Още рецепти » Гозби с леща

 Гозби с леща

Леща по манастирски

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 малка глава целина, 1 червен домат, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, суха чубрица, магданоз, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и варим на умерен огън заедно с нарязания на ситно праз и с нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато лещата омекне, прибавяме олиото, необелените скилидки чесън и чубрицата и продължаваме да варим. Десетина минути преди да отстраним от огъня слагаме обеления и настърган на едро ренде домат. Готовата чорба подправяме с оцет и сол и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Леща чорба с патладжан

Прoдукти: 150 г леща, 1 патладжан, 20 главички арпаджик, 2 домата, 3 скилидки чесън, 40 г краве масло, 1 с.л. типово брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със 7-8 ч.ч. студена вода и варим на умерен огън. Нарязваме необеления патладжан на ивички и го прибавяме към лещата.
Почистваме арпаджика и го запържваме в разтопеното масло. Щом порозовее, прибавяме сипваме обелените и настъргани домати, червения пипер и счукания чесън. Разбъркваме и сипваме запръжката в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и джоджен и варим още десетина минути.

Супа от леща и бекон

Прoдукти: 250 г леща, 150 мл зехтин, 1 глава лук, нарязана на филийки, 100 г бекон, нарязан на кубчета, 2 скилидки счукан чесън, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 400 г консервирани домати, 1 с.л. сушен риган, сол и смлян черен пипер; зa хлебните кубчета: 2 тънки филийки бял хляб, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата.
В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука, бекона и останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне.
Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината. Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.

Супа от леща с пушени ребра

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 300 г пушени ребра, 1-2 стръка праз, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио /или свинска мас/, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата да се вари в подсолена вода. Щом водата възври, прибавяме ребрата, а след 30 мин - ситно нарязания праз. Приготвяме запръжка от брашното и мазнината, разреждаме и я сипваме при лещата и месото. Когато месото започне да се отделя от ребрата, обираме го и го накъсваме на парченца, след което го връщаме в супата само да възври. Поднасяме супата, поръсена със смлян черен пипер.

Супа от леща със шунка

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 червена чушка, 4 резенчета портокалова кора, 450 г пушена шунка, 2-3 с.л. олио, 500 мл пилешки бульон, 1,2 л вода, сол, суха чубрица на клонки, 1 дафинов лист, сол, черен пипер, 120 г заквасена сметана, 100 г пушена шунка за гарниране, ситен магданоз за поръсване
Нaчин на приготвяне: Заделяме за гарниране от нарязаната на ситно чушка, както и няколко лентички портокалова кора. Изчистваме и измиваме лещата и я слагаме в тенджера под налягане. Прибавяме счукания чесън, нарязания на ситно лук, олиото, чушката, нарязаната на парченца и дафиновия лист и чубрицата, които сме увили в марлена торбичка. Наливаме бульона и водата, подправяме със сол, червен и черен пипер, затваряме тенджерата херметически и включваме котлона на най-силната степен. Щом започне да излиза пара от винтила, намаляваме рязко котлона и варим около 45 мин. Отваряме капака и изваждаме торбичката с подправките, както и лентичките портокалова кора. Лещата трябва да е омекнала много добре. Прехвърляме я в дълбока купа и я пасираме с миксер на пюре. Ако е прекалено гъста, наливаме още малко топъл бульон или вода и я клокваме. Наръсваме я с магданоз.
Възвираме в малък съд вода и бланшираме заделените за гарниране портокалови кори 4-5 мин, за да им излезе горчивината. Нарязваме ги на ситно, както и определената за гарниране шунка. Разливаме лещата по купичките, застройваме я със сметана /кисело мляко/ и наръсваме всяка порция с портокалови кори и шунка. Сервираме супата гореща.

Чорба от леща с кренвирши

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 2-3 картофа, няколко скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. сладък червен пипер, 2-3 с.л. брашно, 2 кренвирша, 1 с.л. свинска мас, 1,5 л вода, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода почти до омекване. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и продължаваме варенето.
В загрятата свинска мас запържваме брашното, нарязания лук и счукания чесън, заливаме с малко топла вода, поръсваме с червения пипер и когато запръжката се сгъсти, я прибавяме към врящата чорба. Варим, докато запръжката се разтвори добре, поръсваме със ситно нарязан магданоз, прибавяме нарязаните на кръгчета кренвирши и опитваме на сол. Оставяме чорбата да кипне и отстраняваме от огъня.

