Още рецепти » Плодови желета

 Плодови желета

Желе от ябълки и лимони

Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на силен котлон, докато ябълките омекнат. Оставяме да поизстинат, прецеждаме сока през марля, подслаждаме и варим, докато се сгъсти добре. Насипваме топлото желе в сухи буркани и веднага ги затваряме херметически.

Желе от вишни

Прoдукти: 2 кг вишни, 1,6 кг захар, 4 г пектин, 1 ч.ч. вода, 1 каф.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели вишни. Измиваме ги, изваждаме костилките и добре ги смачкваме. Заливаме ги с вода – на 2 кг плод, заливаме 1 ч.ч. вода. Слагаме ги да врат и 5 мин. след като заврат, прецеждаме сока и в него добавяме захарта и пектина, разтопен във вода. Сока варим до необходимата гъстота. Малко преди да свалим желето от огъня добавяме лимонената киселина. Разсипваме желето горещо в сухи буркани.

Желе от джанки

Прoдукти: на 1 л сок от джанки – 800 г захар, 1 щипка лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите джанки с малко вода и варим, докато омекнат. След това прецеждаме, без да ги притискаме. Отмерваме получения сок и прибавяме захарта. Варим желето на силен огън до необходимата гъстота. Сваляме от огъня и прибавяме лимонтузуто. Още горещо наливаме желето в сухи затоплени бурканчета, затваряме и съхраняваме на сухо място.

Желе от диви ягоди и касис

Прoдукти:1 кг касис, 100 г ягоди, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Изстискваме плодовете през сокоизтисквачка. На 1 л сок слагаме 1 кг захар и варим на силен огън. Отстраняваме пяната още от началото на варенето. Варим желето 10 мин и топло го насипваме в буркани.

Желе от дренки

Прoдукти: на 1 кг дренки – 500 г захар, 2-3 г лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели дренки, заливаме ги с толкова вряла вода, колкото да се покрият и варим до омекване. На следващия ден прецеждаме сока и прибавяме захарта. Варим сиропа на силен котлон, докато се сгъсти. Малко преди да свалим от котлона прибавяме размитото в 1 с.л. гореща вода лимонтузу. Разливаме желето в бурканите, докато е още топло и веднага затваряме.

Желе от дюли

Прoдукти: 800 г дюли, 250 мл вода, 900 г захар, 3 г лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Под течаща вода изстъргваме дюлите с четка. Без да ги белим, разделяме всяка дюля на 8 парчета, които слагаме в тенджера, заливаме с вода и варим 35 мин, докато омекнат. Разстиламе ленена кърпа над друга тенджера, изсипваме дюлите върху нея и ги оставяме да престоят 1 нощ, докато им изтече сокът. Kъм сока прибавяме захарта и лимонтузуто и възваряваме. Варим на слаб огън 10 мин. Веднага пълним в затоплени бурканчета и затваряме.

Желе от кайсии

Прoдукти: 2 кг кайсии, 1 кг ябълки, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парченца, заливаме ги с вода и ги варим до омекване. Прецеждаме сока през тензух, докато е топъл. Сипваме захарта и варим до сгъстяване. Прибавяме лимотозу и варим още 5 мин. Насипваме горещото желе в топли буркани и затваряме. Обръщаме бурканите да се вакуумират. Не стерилизираме.

Желе от касис, портокали и праскови

Прoдукти: 2 кг касис, 600 г праскови, 5 портокала, 800 г захар, 2 л вода
Нaчин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа. Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин. Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.

Желе от малини

Прoдукти: 1,2 кг малини, 800 г захар, 3-4 г пектин, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите малини и ги варим 2-3 минути в емайлиран съд. Отцеждаме сока и на 1 л сок прибавяме 800 г захар. Варим 10 мин и добавяме пектина, разтворен в малко вода. Продължаваме да варим до получаване на нужната гъстота на желето. Малко преди края добавяме лимонената киселина.

Желе от праскови

Прoдукти: 2,5 кг праскови, 700 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захарта, докато няколко капки от сиропа, поставени върху суха чиния не се разливат. Прибавяме лимонената киселина и варим още няколко минути. Насипваме желето горещо в сухи буркани и ги затваряме веднага.

Желе от портокали и маракуя

Прoдукти: 500 мл портокалов сок, 4 плода маракуя, 500 г захар, 2 с.л. желатин
Нaчин на приготвяне: Измиваме маракуята, разполовяваме плодовете и ги издълбаваме заедно със семките. В тенджера сипваме портокаловия сок, прибавяме маракуята и размесената със желатина захар и възвираме на силен котлон. Варим интензивно 3 мин. Изключваме котлона и бъркаме, докато желатинът напълно се стопи. Разливаме горещото желе в топли и сухи буркани, затваряме херметически. Докато изстива желето, периодично обръщаме бурканите с капачките нагоре или надолу.

Желе от ябълки

Прoдукти: на 10-15 ябълки - сокът от 1/2 лимон; на 1 л сок - 750 г захар, 1/2 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на парчета, без да ги белим. Покриваме ги с вода, прибавяме лимоновия сок и варим, докато хубаво омекнат. Прехвърляме ги в тензух и без да мачкаме изчакваме хубаво да се изцеди сокът. Подслаждамего и варим на силен котлон, като постоянно бъркаме и обираме пяната. Желето трябва да е с гъстотата на сладко. Малко преди да го свалим от котлона, прибавяме размитото в топла вода лимонтузу. Горещото желе наливаме в топли и чисти буркани, които завръзваме с целофан.

Желе от ябълки и портокали

Прoдукти: 2 кг ябълки, 500 г портокали, 700 г захар, 1 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели и здрави ябълки, нарязваме ги на резенчета заедно с кората и семките и ги заливаме с толкова вода, колкото да ги покрие. Варим на умерен котлон, докато омекнат. Щом поизстинат, прецеждаме сока през марля. Слагаме в него обелените, почистени от семките и разделени на резенчета портокали, добавяме захарта и варим на умерен котлон, докато се посгъсти. Сваляме сместа от котлона, оставяме я да поизстине и я прецеждаме. Продължаваме варенето до окончателното сгъстяване на желето като 5 мин преди края прибавяме размитото в гореща вода лимонтузу. Разсипваме горещото желе в сухи буркани.

Желе от ягоди

Прoдукти: на 4 ч.ч. сок от ягоди 1 кг захар и 1 с.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с част от захарта и оставяме да пренощуват. Изцеждаме сока, добавяме останалата захар и ги кипваме. След като сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина, варим още 5 мин и отстраняваме от огъня. Обираме пяната и насипваме в сухи буркани.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Божествената красота на Вигна Каракала

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Бобови (Fabaceae (Leguminosae), представен от около 100 вида растения. Най-популярно сред тях е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхож...

Ушите ми заглъхват

Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...

Алергията към тебешира

Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...

Мама отива на работа

Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...

Начало