огъня и оставяме да изстине. При поднасяне заливаме пастета с приготвения сос.

Варен карфиол с масло

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 пакетче краве масло (125 г), сока от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистения от листата и кочана карфиол варим около 20 мин в подсолена вода. Изваждаме и го поставяме в затоплена чиния с цвета нагоре. Заливаме със сгорещеното масло, в което сме изцедили лимона и сме сложили сол и черен пипер.

Кюфтета от картофи и карфиол

Прoдукти: 400 г картофи, 1 кг карфиол, 150 мл олио, 50 г брашно, 3 яйца, 50 г галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола, прецеждаме и го нарязваме много дребно. Прибавяме сварените и настъргани картофи, яйцата и подправките. Омесваме всичко много добре и от получената смес правим кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в гореща мазнина.

Паниран карфиол

Прoдукти: 1 глава карфиол, 2 яйца, олио, брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на цветчета и ги сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме цветчетата, потапяме ги първо в брашното, после в яйцата и пържим на средно силен огън в олиото около 6 мин.

Паниран карфиол с кашкавален сос

Прoдукти: 1 глава карфиол, 3 с.л. брашно, 2 яйца, сол, мазнина за пържене; за соса: 3 с.л. брашно, 3 с.л. краве масло, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 жълтъка, лимонена киселина, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на по-големи розички и го варим в подсолена вода, докато омекне.Отцеждаме, овалваме цветчетата в брашното, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме до златист цвят. Отделно приготвяме светла запръжка от маслото и брашното за соса. Разреждаме с прясното мляко като бъркаме бързо и непрекъснато. Накрая прибавяме настъргания кашкавал, жълтъците и лимонена киселина, отстраняваме от огъня, посоляваме на вкус и заливаме изпържения карфиол.

Зеленчукова яхния

Прoдукти: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни кубчета алабаша и морковите, а карфиола накъсваме на розички. Задушаваме зеленчуците в 2 с.л. предварително загрята мазнина, посоляваме и доливаме 1-2 с.л. вода. Когато всичко омекне, правим запръжка с 1 с.л. олио и брашното и заливаме ястието. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Зеленчуци с къри

Прoдукти: 3с.л. олио, 1глава лук, 1 глава карфиол, 4 моркова, 150г гъби, 3 домата, 1-2 скилидки чесън, 1с.л. вегета, 1с.л. къри, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в тенджера под налягане ситно нарзания лук с олиото и 2с.л. вода. Когато лукът поомекне, прибавяме кърито и наливаме 2 ч.ч. вода. Изчакваме водата да заври и слагаме вегетата, счукания чесън, карфиола, накъсан на розички, и ситно нарязаните моркови, гъби и домати. Посоляваме, затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.

Задушени зеленчуци с къри

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 4 домата, 3-4 картофа, 100 г зелен грах, 100 г зелен фасул, 1-2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 ч.л. къри, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на по-едри кубчета. Нарязваме фасула на парченца, а доматите обелваме и нарязваме на четвъртинки. Накъсваме карфиола на розички. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в мазнината. Прибавяме зеленчуците и подправките, наливаме бульона и задушаваме, докато продуктите омекнат. Накрая отхлупваме и готвим без капак, докато ястието остане на мазнина.

Карфиол по чешки

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, половин пакетче краве масло, 1-2 щипки майорана, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме накъсания на розички карфиол в подсолена вода. Пасираме и оставяме да заври с маслото и майораната. Застройваме с киселото мляко и разбитото яйце. Сервираме с кубчета пържен хляб.

Къри с карфиол и грах

Прoдукти: 700 г карфиол, 150 г зелен грах, 2 зелени люти чушки, 1 ч. л. синап, половин ч. л. кимион, половин ч. л. кориандър на прах, половин с. л. куркума на прах, 1 ч. л. лют червен пипер, 4 с. л. олио, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме карфиола, нарязваме го на малки парчета и го накисваме във вода. Сваряваме граха с 1 щипка сода и сол на вкус. Зелените чушки нарязваме на едро. В загрято олио пържим синапеното семе. Когато започне да пука, прибавяме чушките. След две минути добавяме изцедения карфиол. Намаляваме огъня, захлупваме и оставяме ястието да се задуши, като от време на време бъркаме, за да не загори. Когато карфиолът омекне, добавяме граха. След това прибавяме куркумата, лютия пипер, кимиона и кориандъра. Всичко запържваме на силен огън няколко минути.