Кремсупа от леща с ориз

Прoдукти: 600 г леща, 50 г ориз, 50 г масло и каймак, 1 глава лук, 1 по-голям морков, парче целина, сол, черен пипер, 150 г по-стар бял хляб, 1 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Слагаме ги в тенджерата при почистената и измита леща цели. Заливаме с вода, така че лещата да бъде покрита поне с 1 пръст отгоре и варим. Внимаваме да не загори и ако е нужно доливаме топла водичка. Сварената леща подправяме със сол и изваждаме зеленчуците. Пасираме я на гъсто пюре, което объркваме с предварително почистения и сварен в 150 мл подсолена вода ориз.
Сгорещяваме част от маслото и олиото и пържим до поруменяване нарязания на кубчета хляб. Разливаме супата по порциите, гарнираме с каймака и поръсваме с пържените крутони.

Кремсупа от леща със стар фасул

Прoдукти: 250 г пюре от леща, 250 г пюре от стар фасул, 1,2 л зеленчуков бульон, 100 г каймак, 100 г краве масло, сол, черен пипер, 2 яйца, 100 г по-стар бял хляб
Нaчин на приготвяне: Смесваме добре двете пюрета и наливаме в тях бульона с бъркане. Загряваме супата, подправяме я със сол, черен пипер и 50 г масло и я оставяме да клокне. Сваляме я от огъня и като поизстине, я застройваме с разбитите яйца и после с каймака.
Сгорещяваме останалото масло и пържим в него до поруменяване като бъркаме непрекъснато нарязания на кубчета хляб. Гарнираме супата с крутоните непосредствено преди сервиране.

Млечна кремсупа от леща

Прoдукти: 150 г леща, 1-2 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 250 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 4 филии по-стар бял хляб, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Заливаме изчистената и измита леща с 300 мл подсолена вода, сваряваме и пасираме. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното, а после и гриса. Наливаме прясното мляко, разбъркваме и изсипваме запръжката при лещата. Подправяме с черен пипер и оставяме супата да клокне на котлона.
Нарязваме хляба на кубчета и ги изпържваме в маслото. Гарнираме с тях лещата.

Млечна кремсупа от леща със зеленчуци

Прoдукти: 300 г леща, 1-2 моркова, 1 стрък праз, 1 парче целина, 1 с.л. брашно, 3 с.л. разтопено олио, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме нарязаните на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката.
Запържваме брашното до златисто в сгорещеното олио, след което разреждаме с отварата от лещата. Прибавяме лещеното пюре и варим 5-6 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним супата от огъня наливаме прясното мляко и посоляваме, а след като я оттеглим от огъня прибавяме маслото.

Пасирана супа от леща

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. олио, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лещата и ориза и ги заливаме с 1 л студена вода. Варим на умерен огън, докато омекнат /около 1 час/. Прибавяме ситно нарязания зелен лук и олиото. Варим още десетина минути, пасираме супата и подправяме със стрита чубрица и сол. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пасирана супа от леща с чесън

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 л зеленчуков бульон или подсолена вода, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 домат, 40 г краве масло, 1 лимон, кимион, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме домата и го настъргваме на едро ренде. Нарязваме чесъна и лука на малки кубчета. Кипваме бульона на огъня, прибавяме лещата, домата, лука и чесъна. Варим на умерен огън, докато лещата омекне. След това пасираме супата и подправяме с разтопеното масло, лимоновия сок, кимион и черен пипер.

Бухтички от леща

Прoдукти: 100 г леща, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 к.ч. галета, 1 яйце, 1 к.л. червен пипер, 1 к.л. куркума, 2-3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Кипваме на огъня 1 ч.ч. подсолена вода и пускаме в нея почистената леща, ситно нарязания лук и счукания чесън. Варим на умерен огън при непрекъснато бъркане, докато получим еднородна каша. Охлаждаме и смесваме с разбитото яйце, галетата, червения пипер и смляната куркума. Оформяме от сместа малки топки, които овалваме в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.

Котлети от леща

Прoдукти: 1 кг леща, 2 с.л. брашно, 3-4 яйца, сол, черен пипер, 1 глава лук, магданоз, 3 с.л. масло, галета
Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитата и изчистена леща. Отцеждаме и я пасираме. Смесваме я с наситнените лук и магданоз, яйцата, брашното, 1 с.л. масло и подправките и разбъркваме хубаво.
От това пюре оформяме питки, които овалваме в галета, топим в разбито яйце и пържим в сгорещено масло до поруменяване. Поднасяме ги със сос или със зелева салата.

Подлучени котлети от леща

Прoдукти: 400 г леща, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 2-3 яйца, сол, черен пипер, магданоз, суха чубрица, галета, брашно и разбито яйце за овалване, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Пасираме изчистената, измита и добре сварена леща. Като поизстине, я смесваме с настъргания лук, счукания чесън, яйцата, подправките, опърженото до поруменяване в маслото брашно и толкова галета, че да се получи достатъчно гъста смес за кюфтета. Оставяме тази смес да постои около 1 час, за да поеме лещеното пюре ароматите.
С мокри ръце оформяме котлети, които овалваме в брашно, после в яйце и пържим в предварително сгорещената мазнина до поруменяване.

