Още рецепти » Практични идеи за старите козунаци

 Практични идеи за старите козунаци

Ароматна торта
Прoдукти: 1 кръгъл козунак от 1 кг, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосова “Пиня колада”, 1 с.л. малинов сироп, 1 с.л. ягодов сироп, 1 с.л. розова вода, 1 щипка стрита суха лавандула, 1 свежа роза, 1 ванилия, 100 г глазура оцветена в розово
Нaчин на приготвяне: Махаме внимателно кората на остарелия козунак и го разрязваме напречно на три. С миксер разбиваме сметаната и плодовото мляко. Пускаме в него добре измитата градинска роза и я оставяме така половин час, за да си пусне аромата. Пасираме розовото сладко и го смесваме със сиропите, розовата вода и стърготините. Объркваме го хубаво в млечната смес. Ароматизираме с ванилията и стритата лавандула. Слагаме единия блат на дъното на тортена форма. Надупчваме го с вилица и го напръскваме с кокосовия ликьор. Покриваме с пласт млечен крем. Похлупваме с втория козуначен блат и повтаряме процедурата. Захлупваме с третия блат, напръскваме и него с “Пиня колада”, намазваме отгоре и отстрани с крем, заравняваме със шпатула и прибираме тортата в хладилника да престои 1 нощ. Преди сервиране я наръсваме обилно с настърганата на едро ренде розова глазура.

Десерт от стари кифли или козунак
Прoдукти: 6 по-големи кифли, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сушени кайсии, смокини и фурми, 3-4 с.л. пудра захар, 3-4 яйца, 1 ванилия, 1 пакетче дребни бонбони
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сушените плодове на парченца и ги заливаме с малко коняк или ром. Оставяме ги да киснат няколко часа и ги отцеждаме. Разбиваме хубаво яйцата с миксер, прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и накрая- отцедените от алкохола сушени плодове. Нарязваме кифлите на не много дебели филийки. В тавичка карамелизираме на умерен котлон захарта, отгоре подреждаме филийките козунак и заливаме с млечната смес. Печем в умерена фурна, докато козуначените резени поруменеят, обръщаме тавичката в десертна чания и украсяваме с бонбонките. Може да поръсим сладкиша със смлени орехи или кокосови стърготини.

Карамелизирана козуначена торта
Прoдукти: 1 малък козунак, 4 яйца, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. плодове от сладко, желателно кайсии или праскови, 5-6 с.л. карамелизирана захар, 5-6 с.л смлени орехови ядки, 2 с.л. ром или коняк, 1-2 ванилии, 1 голям бял шоколад, сметана
Нaчин на приготвяне: На дъното на тортена форма карамелизираме 5-6 с.л. захар. Нарязваме козунака на тънки филийки и ги нареждаме във формата. Върху козунака редим плодовете от сладко, разпръскваме орехови ядки и напръскваме с алкохола. Покриваме с втори пласт козунак. Заливаме със сместа от яйцата, захарта, млякото, ароматизирано с ванилията. Печем на водна баня в умерена фурна. След като сладкишът изстине, обръщаме върху тортена чиния и поръсваме с разбита сметана. Разпределяме останалите ядки и настъргания на едро шоколад.

Козуначен крем
Прoдукти: 500 г козунак, 1 1/2 к.ч. захар, 4 яйца, 750 мл прясно мляко, 1 пакетче ванилия.
Нaчин на приготвяне: В подходяща тавичка карамелизираме половин кафена чашка захар. Отгоре натрошаваме много ситно козунака. Отделно разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и ванилията. С тази смес заливаме натрошения козунак. Печем в умерена фурна до розово.

