Още рецепти » Мебели-скривалища

 Мебели-скривалища

Цяло лято се чудим точно кога да вземем отпуската си, особено ако тя не е ползвана с години и се е натрупала… Но не само за това трябва да мислим, защото голям проблем е и как да оставим жилището си продължително време, особено ако нямаме застраховка против кражби или СОТ-сигнал пред вратата? Ето няколко интересни идеи, вече проверени в практиката и получили висока оценка даже от опитни следователи по криминалните кражби

Тайник в полицата

На стената в стаята сме наредили, захванати с дюбели за стената няколко полици от дебел материал – ПДЧ или МДФ. Една от полиците, обаче (както се вижда на снимката) е изработена под формата на кутия с капак и образува нещо като тайно чекмедже. Всъщност горният капак на полицата се измъква напред, а в кухата й вътрешност можем да скрием важни документи, например нотариални актове, скици на имоти, акции, удостоверения за дялове и какво ли не още, което не можем, естествено да носим на плажа, нито да поверим на съседа. Предлагаме и опростена схема на фалшивата полица. Тя се изработва от две парчета шперплат с посочените размери, на които са захванати тънките летвички, образуващи вътрешността и горния капак . Както се вижда, размерите трябва да се спазват, за да може капакът изцяло и без процепи да обхване вътрешната куха част.

Ето последователността на работата:

Предварително оразмеряваме и изрязваме с прободен трион по размерите носещите летвички и дъната на вътрешността и капака, като закрепването им взаимно става с помощта на винтове за дърво или дървени дибли, обмазани с лепило за дърво. Докато съхне лепилото, закрепяемите детайли се притискат с дърводелски стяги. На определени места по повърхностите с бормашина пробиваме отвори за дюбелите, с които ще захванем летвичките, по които ще се плъзга горният капак за отваряне на полицата. Навиваме закрепващите винтове и поставяме дюбелите в отворите, за да се стикова изцяло конструкцията на вътрешната част. Накрая навиваме винтовете на летвичките на горния капак и го поставяме върху долната вътрешна и носеща част.
След като монтираме фалшивата полица за стената с помощта на дюбели и винтове за бетон или тухла, можем спокойно да я запълним с ценните вещи.

Нова роля за огледалото

Още по-хитра идея е да превърнем огледалото, в което се оглеждаме всеки ден, в тайник, както това добре е представено на публикуваната схема. Просто рамката на огледалото е изработена от две части – външна, за която се закрепва самото огледало, и вътрешна – рамка, върху която се поставя външната рамка с огледалото, а в нея можете да наредите също ценни предмети – ключове, пари, ценности, документи.

Как става това?

За изработването на двете рамки са необходими чамови летви с размери, посочени на схемата. Вътрешната рамка се прави много точно, тъй като тя държи външната с огледалото така, че то да стои стабилно въпреки теглото си. Летвите са с размери 35,7 х 2,7 х 0,9 см, а габаритните размери – 47 х 37,5 см. Най-важната хитрост тук е, че в горната част на носещата рамка се поставя клавирна панта. За нея с винтове се захваща горната летва на рамката на огледалото, така, че то да може спокойно да се отмества отдолу-нагоре - чалъм, който знаете само вие.

Изработва се по следната технология:

Най-напред оразмеряваме изходните детайли според размерите на схемата, изрязваме същите и ги подготвяме за монтаж. Следва изработване на рамковата конструкция на двете рамки с помощта на винтове и дюбели. Самото огледало можете да захванете към неговата външна рамка с помощта на лепило за стъкло и дърво, както и по класическия начин със стойки за огледало. Накрая закрепваме клавирната панта в горната част с винтове, а после към нея – външната носеща огледалото част. Рамките могат и да бъдат боядисани в желан цвят с алкидна боя.
Следва окончателна прогонка на конструкцията и поставяне на ценните предмети във вътрешната част на огледалото.

Тайник и в детската стая

Ама, че големи са тия уши на слона, даже много големи, а какво се крие под тях? Такива фигури, изрязани от ПДЧ, МДФ или шперплатов материал, мнозина изработват за децата си и ги закрепват за стената на детската стая. Както се вижда на снимката, слонът се изработва чрез изрязване, след необходимото оразмеряване според приложената схема. Мрежата е квадрат със страна 10 сантиметра. Габаритите на паното, от което животното се изрязва, са 1100 х 800 мм, като контурът на височината на слона трябва да се вмести в порядъка на 700 мм. Като се ориентирате по показаната мрежа, с прободен трион изрязвате фигурата на слона (без ушите). Те се изрязват отделно от същия материал по показания на същата схема размер с прободен трион. После слонът се боядисва в подходяща боя. Поставя се къса клавирна панта с широчина например от 2 см. Ухото-тайник се закрепва с клавирната панта, така че при желание да се отмества навън.
Накрая цялата фигура, заедно с подвижното ухо-тайник се закрепва с дюбели за бетон или тухла към стената.

Още няколко малки хитринки

Можете да скриете документ в стенна библиотека, окачена на стената близо до няколкото книги, които се мъдрят там.
Скривалище за документи е измислено от препатили под седалката на стола. На малки кукички, навити под нея, опънете здраво ластично въже, под което поставяте документите – това се вижда на двете снимки със столовите седалки.
Можете да си измайсторите тайник в чекмеджето (това е познато като двойно дъно) с падащ капак върху дъното на чекмеджето и под него да поставите ключове, ценни вещи, документи.
Колкото и да изглеждат хитри и сигурни нашите тайници, все пак си осигурете здрава входна врата, недосегаеми прозорци, аларма, СОТ, добри съседи и късмет против евентуални кражби.

Автор: Атанас Желязов

Представяме Ви:

Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...

Скрийте фасадата зад вкусната мелотрия

Мелотрията (Melothria scabra) е катерливо растение от семейство Тиквови. В рода му има около 100 вида. В Африка, откъдето произхожда, се отглежда като многогодишно растение, но при нас се култивира ка...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Виж Сидни, за да обикнеш Австралия

Ако пристигате в Сидни по море, иматe усещането, че над него витае огромен бял кораб. Но приближавайки разбирате, че това голямо здание е символът на града – Операта на Сидни. Непременно посетете Опер...

Начало