Още рецепти » Десерти с кафе

 Десерти с кафе

Класическо тирамису

Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао.
Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маскарпонето, ванилията и накрая – разбитите, но леко течно жълтъци. Сваряваме кафе и го оставяме да изстине. После потапяме в него една след друга бишкотите и ги подреждаме плътно една до друга в правоъгълна тавичка. Поръсваме отгоре с ром. Разстиламе върху бишкотите част от приготвения крем, а върху него подреждаме останалите бишкоти и покриваме с останалия крем. Накрая обилно поръсваме десерта с какао.

Кафе-парфе

Прoдукти: 375 г сметана, 2 с.л. нишесте, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 с.л. вода, 135 г захар, щипка сол, жълтъците на 2 големи яйца, 1 с.л. нес-кафе; зa украса: зърна кафе, шоколадови стърготини, сметана
Нaчин на приготвяне: В дълбока купа смесваме нишестето, захарта и солта. Прибавяме с бъркане хладкото прясно мляко и размиваме на гладка кашичка. Разбиваме с миксер жълтъците на пяна и ги прибавяме в млечната смес. Изсипваме крема в тенджера с дебело дъно и сгъстяваме на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато. Оставяме крема да изстине и прибавяме разтвореното във водата кафе. Покриваме и слагаме в хладилник за около половин час. В купа разбиваме сметаната на пухкава консистенция. Внимателно, лъжица по лъжица, я прибавяме към изстудения крем. Крема разливаме във високи чаши и го украсяваме със зърна кафе, настърган шоколад или шприцована сметана.

Крем “Панаше”

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 3 жълтъка, 150 г захар, 50 г брашно, половин пакетче краве масло,1 ч.л. кафе, 2 ч.л. какао, 2 ванилии, 8 бучки захар.
Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото на огъня. Разбиваме целите яйца и жълтъците заедно със захарта и брашното. Постепенно ги сипваме във врялото мляко. Варим сместа на огъня при непрекъсно бъркане, докато заври. После изчакваме да се сгъсти и прибавяме маслото. Отстраняваме веднага от огъня и изсипваме сместа в 4 купички. Към крема в първата купичка прибавяме кафето, във втората купичка сипваме подсладеното с малко захар какао, в третата – ванилиите, а към крема в четвъртата купичка прибавяме карамела, който сме приготвили от бучките захар и 3 с.л. гореща вода, прибавяне след карамелизирането на захарта, за да разтвори карамела. Оставяме купичките на хладно, за да стегнат и след това ги обръщаме в голяма купа.

Крем с каймак

Прoдукти: 500 г небит каймак, 1 чаена чаша захар, 4 яйца, 4 жълтъка, 2 праха ванилия, 1 кафена чашка кафе “еспресо”.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме целите яйца и жълтъците със захарта, прибавяме каймака, ванилията и кафето. Разбъркваме и варим на водна баня в продължение на 20 мин. при непрекъснато бъркане. Още горещ го изсипваме в предварително намаслена метална форма и оставяме да изстине в съд с лед, след което обръщаме в стъклена чиния.

Креолска закуска

Прoдукти: 1/2 ч.л. нес-кафе, 200 г извара, 3 белтъка, 50 г кристална захар, 200 г сметана, стафиди за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме добре кафето в изварата. Разбиваме белтъците на сняг. Щом стегнат, прибавяме постепенно захарта, без да спираме биенето. Размесваме разбитата сметана с изварата, прибавяме белтъците, разпределяме в подходящи купички и оставяме десерта за 1 час в хладилник да се охлади. Гарнираме със стафиди.

Шоколадов крем “Навара”

Прoдукти: 180 г шоколад, 1/2к.ч. сварено кафе, 4 яйца, 1 с.л. светъл ром, 300 г сметана, лешници.
Нaчин на приготвяне: Наливаме кафето в подходящ съд, който слагаме на водна баня, прибавяме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, прибавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците, и рома. Разбиваме белтъците на твърд сняг, прибавяме сметаната и бъркаме, докато сместа се втвърди. След това прибавяме към разтопения в кафето шоколад и продължаваме да бъркаме. Наливаме крема в стъклени чаши, украсяваме го със ситно нарязани лешници и охлаждаме.