Карфиол в доматен сос

Прoдукти: 2 средно големи глави карфиол, 4-5 домата, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 2 равни с.л. брашно, 4-5 с.л. олио, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които варим във вряща подсолена вода, докато омекнат. Изваждаме ги и ги нареждаме в чиния. Обелваме доматите за соса, нарязваме ги на дребно, посоляваме на вкус, прибавяме скилидките чесън, ситно нарязания лук и малко чубрица и задушаваме. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Когато доматите омекнат, претриваме ги през цедка и ги прибавяме към брашното. Оставяме соса да поври 5-6 мин и след това поливаме с него карфиола.

Карфиол в пикантен сос

Прoдукти: 1 глава карфиол, 250 г гъби, 60 г краве масло, 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. оцет, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Издълбаваме кочана на карфиола и го накисваме в студена вода, която сме подкиселили с оцета. След 15-20 мин го отцеждаме и го сваряваме в подсолена вода, към която сме прибавили млякото. Внимаваме да не се превари. Отделно нарязваме на ситно лука, чесъна и гъбите и ги задушаваме в маслото, докато се изпари водата. Посоляваме, прибавяме доматеното пюре, разредено с виното, и оставяме соса да къкри на слаб огън. Накрая поръсваме с черен пипер и изсипваме част от соса в голяма кръгла чиния. В средата слагаме сварения и изцеден карфиол и изсипваме в празнината от кочана останалия сос.

Карфиол със сиренен сос

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, магданоз, 1 с.л. галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които сваряваме в кипяща подсолена вода. Отцеждаме и ги подреждаме в общо плато. Отделяме 500 мл от отварата, в която е врял карфиолът и загряваме до завиране заедно с половината от маслото. При непрекъснато бъркане прибавяме размитото в млякото брашно. Оставяме соса да поври 7-8 мин на слаб огън, след което прибавяме настърганото на ситно ренде сирене и малко черен пипер. Държим още 2-3 мин на огъня и изсипваме соса върху карфиола. Отгоре заливаме с останалото разтопено масло и поръсваме с галетата и ситно нарязания магданоз.

Карфиол със сос

Прoдукти: 1 голяма глава карфиол, 2-3 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме карфиола в 1 л вряща подсолена вода така, че да стои прав. Захлупваме и варим на умерен огън, като внимаваме да не се развари. Отделно запържваме брашното в 1 с.л. разтопено масло. Когато порозовее, разреждаме с част от водата, в която сме варили карфиола. Оставяме соса да ври на тих огън, докато се сгъсти. При поднасяне поръсваме карфиола със сол и черен пипер и го заливаме със соса и останалото разтопено масло.

Карфиол с млечен сос

Прoдукти: 1 голяма глава карфиол или 2 по-малки, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода като внимаваме да не се превари. Приготвяме бял сос от запърженото в маслото брашно и млякото. Ако е нужно, добавяме малко от бульона, в който сме варили карфиола. Подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол. Подреждаме карфиола в чиния с цвета нагоре и заливаме с млечния сос.

Карфиол с яйца и галета

Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 пакетче краве масло, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. галета, 3 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме и го разпределяме в чинии за сервиране. Отделно запържваме леко галетата в сгорещеното масло. Прибавяме настърганите яйца, нарязания на ситно магданоз, лимоновия сок и сол на вкус. Разбъркваме и заливаме карфиола.

Каша от карфиол

Прoдукти: 2 глави карфиол, 60 г краве масло, 3-4 с.л. брашно, 1-2 с.л. олио, лимонов сок, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме карфиола с кипяща подсолена вода, която изцеждаме след 10 мин. Сега заливаме с топла подсолена вода, прибавяме олиото и варим на тих огън, докато омекне. Отрязваме цветчетата, а останалата част претриваме на пюре. Прибавяме малко от бульона, в който сме варили карфиола, няколко капки лимонов сок и сол на вкус. Оставяме да заври и пускаме в него брашното, което сме омесили на топка заедно с маслото. След 10 мин прибавяме отрязаните цветчета. Захлупваме ястието и го оставяме да ври още 5-6 мин на тих огън. Поднасяме кашата, поръсена със ситно нарязан копър.