Кюфтета с леща

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. олио, 3 яйца, 1 ч.ч. галета, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата. Отцеждаме и пасираме.Прибавяме настъргания лук, изпърженото в мазнината брашно, 2 яйца, сол и черен пипер. Омесваме с галета, докато получим достатъчно гъста смес. По желание можем да прибавим магданоз, чубрица или чесън. Оформяме кюфтетата, овалваме ги в брашно, потапяме в разбито яйце и пържим в горещо олио.

Кисело-сладка леща

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 1 глава целина с листата, 2 глави лук, 100 г сланина, 5 с.л. брашно, 1 кубче зеленчуков бульон, сол, 3 с.л. оцет, 1 к.ч. захарен сироп, приготвен от 1/2 к.ч. захар и 1/2 к.ч. вода, 200 г кисели краставички, 1 глава чесън, червен пипер, 2 с.л. масло, още 1 кубче бульон, 2-3 ябълки или круши
Нaчин на приготвяне: Изчистваме целината, обелваме я и я нарязваме на кубчета, а стеблата и листата - на ситно. Наситняваме лука и чесъна. Сваряваме тези зеленчуци заедно с изчистената и измита леща в подсолена вода. Отцеждаме ги от водата.
Сгорещяваме мазнината и слагаме в нея брашното. Бъркаме и наливаме разтвореното в 300 мл вода кубче бульон. В този гладък сос слагаме захарния сироп и оцета, прибавяме сварената леща и посоляваме. Гарнираме ястието с кубчета изпържена сланина, наситнени краставички и задушени в бульон круши или ябълки.

Леща плакия

Прoдукти: 250 г леща, 1 глава чесън, 2 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан пресен копър, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода и оставяме да кисне 5-6 часа. После я слагаме да се вари в същата вода. След 20 мин прибавяме необелените скилидки чесън, наливаме олиото и доваряваме на тих огън, докато лещата омекне напълно. Накрая поръсваме нарязания на ситно пресен копър, посоляваме и подкиселяваме с оцет на вкус.

Леща по индийски

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук, 5 скилидки чесън, 2 домата, 4 резенчета джинджифил, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. къри, 1/2 ч.л. кимион, 1/2 ч.л. лют червен пипер, 3 с.л. олио, 4 1/2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Лука нарязваме на ситно, накълцваме джинджифила, чесъна смачкваме в хаванче или с преса. Доматите попарваме с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Смесваме всички подправки с чесъна. Слагаме лещата да кипне във водата заедно с половината лук и варим, докато омекне.
В тиганче запържваме останалия лук на средно силен огън за около 3 минути, добавяме чесновата паста и пържим още 2 минути. Слагаме нарязаните домати и бъркаме на огъня още 2-3 минути. Така получения сос сипваме при лещата, оставяме ястието да къкри още 5 минути и сервираме.

Леща по светогорски

Прoдукти: 250 г леща, 2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 люти чушлета, 2-3 червени домата /пресни или от консерва/, 1 щипка канела, 1 щипка смлян карамфил, 3-4 с.л. олио, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3-4 часа в студена вода. После я варим, докато омекне, и посоляваме на вкус. Отделно запържваме в олиото ситно нарязания лук, прибавяме ситно нарязаните скилидки чесън и обелените и настъргани домати. Отстраняваме съда от огъня и поръсваме с червения пипер, канелата и карамфила. Наливаме 1 к.ч. топла вода, слагаме лютивите чушлета, връщаме на огъня и разбъркваме с дървена лъжица. След 10 мин прибавяме сместа към сварената леща, която трябва да е останала с малко сос. Поднасяме ястието, подправено с лимонов сок.

Леща с домашна юфка

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 ч.ч. домашна юфка, 1 глава лук, 4 с.л. краве масло, 1 клонка суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и я сваряваме. Препичаме домашната юфка във фурната и я прибавяме към лещата, преди да се е сварила. Варим, докато продуктите поемат водата и ястието остане без сос.
Задушаваме ситно нарязания лук в маслото и го сипваме при лещата. Посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица.

Леща със зеленчуци

Прoдукти: 500 г леща, 2 моркова, 2 глави лук, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 глава чесън, 2-3 с.л. олио, чубрица, мащерка, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и чесъна, а морковите нарязваме на кръгчета. Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца. Сипваме продуктите в сгорещеното олио и ги задушаваме.
Слагаме лещата в тенджера с 1,5 л студена вода. Прибавяме задушените зеленчуци, стритите чубрица и мащерка и сол на вкус. Захлупваме и оставяме ястието да ври на слаб огън, докато се свари лещата. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Леща с картофи

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 4 средно големи картофа, 2 глави лук, 2 с.л. краве масло, лимонов сок, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета и ги прибавяме към лещата. Варим ястието на тих огън, докато поеме водата.
Нарязваме лука на ситно, запържваме го в сгорещеното масло до златисто и го сипваме при картофите и лещата. Накрая посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрита чубрица и отстраняваме от огъня. Подправяме с лимонов сок.

