Още рецепти » Градините в град Сузу

 Градините в град Сузу

Разположени в живописния китайски град Сузу, прекрасните древни градини са удивително съчетание на природа, изкуство и интелект. Сузу е известен в наши дни като „Венеция на Изтока” заради своето живописно местоположение до водни канали и в област с богато културно наследство. В древни времена, особено по времето на династията Минг, градът е бил икономически и културен център. Красивите естествени природни гледки заедно с възможността за активно участие в икономическия живот привличали хора от всички класи, които от своя страна допринасяли за славата на града и за неговия просперитет. Благоденствието на Сузу позволявало на гражданите да се наслаждават на елегантен и артистичен живот, който намира отражение във великолепните класически градини. В града са съществували около 300 градини, а едва 69 от тях са в добро състояние днес.

Градините на Сузу са шедьовър на класическия китайски ландшафт

В тях може да се проследи перфектният баланс между природа и допълнително създадени архитектурни елементи. Чувството за съвършена хармония се постига чрез спазването на принципите на изкуството фън-шуй. Изградените или създадени архитектурни или природни обекти са планирани така, че не само да не намаляват въздействието на заобикалящата природа, но да съдействат за постигането на търсената хармония.
Сътвореното в Сузу са апотеоз на китайското артистично, интелектуално и занаятчийско изкуство. Тъй като дизайнерите им са били добре образовани интелектуалци, темите, украсата и дори имената на отделните градини са силно повлияни от културно и литературно наследство, вдъхновени са от класическите поеми или легенди. Дърветата и цветята са избирани не само заради красота им, но и заради символичното им значение и за асоциациите, които се правят с тях. Например, лотосът символизира чистота и е въплъщение на благородния характер, на душата, която се бори с материалния свят, издига се от калта, за да стигне светлината. Китайските градини отразяват търсенето на красота и покой на древните богати китайци и особено на образованите хора. Да имаш градина е означавало да създадеш свой свят, който да те отделя от суматохата и мърсотията на заобикалящия ни свят. В изградената градина всичко е красиво, чисто и близко до природата. Хармоничната атмосфера е прекрасен декор за културни занимания, които са обожавани от древните китайци - рецитиране на поеми, наслаждение на калиграфското изкуство, пиене на чай или слушането на опера.
Градините Сузу са с хилядолетна история и всяка от тях притежава свой собствен стил, чар, особеност в дизайна и структурата. Четирите най-популярни от тях, които представят различните стилове на династиите Сонг, Юнг, Минг и Кинг, са Павилионът на бушуващите вълни, Градината на лъвската гора, Градината на скромния управител и Градината за лутане.

Павилионът на бушуващите вълни

Изградена през 1044 г., тя е най-старата съществуваща класическа градина в Сузу - семпла, естествена, тиха и усамотена. Криволичещите коридори, алпинеуми и стари дървета са разположени в близост до водата. По този начин се смесват външни и вътрешни изгледи, заимстватсе изгледи от водната повърхност. Счита се, че водата служи за баланс на другите елементи в природата и в градината. Ако посетител се разхожда през градината, водните отражения и контури си взаимодействат с другите елементи. Образите във водата могат да привлекат окото чрез проблясване на слънчева светлина, или чрез създаване на особено настроение, отразяващо сивото небе. Водната повърхност отразява архитектурните и природни елементи, и чрез нея тези елементи взаимно се допълват: светлина и тъмнина, твърдост и течност, създадено от природата и създадено от човека.
Градината на Павилионът на бушуващите бури предлага красиви гледки през всичките сезони – през пролетта посетителят може да седи на зелената трева и да се радва на високите бамбукови дървета, през лятото, седнал в сенчестия павилион, човек се радва на цъфтящия лотос, през есента – сладникавият аромат на цветята тревожи обонянието му, а през зимата – картината на цъфналите вишни е прекрасна през прозореца. Алпинеуми и стени, покрити с цветя, допринасят за великолепието на тази древна градина. Един от надписите на стените на Павилиона гласи: „Свежият полъх и блестящата луна са безплатни подаръци, близките и далечни потоци и хълмовете са привързани едни към други”. Посещавайки павилиона и наслаждавайки се на простата природна красота и хармония, посетителят неминуемо се докосва до хилядолетната мъдрост и умение на древните китайци да откриват красотата навсякъде и да търсят нейното отражение във водната повърхност, в човешката мисъл, във древната философия за същността на живота.