Шоколадово суфле

Прoдукти: 3 с. л. сварено силно кафе, 100 г настърган млечен шоколад, 6 жълтъка, 2 с. л. пудра за-хар, 200 мл топло мляко, 220 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Настъргания шоколад разтопяваме в кафето на слаб огън или на гореща водна баня с непрекъснато бъркане. Оставяме да изстине. Жълтъците разбиваме със захарта и смесваме с шоколада. На тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме млякото. След като сместа изстине, приба-вяме добре разбитата сметана. Разливаме в 8 формички, които поставяме в тава. Наливаме до 2 см гореща вода и тавата слагаме в загрята до 165°С фурна за 15 минути. Готовото суфле не полепва по ножа. Подна-сяме го студено.

Суха баклава

Прoдукти: 8 яйца, 300 г брашно, 300 г захар, 600-700 г счукани орехи, 2 ч.л. какао или парче шоколад, 1 ч.л. кафе, 300 г краве масло,сол, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото, прибавяме брашното, 1 яйце и малко сол и омесваме питка, която разделяме на две части. Разточваме от двете половинки кори с дебелина 5 мм. Едната от тях разстиламе на дъното на намаслена тава. След това оставяме тавата с тестото и другата разточена кора на студено, за да се отпуснат. През това време разделяме жълтъците на останалите яйца от белтъците, разбиваме добре жълтъците със захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме счуканите орехи, какаото, кафето и накрая разбитите на сняг белтъци. Изсипваме получената смес върху тестото в тавата и покриваме с втората кора. Печем сладкиша в умерена фурна и, докато е още топъл, го нарязваме на пастички и поръсваме с пудра захар.

Бърза шоколадова торта

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 3 яйца, 100 г шоколад, 60 г галета, 1 щипка канела, 1 карамфил, 1 ч.л. бакпулвер; зa крема: 100 г краве масло, 70 г пудра захар, 1 яйце, 1 к.ч. силно кафе, 5-6 бадема.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и захарта. Прибавяме бавно един след друг жълтъците, разтопения шоколад, подправките, галетата, разбитите на сняг белтъци и бакпулвера. Печем блата в умерена фурна. Изчакваме да изстине и го разрязваме на две. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта и жълтъка. При непрекъснато бъркане бавно наливаме студеното кафе, прибавяме разбития на сняг белтък и ситно смлените бадеми. Разбъркваме добре и намазваме тортата между блатовете, отгоре и отстрани.

Конячена торта с какао

Прoдукти: 8 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 2-3 с.л. какао; зa крема: 3 пакетчета сирене “Крема”, 200 г захар, 6 жълтъка; зa сиропа: 1 ч.ч. силно кафе, 1 к.ч. коняк; какао за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме брашното и какаото. Разбъркваме добре тестото и го изсипваме във форма за торта, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна. Междувременно смесваме жълтъците, захарта и сиренето “Крема” и с помощта на миксер разбиваме сместа на пухкав крем. С помоща на здрав конец разрязваме изстиналия блат хоризонтално на три части. Сиропираме трите нови блата със смес от коняка и кафето. Намазваме ги с приготвения крем и ги слепваме. С останалия крем намазваме отгоре и отстрани. Накрая поръсваме цялата торта обилно с какао. Поднасяме я добре охладена.

Орехова торта с кафе и бишкоти

Прoдукти: 1 ч.ч. пудра захар, 8 яйца, 1 ванилия, 1 ч.л. смляно кафе, 50 г натурален шоколад, 3 ч.ч. смлени орехови ядки, 40 г бишкоти; зa крема: 1 ч.ч. прясно мляко, 2 пакетчета краве масло, 1 1/2 к.ч. пудра захар, 5 жълтъка, 2 с.л. нишесте, 1 ванилия; 100 г млечен шоколад за глазура.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме със захарта и ванилията на гъста маса. Прибавяме смляното кафе, настъргания шоколад, разбитите на твърд сняг белтъци, орехите и настърганите бишкоти. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем на слаба фурна около 1 час. Оставяме готовата торта да изстине и я разрязваме на надлъжно на три части. В дълбок съд разбиваме на пяна жълтъците за крема заедно с захарта, ванилията и нишестето. Прибавяме млякото и варим на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Отделно разбиваме маслото и постепенно прибавяме към изстиналия крем. Оставяме получената смес да престои 1 час в хладилник, след което отново разбиваме с миксер. Намазваме между частите на тортата с крем, а след това със същия крем намазваме тортата отгоре и отстрани. Накрая поливаме с разтопения на водна баня млечен шоколад.

