Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и са ориентирани север-юг. В тях може да се отглеждат по-високо растящи култури - домати, пипер, патладжан. Тези парници са преход между обикновените и оранжериите.
Обикновеният двускатен парник има дължина 6 м, ширина 3 м и височина при билото 60 см. Изработва се предимно от дебел боров материал. Проблемът е, че по-трудно се поставят и свалят рамките и рогозките, по-мъчно се плеви и разрохква почвата.
Средният срок за експлоатация на парниците с дървени каси е 8 години. Ако обаче са от пепело-бетон или други подходящи материали може да се изпозват и до 25 години.
Загряването може да е по-бързо
За биотопливо се използват органични отпадъци от земеделското производство, които при разлагането си отделят топлина. Тези отпадъци трябва да се съхраняват до парниковите трапове на сухи купове, да е ограничен достъпът на въздух. Преди използване им се навлажняват с хладка вода (около 25°С) и се складират на рехави купчини. Така се създадат условия за разлагане. За да се подобри отделянето на топлина към органичните отпадъци се прибавят минерални торове (средно към 1 т органични отпадъци се добавят 4 кг азотен, 3 кг фосфорен и 2 кг калиев тор). При достатъчно навлажняване на купа разлагането протича бързо и към седмия ден температурата се повишава на 70°С. В този момент биотопливото е готово за зареждане в парниците. Върху него се поставя торово-почвената смес.
Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компоне...
Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliac...
Хрупкави люти чушки Прoдукти: 2 кг люти чушки /най-добре “бяла шипка”/, 10 с.л. сол, 10 с.л. захар, 1 бутилка оцет /6%/. Нaчин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с и...
Любопитството на децата и небрежното съхранение на опасни вещества са най-честите причини за отравянията. 4/5 от всички отравяния се падат на децата до 5-годишна възраст. Втори връх се наблюдава през ...