Леща с картофи по критски

Прoдукти: 60 г червена леща, 400 г картофи, 150 мл вода, 3 стръка пресен лук, 1 главичка стар лук, 2 с.л. маргарин, сол, черен и червен пипер, суха чубрица, магданоз, 6 белтъка, 200 мл прясно мляко, 1 щипка шафран, 1 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студената вода и киснем 30 мин, за да набъбне. Нарязваме пресния лук на парченца по 1 см. Стария лук наситняваме. Нарязваме картофите на филийки. Сгорещяваме в тефлонов тиган 1 с.л. маргарин и задушаваме двата вида лук.
Намасляваме тавичка, нареждаме картофите и прибавяме лещата, лука и изброените подправки. Разбиваме белтъците с млякото, подправяме със сол и шафран и заливаме зеленчуците. Слагаме тавичката в друга по-голяма с топла водаи печем на водна баня при 180°С 40 мин. Наръсваме сусама и печем още 15 мин.

Леща с картофи по индийски

Прoдукти: 4 домата, 250 г леща, 2 картофа, 2 зелени чушки, 1 глава лук, 2 с. л. олио, 2 ч. л. смлян джинджифил, сол, 1/2 ч. л. къри, 1/2 ч. л. смлян кимион, 1/2 ч. л. смляна куркума.
Нaчин на приготвяне: В тенджера наливаме вода, слагаме половината джинджифил, солта, кимиона и куркумата. След като заври, прибавяме лещата и оставяме да поври 15 минути. Сипваме нарязаните на кубчета картофи и оставяме да ври до готовност. Ако е нужно, добавяме вода.
Загряваме олиото в тиган и запържваме нарязаните на ситно лук и чушки до златисто. Добавяме кърито, останалия джинджифил и обелените и нарязани на кубчета домати. Разбъркваме и оставяме на котлона за няколко минути преди да смесите с лещата. Оставяме да поври още 10 минути, като от време на време разбъркваме. При сервиране гарнираме с кисело мляко.

Сада дал (леща яхния)

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 люта чушка, 1/2 ч. л. куркума, 1 ч. л. сол, 4 с. л. олио, 2 сушени червени люти чушки, 1/2 ч. л. кимион на зърна, 1/2 ч. л. кориандър на зърна, 1/2 ч. л. синапено семе.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме лещата. Слагаме я в тенджера заедно със ситно нарязаните лук, чесън и люта чушка. Прибавяме куркумата, солта, 4 ч.ч. вода и слагаме да ври. След като заври намаляваме огъня, захлупваме и оставяме ястието да къкри на бавен огън до сваряване на лещата. Десетина минути преди да свалим от огъня, запържваме останалите подправки заедно със сухите люти чушки и добавяме към лещата.

Леща с кокосово брашно

Прoдукти: 200 г леща, 100 г кокосово брашно, 4 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. настърган корен от джинджифил, 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. кориандър, щипка кардамон, кората и сокът на 1 лимон, корен магданоз, сол, ситно нарязан магданоз .
Нaчин на приготвяне: Заливаме с малко вода кокосовото брашно и го сваряваме. Пасираме го на гладък сос и добавяме наситнения лук, скилидките чесън, изчистената и измита леща. Заливаме с подсолена вода и сваряваме. Десетина минути преди да се свари лещата прибавяме обеления и нарязан магданозен корен, куркумата, джинджифила, настърганата лимонова кора, кардамона и кориандъра. Доваряваме на умерен огън. Подправяме готовото ястие с лимонов сок и го сервираме топло, наръсено със ситен магданоз.

Леща с масло и доматено пюре

Прoдукти: 300 г леща, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, 4-5 с.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 3 часа в студена вода, след което я сваряме в същата вода. Когато омекне, отстраняваме от огъня и отцеждаме.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в маслото. Щом стане златист, сипваме пюрето и възваряваме. Прибавяме прецедената леща, разреждаме с малко бульон от лещата, посоляваме и подгряваме на огъня.

Леща с ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. леща, 1 ч.ч. ориз, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 глава чесън, 2 домата, сокът от 1 лимон, суха чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с 5 ч.ч. подсолена студена вода и варим до полуомекване. Прибавяме ориза и нарязания чесън и продължаваме да варим, докато водата се изпари и лещата и оризът останат сухи.
В сгорещеното олио запържваме до златисто ситно нарязания лук, прибавяме обелените и настъргани домати и задушаваме, докато останат на мазнина. Прибавяме запръжката към лещата, поръсваме със стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и подправяме с лимоновия сок.