Градината на лъвската гора

Създадена е през 1342 година. Разположена е по протежение на главната алея на Сузу. Влизайки в нея, посетителят открива множество изкуствени хълмове, натрупани от изящни и умело оформени камъни от езерото Тай, които са с различни интригуващи форми, и повечето от тях приличат на лъвове.От тук произлиза името на градината. Интересен нейн елемент е плнината. Тя не е висока,съставена е от множество кухини, които внушават чувството на великолепие. Изградена изцяло от ерозирал варовик, тази миниатюрна планина изглежда гротескно и същевременно внушително. Скалите за китайската градина означават същото каквото статутите в европейската. Дълбоката почит на китайците към скалите произлиза от отношението на древната религия към природата, което включва благоговение пред планините. Скалите се считат, че притежават концентрирана естествена енергия и символизират местообитанията на безсмъртните даоисти. Езерата в Градината на лъвската гора не са дълбоки, но са със слоести брегове и са раздвижени от водопади. В удобни цветни легла са разположени красиви растения, а естетическият външен вид на високите дървета придава на градината необикновен чар. Каменни алеи, свързващи кухините и пещерите, оформят чуден лабиринт. Дизайнът на всяка една пещера или кухина е различен, а взети заедно те изграждат прочутите осемнадесет сцени със Залата, спяща върху облаци. Павилионите, всеки от които със свой забележителен стил, са построени разпръснато тук-там около водното пространство върху малки, издигнати хълмове. По стените на коридорите могат да бъдат открити повече от 60 изографисани мраморни плочи.

Градината на скромния управител

Разположена в североизточната част на Сузу и e най-голямата измежду оцелелите до наши дни древни китайски градини. Създаването й започва през 1509 година. В наши дни тя си е спечелила славата на „каймакът сред градините”,. Организирана е около централното езеро с множество сгради и павилиони, тераси, стаи, кули, заобиколили водата или издигнати на хълмовете в естествена, неподправена композиция. Градината е най-представителната по отношение на класическите китайски градини на династията Минг и е и типичен пример на градинското изкуство на юг от реката Чангянг. Завършена е през 1513 от висшия сановник Уанг Ксянченг след неговото оттегляне от политическия живот. Нейният създател й дава име, впечатлен от есето на Пан Ю Йинг Ера – „За мързеливото съществуване”, в което се казва, че „Построяването на къща и засаждането на дървета, поливането на градината и отглеждането на зеленчуци са дейности на скромните хора.”
Три пети от площта на градината е покрита от езера. Основните архитектурни постройки са построени около водното пространство и създават илюзията, че градината сякаш плува във вода. Съсредоточени около езерото, мостове и коридори, хармонично свързани с алеи, алпинеуми, павилиони и кули, създават онази хармония, която е характерна за естествения и плавен артистичен стил. На всеки завой различни изгледи се представят благодарение на техниката на рамкирани изгледи и заимствани пейзажи. Тези миниатюрни гледки, в които природата и архитектурата се сливат в едно, създават търсената хармония на връзката с вечната природа.
Градината е разделена на три части: източна, средна и западна. Средната част е най-хубавата с чудните планини, чистата вода, изискани сгради, пищни дървета и цветя, които напомнят на южните пейзажи от долното течение на река Яндзъ. Тук се намират чаровните изискани зали - Залата на уханието, което отлита надалеч, Залатата с 36-те китайски патици, Залата на 18 татулови цветя. Тук има и повече от десет павилиона, всеки от които е със собствен стил, въплъщение на лукса и естетиката на династията Минг. Цялостното разположение на сградите разделя интериора на градината на малки кътчета, които съдържат един или няколко малки живописни изгледи. Сградите в гадината са свързани с покрити алеи и различните пространства са визуално свързани чрез изгледи, прокрадващи се през отворените врати, прозорци с решетка, и декоративни отвори в стени. На други места изгледът е нарочно възпрепятстван от постройки или други „естествени” бариери като изкуствени планини. Дизайнерът се е стремял да обмисли как определен изглед може да се променя с движението на посетителя. Времето, прекарано в Градината на скромния управител, минава неусетно – във всеки кът посетителят може да преоткрие хармоничното съчетание и търсеното внушение.

Градината за лутане

Градината за лутане е създадена през 1522 г. и е типична за периода на династията Минг. Цялото пространство е артистично подредено и аранжирано с изискани детайли. Значението на името й е „дълго съществуване между рая и земята”. Разделена е на 4 части: изкуствени хълмове на запад, пасторален пейзаж на север, зали и павилиони на изток и вода в центъра. Криволичещ коридор свързва отделните й части, веранди, тераси, странни скали и чисти потоци. Тук могат да бъдат видяни прочути дървета и специални цветя, които оформят множество малки и големи цветни лехи и петна. Градина в градината, гледка вътре в самата природна картина кара посетителят да са връща отново и отново към изживяната духовна наслада.
В Градините на Сузу е събрана цялата природа в орехова черупка, която дава възможност на посетителя „да почувства чара на планината, на гората и пролетта без да напуска шумната среда на града”. Тяхната непреходна красота се крие в това, че архитектът, философът, поетът, художникът, и обикновеният човек могат да намерят всичко в идеята, вкуса, линията, и ритъма. Когато човек се наслаждава на чая, на поемата, на аранжировката на цветята или свирейки на музикален инструмент в градината, той получава най-естественото вдъхновение. За туристите, които искат да вникнат в китайската същност, градините Сузу са най-добрият музей.

Автор: Маргарита Димитрова

Представяме Ви:

Зеленчуци на балкона

Отглеждането на зеленчуци на терасата не само ще ви достави удоволствие, но и ще имате само на една ръка разстояние прясна салата. За да осъществите тази идея, трябва да се съобразите с изискванията н...

Влияние на почвата върху овошките

Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта ...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Депресията - болест или лошо настроение?

Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...

Начало