Постна торта

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1/4 ч.ч. захар, 4 равни ч.ч.ч брашно, 2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. канела, 2 ч.ч. едро нарязани орехи, лимонова кора, 1 ч.л. мляно кафе
Нaчин на приготвяне: Сваряваме кафето и го прецеждаме. Нагряваме бавно меда и го разреждаме с кафеената отвара. Прибавяме захарта, содата, орехите, брашното и другите продукти. Объркваме всичко добре. Изсипваме в тортена форна и печем в предварително загрята умерена фурна.

Суха торта с орехова плънка

Прoдукти: 300 г брашно, 300 г разтопено краве масло, 1 яйце, сол, пудра захар за поръсване; зa плънката: 8яйца, 300 г пудра захар, 250 г орехи, 2 ч.л. какао, 1 ч.л. смляно кафе.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, маслото, яйцето и малко сол. Разделяме го на две равни части и разточваме кори, дебели около 5 мм. Отделно разбиваме в продължение на 8-10 мин жълтъците за плънката /предварително отделени от белтъците/ заедно с пудрата захар. Прибавяме изчистените и смлени орехи, кафето и какаото. Накрая прибавяме и разбитите на твърд сняг белтъци. В подходяща намаслена и набрашнена тавичка слагаме едната кора. Разстиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Печем тортата в умерено силна фурна. Разрязваме готовата торта на пастички, докато е още топла, и я поръсваме с пудра захар.

Торта “Ветрило”

Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 суп. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г шоколад, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме с миксер жълтъците с по-голямата част от захарта. Когато побелеят, снемаме ги от огъня. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг. Добавяме останалата захар към белтъците. С леко бъркане съединяваме белтъците с жълтъците. Добавяме чрез ръсене брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Разделяме пухкавата смес на 4-5 части и ги изпичаме по отделно на дъното на тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Разбиваме сметаната за крема в порцеланов съд, поставен върху лед. Добавяме захарта, стопения хладък шоколад и кафето. Разбиваме до получаване на еднородна смес. Накрая ароматизираме с ванилията. Оставяме опечените пластове до изстинат и ги слагаме един върху друг, като между тях намазваме с крема. Единия от блатовете оставяме ненамазан. Върху него изсипваме разтопената захар, която е получила светлокафяв цвят. С остър нож, намазан с масло, разрязваме триъгълници, които нареждаме, след като изстинат, върху най-горната кора но тортата, предварително намазана с много тънък пласт крем.

Торта Гарибалди

Прoдукти: 250 г обелени и смлени лешници, 250 г пудра захар, 7 белтъка, шоколадови пръчици; зa плънката: 7 жълтъка, 7 с.л. захар, 2-3 ч.л. смляно кафе, 100 г краве масло, 60 г настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг и към тях прибавяме смлените лешници и пудрата захар. Изпичаме блатовете в умерена фурна в две еднакви намазани с масло тавички. На водна баня разбиваме жълтъците със захарта, кафето и настъргания шоколад, докато се сгъстят. Охлаждаме и разбиваме с миксер заедно с леко затопленото масло. Намазваме готовите блатове с получената смес и ги поставяме един върху друг. Гарнираме тортата с шоколадови пръчици и смлени лешници.

Торта “Еспресо”

Прoдукти: 125 г захар, 4 яйца, 125 г брашно, 30 г разтопено краве масло; зa крема: 4 жълтъка, 125 г захар, 500 г сметана, 50 мл ликьор или ром, 3 ч. л. какао, 6 к. ч. силно кафе.
Нaчин на приготвяне: На водна баня разбъркваме яйцата заедно със захарта, докато получим гъста пяна. Прибавяме на тънка струйка брашното, след това - разтопеното масло. Изсипваме сместа в намаслена форма и печем на 150°С около 20 мин. На водна баня разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта, докато сместа се сгъсти. Оставяме да изстине. Прибавяме сметаната и ликьора. Разрязваме хоризонтално на колкото се може повече слоеве изпечения блат. Сиропираме всяка част със свареното кафе, отгоре намазваме с крем, поставяме друга част и така повтаряме, докато подредим тортата. Намазваме отгоре и по желание поръсваме с горчиво кафе или украсяваме с белтъчен сняг.