Фрикасе от зеленчуци

Прoдукти: 1 глава карфиол, 200 г моркови, 200 г грах, 200 г зелен фасул, 100 г жълт фасул, 40 г масло, 30 г брашно, 2 с. л. прясно мляко, 1 яйце, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и нарязваме на дребно зеленчуците. Задушаваме ги в малко подсолена вода. От маслото и брашното правим запръжка, която разреждаме с 400 мл вода и сваряваме. Разбиваме яйцето с млякото и постепенно ги прибавяме към соса. Подправяме с лимонов сок на вкус. Прибавяме задушените зеленчуци и по желание поръсваме с наситнени зелени подправки. Варим 3-4 мин на умерен огън.

Яйца фрикасе

Прoдукти: 8 яйца, 1 малка глава карфиол, 150 г лук, 2 скилидки чесън 250 г пасирани домати (може от консерва), 150 мл зеленчуков бульон (може от кубче), 250 мл прясно мляко, 4 с. л. изцедено кисело мляко, 2 с. л. олио, 20 г краве масло, 1 щипка джинджифил,, 1 ч. л. счукан кориандър, 1 щипка лют червен пипер, 2 ч. л. къри, 1/2 ч. л. счукан кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим яйцата 8 минути, обливаме ги със студена вода, обелваме ги и нарязваме на половинки по дължина. Нарязваме на ситно лука и чесъна и ги задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания кашкавал и останалите подправки. Задушаваме малко и слагаме доматите и зеленчуковия бульон. Варим на тих огън. Добавяме прясното мляко, изцеденото кисело мляко и маслото. Възвираме на огъня. Накъсваме карфиола на розички и ги варим 6 мин в леко подсолена вода, след което отцеждаме. Подреждаме яйцата и карфиола в чиниите за сервиране. Подправяме соса с черен пипер и сол и заливаме всяка порция.

Карфиол на фурна

Прoдукти: 1 глава карфиол, 60 г краве масло, 4 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, 50 г настърган кашкавал, 2 с.л. галета, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, отцеждаме и го накъсваме на розички. Запържваме брашното в половината олио и при непрекъснато бъркане наливаме млякото. Варим 10 мин на слаб огън. След това прибавяме настъргания кашкавал и бъркаме, докато сосът стане лъскав и гладък. Нареждаме карфиола в тавичка и внимателно сипваме между розичките по малко сос. Заливаме с останалия сос, поръсваме с подправките, галетата и останалото разтопено масло и запичаме в умерена фурна.

Карфиол и целина на фурна

Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 1 малка глава целина, 1 глава лук, 2 моркова, 3 с.л. масло или маргарин, 1/2 ч.ч. сметана, 4 яйца, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме мазнината и в нея запържваме нарязаните на ситно лук и моркови. Угасяваме със сметаната и добавяме подправките. Пасираме и оставяме сместа да изстине. Карфиолът накъсваме на розички, целината нарязваме на ситно. Варим зеленчуците в подсолена вода 10-ина минути и отцеждаме. Смесваме яйцата с изстиналата сметанова смес, прибавяме варените зеленчуци и изсипваме сместа в намслена тавичка. Покриваме с фолио и печем около 50 мин в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Карфиол плакия

Прoдукти: 1,5 кг карфиол, 1 1/2к.ч. олио, 2 моркова, 1 парче целина, 2 глави лук, 2с.л. брашно, 3-4 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, морковите, целината и чесъна на дребно и ги пускаме във вряща подсолена вода. Прибавяме дафиновия лист и няколко зрънца черен пипер и варим, докато омекнат. Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме го и го прибавяме към сварените зеленчуци. Прибавяме също така обелените и настъргани домати. Изсипваме сместа в тавичка и заливаме с брашното, размито в студена вода, и олиото. Поръсваме със ситно нарязания магданоз, слагаме тук там лимонови резенчета и печем 20-30 мин в умерена фурна. Поднасяме плакията студена, подправена с прясно счукан чесън.