Леща с прясно зеле

Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 люта чушка, 500 г зеле, 1 к.ч. олио, 1 скилидка чесън, 1 с.л. къри, 1 ч.л. доматено пюре, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода. Отцеждаме, наливаме 1 л подсолена вода, прибавяме лютата чушка и 1 глава лук, нарязана на ситно. Варим на умерен огън. След 45 мин сипваме нарязаното на ситно зеле и варим още 45 мин.
В олиото запържваме втората глава ситно нарязан лук и наситнената скилидка чесън. Щом поомекнат, поръсваме с кърито и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, разбъркваме и сипваме запръжката в лещата. Подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус и готвим още десетина минути. Сервираме яденето топло.

Леща с червено вино

Прoдукти: 250 г леща, 2 ч.ч. червено вино, 2-3 ч.ч. бульон, 4 с.л. зехтин, 2-3 глави лук, 1 малка главичка целина, 1 корен пащърнак, 1-2 моркова, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата с виното и оставяме да кисне 1 нощ, за да набъбне. На другия ден отцеждаме и заливаме с бульона. Сипваме 1-2 к.ч. от отцеденото вино, прибавяме дафиновия лист и слагаме на огъня.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Сипваме запръжката при лещата и варим 1 час на тих огън. Прибавяме нарязаните на кубчета пащърнак, моркови и целина и продължаваме да варим до омекване на продуктите. Накрая посоляваме и подправяме обилно с черен пипер.

Леща яхния с целина

Прoдукти: 400-500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 1 глава чесън, 2 домата /пресни или от консерва/, 1 с.л. брашно, 1 с.л. стрита чубрица, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със студена вода. Прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина, 1 глава ситно нарязан лук и обеления чесън. Варим на тих огън. Когато лещата омекне, посоляваме на вкус.
Задушаваме в останалата мазнина втората глава ситно нарязан лук заедно с обелените и настъргани домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с червения пипер и леко препеченото брашно, разреждаме с малко бульон от лещата и прибавяме към ястието. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица.

Сарми с леща и картофи

Прoдукти: 1 к.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 6 с.л. оли о, 2-3 картофа, 1 връзка пресен лук, 16-20 лозови листа, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта лещата. Настъргваме картофите, наситняваме лука и джоджена. Смесваме всички продукти, поръсваме аромати на вкус и объркваме.
От тази плънка слагаме по 1 ч.л. във всяко лозово листо и го завиваме. Редим получените сарми в тенджерка, наливаме малко водичка и похлупваме отгоре с чиния. Варим сармите на тих огън..

Кюфтета от ориз, леща и орехи

Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 1 ч. ч. леща, 1 ч. ч. счукани орехи, 4 яйца, 2 ч. л. счукан ким, на върха на ножа настъргано индийско орехче, 4-5 зърна смлян черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно лещата и ориза. Изцеждаме и ги смесваме с орехите, подправките и яйцата. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко галета. Правим кюфтета, които печем 15 мин в намаслена тавичка.

Леща огретен

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 2 глави лук (2 връзки зелен лук), 1 с.л. олио, 1 морков, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, 2 с.л. брашно, 150 г едро настърган кашкавал, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата с нарязания ситно лук, нарязания на колелца морков, олиото, скилидките чесън и сол на вкус. Сварената леща отцеждаме и изсипваме в тавичка.
Всички останали продукти разбъркваме - кисело мляко, брашно, кашкавал, чубрица, черен пипер, и заливаме лещата в тавичка. Печем огретена, докато заливката се запече.

Леща с цвекло

Прoдукти: 1 ч. ч. леща, 7-8 броя листа от цвекло, 1 глава лук, 1/2 ч. ч. олио (зехтин), 10-15 скилидки чесън, 1 ч. л. червен пипер, чубрица, оцет, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистената и измита леща заливаме със студена вода, посоляваме и варим на тих огън заедно със ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, мазнината и червения пипер. Когато лещата се свари, прибавяме листата от цвеклото, нарязани на ситно и чубрицата. Варим ястието още 10-15 минути. Поднасяме го подправено с оцет.

Лещени топчета с чушки и кисело мляко

Прoдукти: 250 г леща, 400 мл зеленчуков бульон, 1 ч.л. доматено пюре, 80 г смлени лешници, 1 яйце, 1 ч.л. стрита мащерка, сол, бял пипер, 2 стръка зелен лук, 1 червена чушка, 3 с.л. олио, 200 г гъсто кисело мляко, малко минерална вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме лещата със зеленчуковия бульон и варим 40 минути. После я пасираме с миксер. Прибавяме доматеното пюре, лешниците, яйцето, мащерката, сол и смлян бял пипер на вкус. Оформяме топчета, колкото орех и ги изпържваме от всички страни за 10 минути, докато хванат хрупкава коричка.
Нарязваме лука на колелца, а чушката на парченца. Разбиваме киселото мляко с малко минерална вода и прибавяме лука и чушката. Подправяме със сол и пипер и разбъркваме. Заливаме лещените топчета с готовия сос.

