Още рецепти » Ниското кръвно и жегите

 Ниското кръвно и жегите

Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 100/ 60, за тези над 30 г – под 105/65. Това са средни стойности и търпят промени под влиянието на много фактори: физическа активност, начин на хранене, вземане на медикаменти, метереологични условия. Летните горещини са един неблагоприятен фактор за хипотониците.
Хората с хипотония (ниско кръвно налягане) не са малко – те са 5-10% от населението. Страдат предимно жени във възрастта 30-40 години. В тази статистика не се включват хората с физиологична хипотония (по време на пубертета, бързото израстване на юношите на височина (примерно високите и слаби хора, когато извършват резки движения: нарушена регулация на кръвното налягане при вегетативна дистония и др. Тези хора също страдат по време на летните горещини и трябва да спазват режима на хипотониците.
Обръщаме специално внимание на диабетиците за опасностите от рязко понижаване на кръвното налягане. Освен от въздействието на горещините, хипотонията може да се дължи на хипогликемия (спадане на кръвната захар) или комбинация от двете. Те незабавно трябва да изследват кръвната си захар и заедно с повечето вода да приемат и бързо действаща захар.

Как да се справят хипотониците с проблемите си, поради летните горещини?

• Постарайте се да не излизате навън в часовете 11 –16 часа. Избягвайте престой в затворени и задушни помещения.
• В храната ви да преобладават млечно-зеленчукови-плодови продукти. Течностите за денонощие да не спадат под 2 литра. Избягвайте газираните напитки и алкохол.
• Постарайте се в храната ви да има достатъчно витамин С, Е и от групата В (особено В5) - липсата им засилва хипотонията. Можете да си ги доставите като хапчета.
• Обсъдете с лекаря си медикаментите, които се налага да вземате и направете необходимата корекция.
• Няма по-добро средство за подобряване на съдовия тонус (и от това и на хипотонията) от активното движение, гимнастика, ежедневно ходене, туризъм (поне два пъти седмично, подходящ спорт.
• Добре е хипотониците да се подготвят преди настъпването на летните горещини чрез закалителни процедури, въздушни бани, обтривания на кожата с хладка вода, контрастен душ сутрин (бърза смяна на топла и студена вода, може само на краката). Направете курс от 15-20 дни с витамините С, Е, В комплекс.

Автор: Д-р Анна АТАНАСОВА

Представяме Ви:

Трудно е да бъдеш мащеха!

Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...

За да ни слушат малчуганите

На никого, дори на най-властния родител, не е приятно непрекъснато да раздава заповеди на децата си. Но как да постъпим, когато те сякаш правят точно обратното на това, което се иска от тях? Човек н...

Не пречете на лекарствата да ви лекуват

Ако изобретателите не бяха експериментирали с различни смеси, никога нямаше да открият порцелана или барута. Но да направите подобно нещо с медикаментите вкъщи е абсолютно рисковано. Когато вземате ня...

Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...

Начало