Карфиол с кашкавал на фурна

Прoдукти: 1глава карфиол, 70г масло, 200г кашкавал, 2с.л. брашно, сол
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиолa на розички и го сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме сварените розички, нареждаме ги в обилно намаслена тава и поръсваме с 2/3 от настъргания кашкавал. Отделно в 2 с.л. масло запържваме брашното с 2 ч.ч. от водата, в която е врял карфиолът, така че да се получи гъст сос. След като сосът възври, поливаме карфиолa, а отгоре поръсваме останалия кашкавал. Печем в силна фурна.

Карфиол с пикантна заливка

Прoдукти: 1 карфиол, 100 г галета, 2 с. л. пилешка супа (на прах), 2 к. л. горчица, 2 с. л. майонеза, 2 с. л. вода.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, които топим последователно във вода, в галета и накрая в пилешката супа. Подреждаме ги в предварително намазнена тавичка. Приготвяме сос от майонезата, горчицата и водата и заливаме зелето. Покриваме с алуминиево фолио и печем 10 минути на 180 градуса. Сваляме фолиото и допичаме още 10 минути.

Карфиол със сирене

Прoдукти: 1 глава карфиол, 100 г настъргано сирене, 2 с.л. масло или маргарин, 1 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола до омекване в подсолена вода, изваждаме и пасираме. В малка тавичка, намазана с масло, слагаме половината от карфиола и сиренето. Поръсваме с 1 с.л. стопено масло и след това разстиламе останалия карфиол. Поливаме с масло и сипваме млякото. Печем в силна фурна около 10 мин.

Карфиол с топено сирене на фурна

Прoдукти: 1 глава карфиол, 200 г топено или пушено сирене, половин пакетче краве масло, 2 скилидки чесън, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в подсолена вода, докато омекне. Накълцваме чесъна на дребно и натриваме с него дъното на съда за печене, намазан с масло. Нареждаме ред карфиол в тавичката, така че да покрие дъното. Върху него поръсваме с част от нарязаното топено сирене, отново нареждаме ред карфиол и покриваме останалото сирене. Печем във фурната 10 мин. След това заливаме с разбитите в млякото яйца и допичаме, докато се получи розова коричка.

Мусака от карфиол и картофи

Прoдукти: 1 средно голяма глава карфиол, 7-8 бр картофи, 3/4 пакетче краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим карфиола в подсолена вода, докато поомекне, след което го накъсваме на дребни розички. Обелваме картофите, нарязваме ги и посоляваме. Нареждаме в тавичка последователни редове карфиол и картофи, като всеки ред поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер. Отгоре слагаме нарязаното на парченца масло. Заливаме ястието с разбитите яйца и прясното мляко и печем в силна фурна.

Огретен от карфиол и броколи

Прoдукти: 500г броколи, 500 г карфиол, 2/3ч.ч. сметана, 3 големи яйца, сол и пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме на пара зеленчуците докато омекнат и ги оставяме да се охладят. Разбиваме сметаната с яйцата, солта и пипера до получаването на еднородна смес. Пасираме охладеният карфиол с 2/3 от сметанената смес и насипваме в малка тавичка. Пасираме 2/3 от броколите с останалата сметана и заливаме отгоре. Печем 20 мин в силна фурна. Нарязваме ястието на квадрати, които нареждаме в плитък съд, застлан с резени броколи.

Пудинг от карфиол

Прoдукти: 1/2 глава карфиол, 2 моркова, краве масло, сол; зa заливката: 2 яйца, 2 с.л. настъргано краве сирене, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола и морковете в подсолена вода. Накъсваме карфиола на малки розички, а морковите нарязваме на кубчета. Разпределяме зеленчуците в 4 намаслени купички. Отделно разбиваме яйцата с прясното мляко. Прибавяме сиренето, магданоза, черен пипер и сол на вкус. С тази смес заливаме зеленчуците. Нареждаме купичките в съд с топла вода и слагаме във фурната, като внимаваме да не завира, за да не се получат шупли.