Мусака от леща

Прoдукти: 1 кг леща, 500 г картофи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. доматен сок, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода, отцеждаме и я пресоваме. Запържваме 1 с.л. брашно в 1 с.л. олио и сипваме запръжката при лещата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз, подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме. Обелваме картофите, нарязваме ги на филийки и ги изпържваме в останалото олио. Посоляваме.
Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от лещеното пюре, разпределяме отгоре изпържените картофи и покриваме с останалото пюре. Заливаме с разредения доматен сок и печем в гореща фурна, докато ястието попие течността. Малко преди да извадим от фурната заливаме със смес от млякото, яйцата и останалото брашно.

Руло от леща

Прoдукти: 2 ч.ч. леща, 1 парченце праз, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. чубрица, сол, 2 ч.л. галета, 2 яйца и 1 жълтък, ако трябва - малко препечено брашно, 150 г гъби печурки, 100 г шунка, малко масло.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода заедно с нарязаното парченце праз, 2-3 с.л. олио и чубрицата. Отцеждаме водата и пасираме сварената леща. Прибавяме галетата и 2 яйца и замесваме тесто. Ако тестото е много меко, добавяме малко препечено брашно. Върху наръсена с брашно кърпа разточваме правоъгълна кора, която наръсваме с останалото олио.
Нарязваме печурките на лентички и ги задушаваме в малко масло. Изсипваме гъбите върху разточената кора. Върху тях слагаме тънки резени шунка. С помощта на кърпата навиваме кората на руло. Слагаме рулото в кексова форма, намазана с масло и наръсена с галета, и печем. По време на печенето го намазваме с разбит жълтък. Когато изстине, нарязваме рулото на филийки и поднасяме със салата според сезона.

Пълнени пиперки с леща

Прoдукти: 8 чушки, 250 г леща, 1 глава лук, 200 г домати, 1 яйце, 2 суп. л. олио, 20 г масло, 5-6 скилидки чесън, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко вода, като внимаваме да не се развари. Отцеждаме, размачкваме леко и смесваме със ситно нарязания лук, яйцето и чубрицата. Почистваме чушките от дръжките и семената и леко ги запържваме. Пълним ги с лещата и ги нареждаме в тавичка.
Нарязваме доматите на ситно и ги запържваме в мазнината, останала от чушките. Заливаме пълнените чушки и печем в умерена фурна. Към края на печенето ръсим нарязан на филийки чесън.

Тиква с леща

Прoдукти: 1 парче тиква (около 600 г), 1 ч. ч. леща, 1 глава лук, 3 с. л. олио, 2-3 скилидки чесън, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко количество вода и отцеждаме. Почистената тиква нарязваме на малки парченца и варим в подсолена вода до полуготовост. Прибавяме сварената леща, задушения в мазнината ситно нарязан лук и наситнения чесън. Посоляваме и доваряваме. При поднасяне посипваме със ситно нарязан магданоз.

Спагети с леща

Прoдукти: 250 г спагети, 3 скилидки чесън, 100 г бекон, 3 домата (може и от консерва), 2 с.л. олио, 200 г леща, 250 мл зеленчуков бульон от кубче, 1 връзка магданоз, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме чесъна и го нарязваме на ситно, а бекона на парчета. Нарязваме доматите на по-едри късове.
В тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него бекона. Сипваме чесъна и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме лещата и заливаме с горещия бульон. След като заври, варим 25 минути. Слагаме доматите и варим още 10 минути.
Сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода според указанието на опаковката. Изсипваме ги в гевгир да се отцедят. Заливаме ги със соса и ги наръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган на ренде кашкавал.

Юфка с леща

Прoдукти: 500 г юфка, 350 г леща, 300 г домати, 1 глава лук, 150 г бекон, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 с.л. зехтин, 1 дафинов лист, 1 с.л. ситно нарязани листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за една нощ в студена вода. Сваряваме юфката в леко подсолена вода и я отцеждаме. Нарязваме бекона на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Прибавяме ситно нарязания лук и също го запържваме. Слагаме дафиновия лист и обелените и настъргани домати. Варим на умерен огън. Щом водата се поизпари, наливаме виното. Засилваме огъня, за да се изпари и виното и доваряваме на умерен огън. Сваряваме лещата в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме ситно нарязаната целина. Щом лещата омекне напълно, прибавяме сварената юфка и доматения сок.