Козуначен пудинг с капучино
Прoдукти: 1 по-стар кръгъл козунак около 250 г, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 к.ч. капучино, 1 к.ч. ром, 3 с.л. кокосова мазнина или краве масло, 125 г сварени портокалови кори, 125 г бели стафиди, сокът от 1 лимон, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. Затопляме млякото в малка тенджерка, ароматизираме с ванилията и като бъркаме непрекъснато, наливаме яйцата на струйка. Намазняваме кръгла тавичка или плитка тенджерка, на дъното слагаме стафиди, топим нарязания на филийки козунак в млечната смес и ги нареждаме на дъното на намасления съд. Върху пласта слагаме стафиди, парченца портокалова кора, напръскваме с капучино и с лимонов сок и покриваме с още един ред козуначени филийки, напоени с млечната смес. Заливаме с остатъка от тази смес, слагаме този съд в по-голям с вода и запичаме в умерена фурна. Изстиналия пудинг наръсваме с пудра захар.

Козуначена баклава
Прoдукти: филийки стар козунак или 8 козуначени кифли, 2 ч.ч. ситно счукани орехови ядки, 2 к.ч. захар, 2 белтъка, масло за намазване, захарен сироп, кокосови стърготини или счукано кашу за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Кифлите трябва да са нарязани на филийки с дебелина 6-7 см. Леко изрязваме краищата, малко ги поиздълбаваме и ги пълним със смес, приготвена от разбитите белтъци, орехите и захарта. Намазваме ги с масло и ги запичаме в тавичка. Оставяме ги да изстинат, а през това време приготвяме гъст сироп от вода и захар в съотношение едно към едно. Ароматизираме сиропа с ванилия, малко лимонов сок и настъргана лимонова кора. Заливаме с горещия сироп изстиналите кифли и ги покриваме с кърпа, за да се напояват няколко часа. Преди сервиране ги наръсваме с кашу или с кокосови стърготини.

Козуначена торта с аромат на роза
Прoдукти: 1 среден кръгъл козунак, 1 пакет суха сметана, 1 ч.ч. плодово прясно мляко, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 к.ч. сладко или конфитюр от рози, 1 к.ч. кокосов ликьор, 1 с.л. сироп от малини, 1 с.л. сироп от ягоди, 1 с.л. розова вода, 1 щипка суха претрита лавандула, 1 свежа ароматна роза, 2 щипки ванилия.
Нaчин на приготвяне: Остъргваме изсъхналия козунак от всички страни. Нарязваме го хоризонтално на 3-4 части, за да наподобим блатове. Разбиваме с миксер сметаната с плодовото мляко. В него слагаме, една добре измита роза да престои 10-12 минути и да пусне аромата си. Отделяме около 2 ч.ч. от сместа. Размесваме розовата вода, ванилията, лавандулата, сиропите, стърготините и пасираното сладко от рози. Когато ги смесим, получаваме приятен на цвят крем. Разпределяме го между надупчените с вилица пластове, които напръскваме леко с белия ликьор. Отстрани разпределяме останалия крем, а отгоре мажем със сметана, заравняваме с шпатулка и прибираме в хладилника за една нощ.

Козуначена торта с крем от целувки
Прoдукти: 500 г готов козунак, 5 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно, 1 с.л. масло, 8 малки целувки, 50 г шоколад, настърганата кора на 1 лимон, 1 ванилия, 2 водни чаши захар, 1 шепа сухи плодове.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното размиваме в 1 ч.ч. мляко и прибавяме предварително разбитите 1 водна чаша захар и жълтъци. Останалото мляко кипваме, сипваме сместа при непрекъснато бъркане и варим до сгъстяване. После добавяме маслото и ванилията. Обелваме кората на козунака и го нарязваме на тънки филийки. Половината от тях нареждаме в тортена форма, като празнините запълваме с трохи. Върху тях изсипваме половината от крема и поръсваме с настърганата лимонова кора и нарязаните на ситно плодове (сушени смокини, кайсии). Отгоре нареждаме останалите филии козунак и заливаме с останалия крем. Петте белтъка разбиваме с втората чаша захар на сняг, прибавяме в сместа натрошените целувки и получената смес изсипваме на купчинки върху изстиналия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад. Тортата поднасяме след като е престояла 1 нощ в хладилника.