Торта “Какаду”

Прoдукти: 8 белтъка, 12 с.л. захар, 12 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия; зa крема: 4 жълтъка, 4 с.л. брашно, 5 с.л. захар, 500 мл прясно мляко, 1 ч.л. нес кафе; зa гарниране: 1 компот от праскови, половин пакет бисквити, 1 пакетче суха сметана, разбита с 1 ч. ч. хладко прясно мляко, ягоди от сладко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре с миксер белтъците със захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме ванилията, половината брашно, бакпулвера и накрая – останалото брашно. Изсипваме в намазнена тава, постлана с хартия и печем в преварително загрята фурна при температура 150°С. Отделно загряваме до завиране млякото за крема и разтваряме в него захарта и нескафето. Прибавяме разбитите с брашното жълтъци (с малко вода, за да се разтвори хубаво брашното) и бъркаме непрекъснато с тел до завиране на крема. Разрязваме изстиналия блат на 2 половини. Поставяме на дъното на тортената чиния единия блат, намазваме с половината от крема и нареждаме нарязаните праскови от компото. Отгоре нареждаме като блат бисквитите, напоени със сиропа от компота. Намазваме със смес, приготвена от останалия крем и половината от разбитата сметана. Върху крема нареждаме малко ягоди от сладко. Най-отгоре слагаме втория белтъчен блат, леко го напояваме със сока от компота и намазваме отгоре и отстрани с останалата сметана. Украсяваме с шоколадови пръчици и кокосови стърготини.

Торта “Лазур”

Прoдукти: 4-5 опаковки бишкоти, 1 ч.ч. ппрясно мляко, 2 с.л. захар, 1 к.ч. кафе “еспресо”, подсладена разбита сметана за украса; зa крема: 4 жълтъка, 6с.л. захар, 1 к.ч. кафе “еспресо”, 2 пакетчета краве масло.
Нaчин на приготвяне: Смесваме жълтъците за крема със захарта и кафето и ги варим 5 мин на водна баня, като непрекъснато бъркаме. Оставяме сместа да изстине, като бъркаме от време на време, за да не хване коричка. Смесваме изстиналия крем с разбитото на пяна масло.
Разрязваме бишкотите напречно на половинки и ги потапяме в млякото, което сме смесили със захарта и кафето. Намазваме парчетата с крем и ги нареждаме изправени в широка чиния, като започваме от средата. Завършваме последния ред, като нареждаме бишкотите с изпъкналата страна навън, без да ги мажем с крем. Разстиламе останалия крем върху тортата и с помощта на щприц я украсяваме с подсладена сметана.

Торта “Мока”

Прoдукти: 8 яйца, 200 г захар, 150 г брашно, 2 с.л. кафе, 4 с.л. какао; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 250 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 белтък, 1 с.л. кафе, 1 ванилия; за украсата: 100 г шоколад, 1 к.ч. прясно мляко, 30 г краве масло
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъка за крема заедно с млякото и захарта. Варим 10 мин, отстраняваме от огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа изстине. След това прибавяме капка по капка разтопеното масло. Накрая слагаме кафето и ароматизираме крема с ванилията. Отделно разбиваме жълтъците за блата със 100 г захар. Сгъстяваме на слаб огън сместа, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме. Постепенно прибавяме кафето, какаото, смляните орехови ядки и брашното. Накрая сипваме и белтъците, които сме разбили с останалата захар. Разбъркваме леко, изсипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерено силна фурна. Разрязваме готовия блат хоризонтално на три части, след което ги слепваме с крема. Намазваме с крем тортата отгоре и отстрани. Разтопяваме шоколада за украсата в млякото. Прибавяме маслото и разбиваме. С прав шприц изтегляме линии по повърхността на тортата, така че да получим решетка. Отново с помощта на шприц украсяваме всяко квадратче с фигури по желание.

Торта “Настроение”

Прoдукти: 70 краве масло, 200 г захар, 100 г какао, 2 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 3 жълтъка, 1 ч.л. нес кафе, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме захарта с какаото. Прибавяме маслото, яйцата и брашното, с разнесения в него бакпулвер и млякото. Изсипваме сместа във форма, намазана с олио и поръсена с брашно и печем в умерена фурна. Разрязваме на две изстиналия блат и го намазваме по средата и встрани с крема, приготвен по следния начин: Разбиваме маслото с пудрата захар, прибавяме жълтъците, нескафето и ванилията. По желание можем да наръсим със смлени орехи или бадеми.