Пита с леща

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 белтък, 3 с.л. топла вода, 150 г маргарин, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 1 щипка кардамон, 1 с.л. маргарин за формата; зa плънката: 200 г пресен лук, 1 с.л. олио, 250 г полусварена леща, 400 г спанак, 1 скилидка чесън, 5 жълтъка, 150 мл прясно мляко, 1 щипка канела, 2 с.л. сусам
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със содата. Правим в средата “кладенче” и сипваме вътре разтопената мазнина, белтъка, сол, кардамон и индийско орехче. Измесваме еластично тесто, което правим на топка, завиваме във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.
Нарязваме лука на ситно и го пържим до поруменяване в сгорещената мазнина, прибавяме лещата и пържим още 5-6 мин. Бланшираме спанака във вряща подсолена вода 3-4 мин, прехвърляме го в гевгир, обливаме със студена вода и го отцеждаме. Нарязваме го на ситно. Счукваме чесъна и объркваме спанака и чесъна с лещата. Посоляваме.
Разточваме тестото. Разстиламе го във формата за печене, като правим ръбче по стените на височина 3 см. Избождаме го с вилица на няколко места и печем 10 мин на 180°С. Разстиламе плънката равномерно върху изпеченото тесто. Разбиваме жълтъците с млякото, подправяме със сол и канела и заливаме плънката. Печем още 30 мин, като 10 мин преди края на печенето наръсваме сусама.

Леща яхния

Прoдукти: 500 г леща, 2 глави лук, 1 морков, 1 резен целина, 1 глава чесън, 1 с.л. чубрица, черен пипер, сол на вкус; зa запръжката: 4-5 с.л. олио, 2 домата или 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 с.л. чубрица, 1 ч.л. червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и заливаме лещата със студена вода. Добавяме нарязания морков, целина, едната глава лук и скилидките чесън. Варим ястието на тих огън. След като лещата омекне, я посоляваме.
Задушаваме в олиото другата глава лук, нарязан на ситно, и настърганите домати. След като останат на мазнина, поръсваме запръжката с брашното и червения пипер, разреждаме с бульон от варената леща и прибавяме в тенджерата. Варим 10 минути и поръсваме със стритата чубрица.

Яхния от леща по бенгалски

Прoдукти: 300 г леща, 2 глави лук, 1 зелена пиперка, 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион, 1-2 щипки чесън на прах, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я варим в подсолена вода, докато омекне. Загряваме половин пакетче масло и запържваме в неко ситно нарязаните лук и чушка. Прибавяме червения пипер, разбъркваме и сипваме запръжката при лещата. Варим още десетина минути.
Разтопяваме 1 пакетче масло и запържваме в него кимиона и чесъна в продължение на 20-30 секунди. Заливаме готовото ястие с тази мазнина и поднасяме.

Леща с бадеми и сушени кайсии

Прoдукти: 200 г леща, 50 г бадеми, 60 г сушени кайсии, 1 глава лук, 1 пакетче краве масло, 200 г ориз, 200 г телешки шол, джоджен, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кайсиите на малки парченца и ги заливаме с вряла вода. Попарваме бадемите, обелваме ги, нарязваме ги на люспи и леко ги изпържваме в сух тефлонов тиган. Сгорещяваме масло и изпържваме наситнения лук. Сваряваме изчистения и изплакнат в няколко топли води ориз в 500 мл подсолена вода. Отцеждаме го. Месото нарязваме на малки парченца.
Смесваме изчистената и измита леща, изстиналия ориз и месото. Прибавяме останалото масло, наливаме малко гореща вода и задушаваме. Подправяме със сол и черен пипер. Отцеждаме кайсиите от водата, наръсваме ги с джоджен и заедно с бадемите ги прибавяме в задушените продукти. Загряваме всичко, разбъркваме хубаво, обилно наръсваме с копър и сервираме ястието топло.

Телешки медальони с пюре от леща

Прoдукти: 750 г телешко месо от филето, контра филето или бута, 6 кръгли филийки хляб, брашно, черен пипер, сол, 2 ч.ч. леща, 1 морков, 1 парче целина, 1 глава лук, 1 пакетче краве масло, прясно мляко, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Нарязваме го на 6 пържолки, които начукваме леко, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Овалваме пържолките в брашното и ги изпържваме от двете страни в силно сгорещена мазнина. Избираме филийки с размерите на пържолите и ги изпържваме в половината от маслото. Върху всяка филийка слагаме по една пържолка.
Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода, след което я слагаме да се вари. Щом заври прибавяме изчистените и нарязани на големи парчета лук, морков и целина. Сваряваме лещата, изсипваме я в цедка, отстраняваме корените и претриваме лещата през цедката. Посоляваме на вкус, разбъркваме с останалото разтопено масло и разреждаме с прясно мляко до желаната гъстота. Изсипваме пюрето в средата на широка чиния, а наоколо подреждаме медальоните.

Телешко с трахана

Прoдукти: 750 г телешко месо, 150 г едро счукана пшеница, 150 г зрял фасул, 125 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, нарязваме го на малки парчета и го сваряваме с малко вода. Почистваме и измиваме фасула и пшеницата, заливаме ги със студена вода и варим на тих огън до омекване, след което посоляваме. Прибавяме свареното месо към фасула и пшеницата. Разтопяваме маслото, разбъркваме с брашното и червения пипер и прибавяме към ястието. Варим още няколко минути.