Козуначена торта “Шоколина”
Прoдукти: 1 кг козунак, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 4 жълтъка, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. смлени орехови ядки, половин пакетче краве масло; зa глазурата: 1 к.ч. захар, 1 к.ч. прясно мляко, 2 шоколада.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изсъхналия козунак на тънки филии. Намазваме с масло кръгла тортена форма и покриваме дъното и с козунак, като дупчиците веднага попълваме с малки хлебни парченца. Разбиваме жълтъците със захарта и брашното, което сме размили предварително на кашичка с малко вода. Постепенно прибавяме прясното мляко, слагаме получената смес на слаб огън и бъркаме докато се сгъсти, но без да завира. Сваляме крема от котлона и продължаваме да бъркаме. Изсипваме половината крем върху филиите, подреждаме друг пласт и поливаме отново. Правим трети ред от козунак. Прибираме сладкиша в хладилника, оставяме за една нощ и обръщаме върху тортена чиния. Заливаме с приготвената глазура от 1 шоколад, захарта и млякото. Когато засъхне, изсипваме ореховите ядки и настъргани като буклички парченца от втория шоколад.

Крем с праскови, сметана и козунак
Прoдукти: 300 г изсъхнал козунак, 120 мл коняк, 12 половинки праскови от компот, 400 г заквасе-на сметана, 150 г захар, 3 жълтъка, 100 г настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на малки кубчета и ги оставяме да поизсъхнат. След това ги поставяме в купа и напръскваме с 80 мл коняк. Нарязваме прасковите на малки кубчета и ги добавя-ме към козунака. Разбиваме сметаната на пухкав крем. Отделно разбиваме жълтъците със захарта до побе-ляване. Добавяме на капки останалата част от коняка. Прибавяме жълтъците към сметаната и разбъркваме. Прибавяме козунака и прасковите и внимателно разбъркваме сместа. Разпределяме в 6 десертни купички и охлаждаме за 30 минути в хладилник. Преди сервиране украсяваме с настърган шоколад.

Мармаладени котлетчета
Прoдукти: 3 козуначени кифли, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. мляко, 1 яйце, галета, мармалад от шипки, сироп.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сухите кифли на филийки. Накисваме ги в подсладено мляко, потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата, отново потапяме в яйце и пържим в тиган с нагорещена мазнина. Залепяме изпържените филийки две по две с мармалад и ги поливаме със сироп.

Орехови топчета
Прoдукти: 200 г краве масло, 200 г смлени орехи, 50 г трохи от стар козунак или начукани като галета обикновени бисквити, 200 г шоколад или 50 г какао, 1 с.л. сироп от сладко, 100 г пудра захар, коко-сови стърготини или шоколадови пръчици за овалване
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пухкава смес маслото със захарта. Прибавяме орехите, разто-пения на водна баня шоколад (какаото), козуначените трохи, сиропа от сладкото и измесваме тесто. С мок-ри ръце правим малки топчета, които овалваме в шоколадови пръчици или кокосови стърготини. В една част от бонбоните може да сложим по една пияна вишна и малко ром. Нареждаме ги в празна бонбониера.

Плодова торта с козунак
Прoдукти: 500 г козунак, 125 г краве масло, 200 г захар, 3 равни с. л. брашно, 1 буркан компот от кайсии, праскови или ягоди, 120 г бадемови или орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Маслото разбиваме с миксер на пяна. Жълтъците със 100 г захар разбиваме на слаб огън, докато сместа се сгъсти. След това прибавяме лъжица по лъжица яйчената смес към разбито-то масло, като бъркаме непрекъснато. Козунака нарязваме на тънки филийки, половината нареждаме в та-вичка, като запълваме празнините с парченца. Поръсваме леко със сироп от компота, намазваме с крема и нареждаме втория ред козунак. Отгоре нареждаме отцедените плодове от компота. Отмерваме 2 ч. ч. сок от компота, брашното размиваме в малко студена вода и прибавяме към сока заедно с останалата захар. Сгъс-тяваме на огъня и оставяме да изстине. С този крем намазваме тортата, след което я поръсваме с леко запе-чени бадеми нарязани на ивички или смлени орехи.

