Още рецепти » На какво се дължи бързото напълняване

 На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава отделно. Вярно, че само 5% от хората с наднормено тегло страдат от ендокринни заболявания, но така или иначе, всеки с подобен проблем първо трябва да се обърне към компетнтен специалист.Добрият ендокринолог няма да пропусне дори един от потенциално опасните признаци на нарушения в организма.

Нервност и раздразнителност

Те са знакови за нарушения в щитовидната жлеза. Повишеното окосмяване, загрубелият глас, а също и нетипичното разпределение на мастната тъкан, говорят за хиперфункция на надбъбречните жлези или поликистоза на яйчниците. Изследват се всички жлези с вътрешна секреция, включително и хипофизата. Като начало лекарят трябва да определи дали наистина става дума за тежки ендокринни нарушения като заболявания на щитовидната жлеза. Известно е, че при хиперфункция на този орган теглото се повишава. Но в последно време се срещат болни, които нямат такъв проблем. За да се изясни състоянието на щитовидната жлеза, трябва да се направи ултразвуково изследване на органа и да се направи кръвен анализ за нивото на хормоните на щитовидната жлеза.

Стрии по кожата

Това е признак за хиперфункция на надбъбречните жлези. Тази двойка органи също се изследва с ултразвук и кръвно изследване.
Основната жлеза в организма е хипофизата. Тя се намира в мозъка и контролира всички останали жлези, затова тя също не трябва да се оставя без внимание. Пак чрез кръвен анализ се определя нивото на тропните хормони на хипофизата. Извършва се и рентгенограма на черепа, измерва се и вътречерепното налягане.
А за да се провери функцията на задстомашната жлеза, се извършва ултразвуково изследване на цялата коремна кухина. Прави се биохимичен анализ на кръвта с цел да се види дали болният страда от захарен диабет и дали има проблеми с черния дроб.


Дефицит на мъжки полови хормони

През последните години в ендокринологията се направиха интересни открития. Например бяха открити хормоните лептин и адипониктин. Тези два хормона се изработват от мастната тъкан. Първият се смята за хормон на затлъстяването. Вторият, точно обратното, поддържа нормално тегло и помага за оптимизиране на холестероловата обмяна в организма.
Всъщност лептинът не е чак толкова лош хормон - той контролира апетита. Но колкото повече мазнини се трупат по бедрата и корема, толкова по-бързо се повишава и нивото на този хормон. Това води до намаляване чувствителността на рецепторите към него. По-простичко всичко това означава, че информацията за засищане на организма стига до мозъка с огромно закъснение.
Точно обратна е ситуацията с адипониктина. Неговото количество намалява, когато се повишават мазнините в организма.
Ако учените се научат да въздействат на тези два хормона, проблемите с наднорменото тегло ще останат в миналото завинаги. Но, уви, това още е невъзможно. Затова е излишно да се изследва нивото на тези хормони.

Обмяната на веществата

Същото можем да кажем и за измерването на обмяната на веществата. Неправилно е да се мисли, че напълняването възниква само поради забавяне обмяната на веществата. Дори много често става обратното: много пълни хора имат ускорена обмяна на веществата - затова и се потят интензивно.
Някои съвременни препарати могат да ускорят метаболитните процеси в организма, но необходимостта от тях трябва да се обсъди с лекар.
Грешно е да се смята, че напълняването, свързано с някое ендокринно заболяване, е фатално. То успешно се лекува и при захарен диабет, и при проблеми с щитовидната и надбъбречните жлези.

Първото, което трябва да се направи

Да се премахне причината, която провокира качването на наднормени килограми. За тази цел докторът назначава препарати, които помагат да се нормализират нивото на захар в кръвта, съдържанието на половите хормони, както и хормоните на щитовидната жлеза.
Разбира се, само това не е достатъчно. Налага се да увеличите физическата си активност и да спазвате диета. Ако става дума за диабет, изключете от менюто си лесно усвоимите въглехидрати - сладките ястия, меда, сладката. Заместете ги с бавно усвоими - пълнозърнест хляб, макарони, булгур.
При проблеми с щитовидната жлеза ограничете употребата на йодосъдържащи продукти и биологичноактивните билки. При хиперфункция на надбъбречните жлези няма строги хранителни забрани.

Яжте всичко, но по малко

Въобще при наличие на ендокринни заболявания експериментите с диети са забранени. Хранете се според прапоръките на лекуващият лекар. Ако преди време диабетиците трябваше едва ли не да гладуват, сега вече на страдащите от диабет II тип се препоръчва щадяща диета. Дори картофите са разрешени - но да не са пържени и да не са в големи количества.

Канела, булгур, ленено семе

Не се увличайте по сладкишите, които са уж за диабетици. Сега има доста такива в търговската мрежа. Те може и да не съдържат захар, но това не означава, че ви е позволено да ги ядете без ограничения.
Ако страдате от диабет и наднормени килограми, поръсвайте ястието си с канела или ленено семе. Шведски учени заявяват, че канелата може значително да облекчи живота на хората със захарен диабет. Те провели експеримент, като разделили доброволците на две групи. Едната група се хранела с оризова каша, другата - с каша, в която били добавени няколко грама канела. Станало ясно, че при хората от втората група повишаването на захарта в кръвта след ядене било значително по-малко, отколкото при първата група. От това учените си направили извода, че канелата забавя усвояването на храната, затова я препоръчват на болните с диабет.
Диетолозите не отричат тази констатация, но изтъкват, че нивото на захар се покачва много по-бавно и при употреба на други продукти, например булгур, ленено семе пресни листни зеленчуци.
Дори поставят булгура преди канелата, защото той никога не предизвиква алергия. Докато канелата и другите подправки могат да доведат до такава нежелателна реакция. Вярно, че оризовата каша не може да се съчетае с булгур, но може вместо канела да се добави ленено семе например.
Както и да подреждат тези полезни продукти и подправки учените, всички страдащи от диабет трябва да им обърнат внимание.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Апартамент в стил Ар-Нуво

Талантливите дизайнери признават, че често черпят вдъхновение за своите проекти от албумите по изкуство и изложбите по живопис. Идеите, които му идват тогава, се оказват печеливши. Тънкият подбор на о...

5 правила за обзавеждане на детската стая

Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Алое - зеленият лекар

Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...

Начало