Торта от кестени и шоколад

Прoдукти: 300 г пюре от кестени, 10 яйца, 100 г захар, 200 г шоколад, 50 мл ром, 2-3 с.л. прясно сварено силно кафе, 250 г сладка сметана за украса; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г кестени, 100 г шоколад, 100 г пудра захар, 100 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Отделяме белтъците и ги разбиваме на пяна заедно със захарта. После внимателно прибавяме разбитите жълтъци, разтопения и охладен шоколад, рома, кафето и накрая – прясно приготвеното пюре от кестени. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма и изпичаме блата във фурна, загрята до 225°С. Изчакваме да изстине и го разрязваме хоризонтално на две.
Сваряваме кестените за крема в прясното мляко и след това ги пасираме. Прибавяме настъргания шоколад, разбъркваме и охлаждаме. Разпределяме част от крема върху единия блат, покриваме с другия и намазваме цялата торта с останалия крем. Украсяваме с разбитата сметана.

Торта от ореховки

Прoдукти: 3 яйца, 1 1/2 к.ч. кристална захар, 2 пакетчета краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 1 с.л. брашно, 2 1/2 к.ч. кафе еспресо /без захар/, 30 ореховки, 80 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: На слаб огън разбиваме яйцата заедно с кристалната захар. Оставяме получения яйчен крем да изстине. Отделно разбиваме размекнатото до стайна температура масло заедно с пудрата захар, докато получим гладка сме. Размиваме брашното в 1 к.ч. от кафето /вместо еспресо можем да използваме прецедено турско кафе/, сваряваме сместа, оставяме я да изстине и след това прибавяме масления и яйчния крем. Потапяме ореховките една след друга в останалото кафе и ги нареждаме в тортена чиния на три пласта / по 10 във всеки пласт/. Между пластовете мажем с приготвения крем. Поръсваме готовата торта с настърган шоколад, слагаме я 2 часа в хладилник, за да стегне крема, и поднасяме.

Торта с гриляж

Прoдукти: 8 яйца, 8 с.л. захар, 250 г смлени орехови яйки, 100 г шоколад; за гриляжа: 250 г захар, 250 г запечени бадеми, 1 ч.л. лимонов сок; За крема: 4 жълтъка, 4 с.л. захар, 1 к.ч. силно черно кафе, 200 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разделяме яйцата за блата на жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците много добре заедно със захарта. Прибавяме запечените орехи и настъргания шоколад, разбъркваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена и покрита с хартия тавичка и изпичаме в умерена фурна. Изсипваме захарта за гриляжа в сух съд и я разтопяваме на силен огън, докато стане кафява. Прибавяме натрошените бадеми и лимоновия сок, държим още малко на огъня. После разстиламе върху намаслена повърхност и заглаждаме отгоре. Разбиваме жълтъците за крема заедно със захарта. Прибавяме кафето и варим на водна баня, докато се сгъстят. Тогава смесваме с разбитото масло и 150 г натрошен гриляж. Разрязваме готовия блат хоризонтално на три части и намазваме между тях с крема. Намазваме отвън цялата торта с крема и украсяваме с останалия гриляж, нарязан на квадратчета.

Торта с целувки и крем кафе

Прoдукти: 300 г целувки, 2 пакетчета краве масло, 200 г захар, 3 яйца, 2 с.л. кафе, 1 ч.л. ром, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ситно смляното кафе с 1 1/2к.ч. вода и варим, докато остане 3/4 от течността. Разбиваме размекнатото масло на пяна. Отделно на слаб огън разбиваме жълтъците със захарта до сгъстяване. Отстраняваме от огъня и като продължаваме да разбиваме прибавяме прецеденото кафе. Сипваме тази смес капка по капка при разбитото масло. Върху широк стъклен поднос затваряме обръча от форма за торти. Нареждаме на дъното половината от целувките и заливаме с крема. Отгоре нареждаме останалите целувки и оставяме крема да стегне. След това отстраняваме обръча и намазваме тортата отгоре и отстрани с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с 2 с.л. вода. Накрая поръсваме с настърган шоколад /или шоколадови пръчици/.