Пудинг с козуначени кифли
Прoдукти: 5 козуначени кифли или 500 г козунак, 500 г ябълки, 3 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, половин пакетче канела, 50 г краве масло, 3 с.л. галета, настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Кифлите и почистените и обелени ябълки се нарязват на тънки филийки и се нареждат на пластове в намазана с масло и поръсена с галета форма, като се ръсят с галетата, размесена с 2 с.л. пудра захар. Завършва се с пласт от кифли. Така приготвеният пудинг се залива със смес от разбитите в останалата захар яйца, млякото и настърганата лимонова кора, поръсва се с останалата галета, изпържена в масло, и се пече в умерена фурна. Пудингът се поднася поръсен със сироп или пудра захар.

Пълнен козунак
Прoдукти: 1 кръгъл козунак (около 500 г), 4 жълтъка, 5 с.л. захар, 1 щипка шафран, 1 1/4 ч.ч. сухо бяло вино, 1 ч.л. екстракт портокал, 1 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана, много ситно нарязана кора от 1 голям портокал.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме като капак горната част на козунака. С остър нож издълбаваме вътрешността, като оставяме около 1,5 см дебела кора. Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. вино. Разбиваме жълтъците, 5 с.л. захар, шафрана и портокаловия екстракт до побеляване. Слагаме съда на водна баня и при постоянно бъркане сипваме 3/4 ч.ч. сгорещено (но без да кипва) вино. Добавяме накиснатия желатин и разбъркваме, докато се разтопи. Сваляме крема от огъня и оставяме сместа да се охлади. Разбиваме сметаната в купа и прибавяме към нея охладения крем. Внимателно разбъркваме и изсипваме сместа в издълбания козунак. Поставяме отгоре изрязания капак. Завиваме плътно козунака в алуминиево фолио и слагаме в хладилника за една нощ. На следващи яден режем на парчета и поднасяме гарнирани с малко ситно нарязана портокалова кора.

Пържени кифлички
Прoдукти: 3 козуначени кифли /филии стар козунак/, 2 яйца, 1 ч.ч. кокосови стърготини, смлени орехови ядки, 1 к.ч. бяла “Пина колада”, 6-8 с.л. бяло сладко, мармалад, мед, захар, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Поизсъхналите кифлички нарязваме на филийки с дебелина около 1 см. Напръскваме ги с ликьора и ги топваме в едното яйце, което сме разбъркали с кокосови стърготини, а после и в другото, което само сме разбили с внилица. Сгорещяваме олиото и изпържваме в него филийките до поруменяване. Още топли ги овалваме в смлените орехи, а друга част – в кокосови стърготини. Можем да ги слепиме с мед, сладко, мармалад или глюкоза и наново да ги оваляме в счукани ядки, примесени с канела, пудра захар или кокосови стърготини.

Пържени козуначени филии
Прoдукти: 1 престоял козунак, 5 с. л. мармалад, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 5 с. л. пудра захар, масло за пържене, плодова есенция.
Нaчин на приготвяне: Козунака нарязваме на филии, които мажем с мармалад и слепваме по две. Яйцата разбиваме с 3 с. л. пудра захар, прибавяме млякото и есенцията. Потапяме филиите в панировката и ги изваждаме бързо, за да останат цели. Изпържваме ги веднага в сгорещеното масло от двете страни. Сер-вираме козуначените филии топли, поръсени с пудра захар.

Сиропиран “огнен” козунак
Прoдукти: 1 кг козунак, 2 1/2 ч.ч. кафява захар, 2 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. ром, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. течен шоколад, 4 с.л. течна сметана, 4 с.л. фъстъчено масло, 4 захарни бучки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме захарен сироп, с който напояваме надупчения с вилица козунак. На края на котлона размекваме в метален съд течния шоколад, маслото, сметаната и топинга, като бъркаме енергично с дървена лопатка. Заливаме козунака с получената смес, покриваме и оставяме тестото да престои 1 нощ. При поднасяне нарьсваме сьс счукана карамелизирана захар, поливаме с рома и запалваме.

