Още рецепти » Направете си двускатен парник

 Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и са ориентирани север-юг. В тях може да се отглеждат по-високо растящи култури - домати, пипер, патладжан. Тези парници са преход между обикновените и оранжериите.
Обикновеният двускатен парник има дължина 6 м, ширина 3 м и височина при билото 60 см. Изработва се предимно от дебел боров материал. Проблемът е, че по-трудно се поставят и свалят рамките и рогозките, по-мъчно се плеви и разрохква почвата.
Средният срок за експлоатация на парниците с дървени каси е 8 години. Ако обаче са от пепело-бетон или други подходящи материали може да се изпозват и до 25 години.

Загряването може да е по-бързо

За биотопливо се използват органични отпадъци от земеделското производство, които при разлагането си отделят топлина. Тези отпадъци трябва да се съхраняват до парниковите трапове на сухи купове, да е ограничен достъпът на въздух. Преди използване им се навлажняват с хладка вода (около 25°С) и се складират на рехави купчини. Така се създадат условия за разлагане. За да се подобри отделянето на топлина към органичните отпадъци се прибавят минерални торове (средно към 1 т органични отпадъци се добавят 4 кг азотен, 3 кг фосфорен и 2 кг калиев тор). При достатъчно навлажняване на купа разлагането протича бързо и към седмия ден температурата се повишава на 70°С. В този момент биотопливото е готово за зареждане в парниците. Върху него се поставя торово-почвената смес.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Как да подредим новата си кухня?

Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...

Зрял боб с месо

Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...

Начало