Пай “Мисисипи”

Прoдукти: 300 мл кафе, 60 мл бърбън, 150 г натурален шоколад, 2 пакетчета краве масло, 500 г захар, 250 г брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 1 щипка сол, 2 яйца, 1 ванилия, пудра захар за поръсване, какао
Нaчин на приготвяне: В тенджера загряваме кафето с бърбъна. При непрекъснато бъркане добавяме шоколада и маслото. Като се разтопят и се получи гладък крем, отстраняваме тенджерата от огъня, добавяме захарта, разбъркваме и оставяме сместа да изстине. Разбъркваме брашното с бакпулвера, солта, яйцата и ванилията и съединяваме тази смес с шоколадената. Загряваме фурната до 125°С. Намазваме формата за печене с масло и я поръсваме с какао. Изсипваме сместа във формата и печем пая 1 1/2 часа. Поръсваме готовия пай с пудра захар.

Сладкиш „Ден и нощ”

Прoдукти: 4 яйца, 300 г захар, 10 с.л. разтопено краве масло, 300 мл прясно мляко, 3 ч.ч. брашно, 1 каф.л. бакпулвер, 1 с.л нескафе, 4 с.л. кокосови стърготини, 4 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме млякото и разтопеното брашно и разбъркваме. Сипваме брашното с бакпулвера и отново разбъркваме много добре. Разделяме сместа на две. Към едната част прибавяме половината ром и кафето, разтворено в 1 с.л. вода, а към другата - останалия ром и кокосовите стърготини. В намаслена правоъгълна тава изсипваме първо бялата, а след това черната смес. Печем сладкиша 1 час в умерено загрята фурна. Изчакваме да изстине и го нарязваме на правоъгълни парчета.

Шоколадов сладкиш “Бумеранг”

Прoдукти: 150 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пакетче краве масло, 2 равни с.л. кокосово брашно, 2 равни с.л. какао, 200 г пудра захар, 2 яйца, сол, 3 с.л. прясно мляко, половин ванилия; зa крема: 1 ч.ч. пудра захар, 1 равна с.л. какао, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 препълнена ч.л. ситно смляно кафе, 1 с.л. кокосово брашно, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размесваме добре маслото, кокосовите стърготини, захарта и ванилията. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. След това прибавяме брашното, пресято с щипка сол и бакпулвера. Накрая сипваме млякото. Изсипваме тестото в намаслена форма и печем 40-45 мин в умерена фурна. Отделно разбъркваме продуктите за крема, докато получим еднородна кремобразна маса, с която покриваме изстиналия сладкиш.

Сладкиш от кестени и банани

Прoдукти: 1,5 кг кестени, 2 банана, 200 г захар, 150 г краве масло, 1 ч.ч. вода; за глазурата: 150 г шоколад, 150 г захар, 3 с.л. сварено кафе, 2 с.л. прясно мляко, 30 г краве масло, 500 г сметана.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме кестените. Сваряваме сироп от захарта и водата и при непрекъснато бъркане сипваме кестеновото пюре. Отстраняваме от огъня и прибавяме маслото. Изсипваме сместа на масата и я разточваме на кора. Слагаме по средата обелените банани и ги завиваме с кората, така че да получим елепсовиден сладкиш, който оставяме в хладилника. Разтопяваме шоколада за глазурата и го смесваме със захарта, кафето и млякото. При непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Продължаваме да бъркаме, докато получим гладък крем и отстраняваме от огъня. Заливаме сладкиша с приготвената глазура и го намазваме със сметаната, разбита с малко захар.

Сладкиш с орехи и нескафе

Прoдукти: 8 яйца, 250 г смлени орехови ядки, 160 г кристална захар, 40 г какао; зa крема: 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 300 мл прясно мляко, 3 с.л. брашно, 2 с.л. нескафе.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата за блата заедно със захарта, докато побелеят. След това прибавяме смлените орехови ядки и какаото. Разбъркваме всичко и изсипваме сместа в намаслена тавичка, покрита с хартия, която също сме намазали с масло. Печем в умерена фурна. Сваряваме до сгъстяване млякото за крема заедно с брашното, като непрекъснато бъркаме. Разбиваме до побеляване маслото заедно с пудрата захар. Смесваме двата крема, прибавяме нескафето и разбъркваме много добре. Изчакваме блата да изстине и го разрязваме на три части, които слепваме с крема. Отгоре поръсваме с настърган шоколад или смлени орехови ядки.