Сладкиш с банани и кокосови стърготини
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 5 банана, 4 козуначени кифли, 4 яйца, 4 с.л. краве масло, 4 с.л. бели кокосови стърготини, 4 с.л. кокосови стърготини, оцветени в зелено, 4 с.л. карамелен топинг, 4 с.л. капучино, 1 с.л. кокосова мазнина, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ром, 1 ч.ч. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите косо на продълговати филии. Поливаме ги с мазнината, отгоре редим колелцата от бананите, потопени в лимоновия сок и рома, а после оваляни в кокосовите стърготини. Разбиваме яйцата със захарта, по малко наливаме млякото, капучиното и карамеления топинг. С тази смес поливаме отгоре. Слагаме във фурната, за да се изпече до златисто. Отгоре поръсваме зелените стърготини от кокос, имитиращи трева, върху която разпределяме дребни бонбони

Сладкиш с великденски кифли и плодове
Прoдукти: 4 големи козуначени кифли, 4 банана, 4 с.л. течна сметана, 3 с.л. конфитюр от кайсии, 3 с.л. кафява захар, 5 с.л. масло или кокосова мазнина с масло, 3 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кръгчета и ги нареждаме в добре намаслена тавичка. Разпределяме колелцата от бананите отгоре, поръсваме със захарта, поливаме със сметаната, объркана с конфитюра. Правим 2 тестени реда с пълнеж и слагаме отгоре фолио. Запичаме в сгорещена фурна за кратко, сваляме покритието, поливаме със сместа от яйцата и млякото, ароматизирано с ванилията, връщаме обратно във фурната до порозовяване.

Сладкиш с козунак и портокали
Прoдукти: 1 среден кръгъл козунак, 500 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 пакет краве масло, 3-4 с.л. фъстъчено масло, 3-4 с.л. течна сметана, 3 жълтъка, 1 портокал, 1 к.ч. портокалов ликьор, 1 к.ч. стафиди, украси
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на парченца, които накисваме в прясното мляко и сметаната, за да омекнат. Размесваме размекнатото краве масло с фъстъченото. При непрекъснато бъркане прибавяме ликьора, сока от портокала, настърганата кора, от която сме отстранили бялата горчива част, и захарта. Обработваме с пасатор и прибавяме яйчената маса. Прехвърляме всички продукти в намазана с масло форма и печем на водна баня около 1 час. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме с нарязания на парченца портокал, леко запържен в тефлонов тиган с малко мазнина с нарязани на едро орехови ядки или кокосови стърготини. Произволно пръскаме желе от дюли или кайсиев конфитюр, редувайки с бита сметана или течен бял шоколад.

Сладкиш със стари кифли и ябълки
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 козуначени твърди кифли, 5-6 с.л. масло или кокосова мазнина, 5 сладки ябълки, 5-7 с.л. кафява захар, 5-6 с.л. карамелен топинг, 3 яйца, 2 ванилии, 3-5 щипки канела, 2 ванилии, лимонов сок, кокосовови стърготини
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на колелца и ги подреждаме в добре намаслена тавичка, отгоре също пръскаме мазнина, покриваме с тънки филийки от почистените ябълки, потопени в лимонов сок с аромати. Поръсваме захар и така правим няколко пласта. По желание можем и да оваляме и в кокосови стърготини. Слагаме сладкиша малко да се запече. Разбиваме яйцата, разбъркваме ги с млякото, ароматизирано с ванилията. Поливаме сладкиша с млякото, връщаме във фурната и запичаме отново до зачервяване. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстине и заливаме с карамеления допинг.

Сладолед „Изненада”
Прoдукти: 500 г сметанов сладолед, 500 г шоколадов сладолед, 1 козунак, 200 мл захарен сироп, 3 с. л. ром или коняк, 4 яйца, 130 г пудра захар, 1 бурканче конфитюр от малини.
Нaчин на приготвяне: Козунакът нарязваме на 10 квадратни филийки, дебели по 2 см и дълги по 10 см. Нареждаме ги в 10 чинийки и напояваме леко със захарен сироп, ароматизиран с ром. С лъжица слагаме замразен сладолед върху всяка подложка от козунак, заглаждаме добре, отгоре поставяме по 2 лъжички конфитюр и най-отгоре покриваме с крем. Крема приготвяме предварително, като разбиваме жълтъците със 100 г пудра захар, докато побелеят и прибавяме разбитите на гъст сняг белтъци с 30 г пудра захар.