Заешко бутче с леща

Прoдукти: 400 г леща, 1 заешко бутче, 2 с.л. мас, 1 връзка корени за супа, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. захар, чубрица, майорана, сол
Нaчин на приготвяне: Накисваме лещата за 5-6 часа в студена вода и я отцеждаме. Сгорещяваме мазнината и пържим в нея до равномерно поруменяване заешкото бутче. После го слагаме в тенджерата заедно с лещата и нарязаните на кубчета корени за супа. Наливаме 2-3 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. По време на варенето прибавяме оцета и захарта, а накрая подправяме със стрита чубрица и майорана. Преди да сервираме обезкостяваме бутчето и го нарязваме на парчета.

Леща с пушени гърди

Прoдукти: 500 г пушени гърди, 4 филии хляб, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 500 г леща, чубрица, 1 ч.л. червен пипер, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата, заливаме с 4 ч.ч. вода, прибавяме ситно нарязания лук и чубрицата. Варим на умерен огън. След около 20 мин прибавяме олиото и червения пипер. Посоляваме и варим още 10 мин.
Нарязваме на ленти пушените гърди и леко ги запържваме. В същата мазнина запържваме нарязания на кубчета хляб заедно със счукания чесън. Изсипваме в широка чиния лещата, подправяме с оцет и украсяваме с пържените лентички от пушени гърди и хлебни кубчета.

Леща с пушени ребра

Прoдукти: 300 г леща, 500 г пушени свински ребра, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 1-2 стръка праз, черен пипер, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща заливаме с 1 л подсолена вода и варим на умерен огън. След като заври, прибавяме ребрата, а половин час по-късно – нарязания на ситно праз.
Загряваме олиото и пържим в него до поруменяване брашното. Поръсваме с червен пипер и разбъркваме. Сгъстяваме ястието с тази запръжка и готвим още 10 мин. Накрая обезкостяваме ребрата, нарязваме на ситно месото, връщаме го при лещата, клокваме ястието и го поднасяме със салата спореда сезона.

Леща със сини сливи

Прoдукти: 400-500 г леща, 200 г пушено месо, 1 глава лук, 200 г сини сливи, сол, 3 с.л. оцет, суха чубрица, 1 глава чесън, червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща сваряваме с месото и нарязания на ситно лук. Попарваме сливите с вряла вода, оставяме ги така 1 нощ, изплакваме ги и също ги прибавяме в лещата. Слагаме и нарязания на филийки чесън, подправяме със сол, чубрица и червен пипер и варим още половин час. Преди сервиране подкиселяваме ястието с оцет.

Леща с шунка

Прoдукти: 500 г леща, 100 г сланина, 2 с.л. брашно, 200 г шунка, 4 твърдо сварени яйца, 2 с.л. оцет, 1 щипка захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме, като запазваме отварата. Нарязваме сланината на дребни кубчета и я запържваме. Прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме 2 ч.ч. от отварата, прибавяме лещата и държим на огъня, докато ястието се сгъсти. След това подправяме със захар и оцет и прехвърляме лещата в голяма чиния за сервирана. По края на чинията подреждаме парченцата шунка, а между тях слагаме резенчета твърдо сварени яйца.

Пълнен лук

Прoдукти: 8 големи глави лук, 150 г леща, 150 г сланина, 500 мл зеленчуков бульон, 1-2 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, 1 връзка магданоз
Нaчин на приготвяне: Обеления лук разполовяваме надлъжно, заливаме го с малко бульон и леко го задушаваме в разлата тенджера с капак. Изваждаме го, оставяме го да изстине и го издълбаваме с чаена лъжичка. Накълцваме издълбаната част. Леко сваряваме в останалия бульон изчистената и измита леща.
Нарязваме сланината на кубчета и я запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме накълцаната сърцевина на лука и пържим още 4-5 мин. Смесваме сланината с лещата, подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз и пълним с тази плънка лучените коруби. Нареждаме ги в плитка тавичка, наливаме малко вода и печем ястието около 30 мин. Преди да сервираме го поръсваме със ситен магданоз.

Яйца върху пюре от леща

Прoдукти: 500 г леща, 4 резена шунка, 4 яйца, половин пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и я пасираме. Сипваме полученото пюре в намаслен огнеупорен съд и подреждаме отгоре резените шунка. Върху всеки резен внимателно счупваме по едно яйце. Посоляваме и поливаме с разтопеното масло. Запичаме ястието във фурната, докато белтъците побелеят и се втърдят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Триградското ждрело

Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...

Трудно ли се гледа восъче?

Знаете ли, че добре познатото ни восъче е представител на един много богат ботанически род - хоя (Hoya). В него са включени около 200 вида. Най-широко разпространен е H. carnosa - месеста хоя. ...

Време е да приберем саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Стъклените мебели

Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...

Начало