Бонбони с кафе

Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим в продължение на 10 минути, като бъркаме непрекъснато. Прибавяме прецеденото кафе и сметаната. Бъркаме и варим още 10 минути. Пускаме няколко капки от тази смес в чаша с вода - ако капчиците се втвърдяват веднага, варенето е достатъчно, ако ли не - доваряваме. Намазваме леко тавичка с малко олио или друга растителна мазнина, изсипваме сместа в нея, изравняваме я с нож и я нарязваме на квадрати. Оставяме ги да изстинат и подреждаме в подходящ съд.

Бонбони с кафе и орехи

Прoдукти: 1 ч.ч. смлени орехи, 1/3 ч.ч. смляно кафе, 1 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.ч. неароматизирано нишесте, 1 ч.ч. вода, кристална захар за овалване.
Нaчин на приготвяне: Смесваме орехите, кафето, захарта и галетата. В студена вода разтваряме нишестето и го варим, като непрекъснато бъркаме, без да го сгъстяваме много. От него сипваме по малко в ореховата смес и бъркаме до получаване на сипкаво тесто. Оформяме тестото на топчета, които овалваме в захар.

Бразилски пралини

Прoдукти: 150 г смлени орехови ядки или обелени бадеми, 200 г шоколад, 20 мл ром, 100 мл готово кафе "еспресо", 150 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Печем ядките в тиган без мазнина. След като изстинат, смесваме половината със 100 г ситно нарязан шоколад. Настъргваме и останалия шоколад и го смесваме с рома, кафето, пудрата захар и останалите ядки. Ако сместа стане много гъста, добавяме малко прясно мляко. Оформяме малки топчета, които овалваме в сместа от изпечените ядки и шоколада. Оставяме пралините в хладилник да се стегнат.

Марселини

Прoдукти: 100 г шоколад, 40 г масло, 1 с.л. прецедено силно кафе, 50 г бадеми, 1 белтък, захар на пясък, какао на прах или шоко.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме шоколада на водна баня и прибавяме маслото. Бъркаме, докато се получи еднородна смес. Прибавяме кафето, изчистените от кафявата кожица и нарязани ситно бадеми и накрая разбития на сняг белтък. Отново разбъркваме сместа добре и я оставяме да "почива" най-малко 3 часа. Поръсваме дъската за точене със захар на пясък, слагаме полученото тесто и го разточваме на кора с дебелина 1 пръст. След това я нарязваме на квадрати със страна 2 см. Поръсваме дланта си със захар и овалваме топчета, които потапяме от всички страни в какао на прах. Нареждаме марселините в подходящ съд да съхнат.

Диетични целувки

Прoдукти: 3 белтъка, 6 с.л. подсладител на прах, 2 к.л. какао, 2 к.л. силно кафе.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг. Накрая внимателно прибавяме подсладителя, смесен с какаото, а след това и кафето. Продължаваме да бием още 1 минута. Разпределяме сместа на малки купчинки върху хартия за печене. Слагаме целувките да се пекат 15 до 20 минути (според големината им) в умерено загрята фурна, без да я отваряме.

Целувки Мока

Прoдукти: 2 белтъка, 1 с.л. лимонов сок, щипка сол, 150 г захар, 1 ванилия, 1 с.л. нес кафе, няколко капки бадемова есенция, шоколадови дражета за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг с лимоновия сок и солта. Смесваме захарта с ванилията и нес кафето и при непрекъснато биене на белтъчния сняг ръсим от сместа. Подправяме с есенцията. Шприцоваме целувките върху хартия за печене, като в средата на всяка слагаме по едно шоколадово драже. Печем 30 минути при 150 градуса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервирaне на домати

Домати с вишневи листа Прoдукти: 5 кг здрави и узрели домати, 4 л вода, 2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. тиквено семе, лозови листа, зелении Нaчин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна...

Нощният страх у децата

Нощният страх у децата преставлява пристъпно афективно разстройство с неепилептичен произход. Среща се у нормално развитите деца в пред- и начална училищна възраст. Обикновено при по-емоционалните дец...

Пълнени патладжани

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Как да се избавя от луничките?

На някои жени пролетното слънце заедно с радостта, която им доставя, донася като неканени украшения и лунички. Те се появяват в резултат на нарушения в пигментния обмен. Засягат най-често лицето, гърд...

Начало