Телешко с карфиол

Прoдукти: 600-700 г телешко месо от бута, 1 голяма глава карфиол, 4 с.л. олио, 4 големи глави лук, 2 скилидки счукан чесън, 1 ч.л. соев сос, 1 ч.л. вегета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки филийки напречно на мускулните влакна. Загряваме олиото в голям тиган и в него задушаваме ситно нарязания лук и чесъна. Прибавяме месото и разбъркваме, за да не се слепят филийките. Подправяме със сол, вегета, черен пипер и соев сос. Изваждаме изпърженото месо и го оставяме на топло. В останалия сос пускаме измития и накъсан на розички карфиол и задушаваме 10 мин. После връщаме месото, разбъркваме и задушаваме още няколко минути. При сервиране украсяваме с магданоз.

Пиле с карфиол

Прoдукти: бялото месо от 1 пиле (около 800 г), половин пакетче масло, 2 с.л. брашно, 1 малка глава карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го сипваме във вряща подсолена вода, към която сме прибавили млякото. Варим, докато омекне и го отцеждаме. Запържваме леко брашното в масло и прибавяме 2-3 ч.ч. от водата, в която е врял карфиола. Сипваме нарязаното на хапки пилешко и варим на тих огън, докато месото омекне. Добавяме сварения карфиол и доваряваме.

Пудинг с пиле и зеленчуци

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 главичка карфиол, 1 тиквичка, 1 ч.ч. сварен ориз, бялото месо от 1 пиле, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода накъсания на розички карфиол, морковите, обелената тиквичка и птичето месо. Изваждаме сварените продукти с решетеста лъжица, отцеждаме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ориза, маслото, отделените и разбити жълтъци, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме и разбитите на сняг белтъци, като леко бъркаме. Изсипваме сместа в намаслен съд и варим 30 мин на водна баня.

Карфиол с бяла риба

Прoдукти: 1 глава карфиол, 300-400 г филе от бяла риба, 1 глава лук, 4 яйца, 2 белтъка, половин пакетче сирене Крема, 1 ч.л. масло, 5-6 ореха (или бадеми), копър, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от костите и я натриваме с черен пипер и сол. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с маслото. Накъсваме карфиола на розички и го сваряваме на пара. После го размачкваме на пюре и го смесваме с лука, сиренето, разбитите жълтъци, разбитите на сняг белтъци и смлените орехи или счукани бадеми. Добавяме нарязания на ситно копър, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. В покрита с намаслено фолио кексова форма разстиламе на пластове карфиола като помежду нареждаме рибата. Печем на водна баня в умерена фурна. Поднасяме с кисело мляко или сметана.

Карфиол с пилешка шунка

Прoдукти: 1 малка главичка карфиол, 250-300 г пилешка шунка, 1 к.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко /или сметана/, 1 к.ч. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим карфиола в подсолена вода, към която сме добавили прясното мляко. Когато поомекне го отцеждаме и го накъсваме на розички. Нареждаме розичките в намаслен огнеупорен съд, а върху тях разстиламе ситно нарязаната шунка. Заливаме ястието с яйцата, които сме разбили с киселото мляко и поръсваме с галетата. Запичаме 30 мин в умерено слаба фурна.

Шунка с карфиол на фурна

Прoдукти: 1 глава карфиол, 250 г шунка, 5 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, сол
Нaчин на приготвяне: Сварваме карфиола в подсолена вода. Накъсваме го на дребни розички, половината от които нареждаме в огнеопорен съд. Нарязваме шунката на ситни кубчета, които поръсваме върху зелето. Върху нея разстиламе останалата част от зелето. Поръсваме със сгорещено масло и настъргания кашкавал. Заливаме ястието най отгоре с разбитото с яйцата мляко и печем в силна фурна.

Дюбари

Прoдукти: 1 кг карфиол, 100 г краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го слагаме в студена вода. Затопляме водата. Щом заври, изваждаме с карфиола и го заливаме със студена подсолена вода. Варим на умерен огън 20-25 мин. Отцеждаме сварения карфиол и го подсушаваме в загрята фурна, за да няма никаква вода. Прекарваме го през сито и го смесваме с разбитото масло. После разреждаме с горещо прясно мляко до необходимата гъстота. Поднасяме към печени и задушени меса.
17.10.2012 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020