Торта от козунак
Прoдукти: 1 готов козунак, 200 мл сироп от ягоди, 450 г сметана, 1 конфитюрено бурканче сладко от ягоди, 70 мл ром, 150 г начукани обелени бадеми, 100 г натурален шоколад.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме изсъхналия козунак на тънки филии. Покриваме чиния за торта с козунак, като дупчиците веднага покриваме с малки парченца. Напръскваме със смес от сироп и ром. Пър-вия ред намазваме със сметана разбита със сладкото, поръсваме с ядките. Подреждаме друг пласт и намаз-ваме по същия начин. Правим трети ред от козунака, който намазваме по същия начин. Отгоре украсяваме с цели ягоди и настъргани като буклички парченца от шоколад. Оставяме тортата да престои 1-2 часа на сту-дено, преди да я сервираме.

Торта "Таралеж"
Прoдукти: 500 г козунак, 4 яйца, 3/4 ч.ч. захар, 3 ч.ч. прясно мляко, бадеми, орехи; за глазурата: 150 г настърган шоколад, 1/2 ч.ч. захар, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме козунака на тънки филийки. Намазваме кръгла тортена форма с масло и покриваме дъното и стените с козунак. Разбиваме жълтъците със захарта и постепенно прибавяме млякото. Слагаме сместа на огъня и бъркаме непрекъснато с тел, докато се сгъсти, но без да завира. Сваляме и бием още 5 минути, след което изсипваме половината във формата. Нареждаме още един ред козунак и изсипваме останалия крем. И него покриваме с филийки. Оставяме тортата 7-8 часа в хладилника, а след това я обръщаме в тортена чиния. Сгъстяваме продуктите за глазурата на слаб огън и заливаме тортата. Преди да се е втвърдила глазурата, набождаме тортата с леко запечени и нарязани бадемови или орехови иглици.

Черешово дърво
Прoдукти: 4 козуначни кифли, 2 ч.ч. изчистени череши или плодове от сладко, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, но може и по-малко, 4 с.л. брашно, 2 яйца, 1/2 ч.л. канела, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Накисваме кифлите в прясно мляко, за да се напоят, след което ги отцеждаме и смачкваме . Последователно добавяме брашното, млякото, яйцата, захарта и малко канела. Смесваме всичко и добавяме черешите без костилки или плодове от сладко или консерва. От приготвеното тесто оформяме сладки, които пържим бавно до кафеникаво в сгорещена мазнина, като ги обръщаме от всички страни. Объркваме захар и канела и овалваме сладките в сместа. Поднасяме веднага.

Ябълков десерт
Прoдукти: 4 баяти козуначени кифли /или баят козунак/, 1 л прясно мляко, 5-6 с.л. масло, 5 сладки ябълки, 5-7 с.л. кафява захар, 5-6 с.л. карамелизиран топинг, 3 яйца, 2 ванилии, 3-4 щипки канела, 2 ванилии, лимонов сок, кокосови стърготини
Нaчин на приготвяне: Хубаво намасляваме тавичка и подреждаме кифлите, нарязани на филийки. Отгоре напръскваме с разтопено маслро и покриваме с обелените, почистени и нарязани на тънки филийки ябълки, които сме напръскали с лимонов сок. Ръсим с ванилова захар и канела и редим втори пласт козуначени филийки. Повтаряме процедурата до изчерпване на продуктите. Леко запичаме сладкиша в умерена фурна. Разбиваме яйцата, наливаме млякото, подслаждаме с кафявата захар, ароматизираме с ванилия и заливаме сладкиша. Връщаме го във фурната и го печем до поруменяване. Оставяме го да изстине и го заливаме с карамеловия сироп. Поръсваме с кокосови стърготини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете си градинка в стаята

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Супи с дреболии

Телешка шкембе чорба Прoдукти: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магда...

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Начало