Още рецепти » Пелин се прави от ароматно грозде

 Пелин се прави от ароматно грозде

Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава "пелин".
У нас пелинът е с две разновидности: наложен (Калоферски, Осмарски) и обикновен (пелинаж). Първият е по-качествен, но приготвянето му е по-бавно и по-трудно.

Необходими са:

• Малко каче или отдънена бъчва, дренирани със снопче измити дребни лозови пръчки, поставени отвътре пред крана за изтичане на готовия пелин.
• Билкова смес - 40 г пелин, 10 г кориандър, 20 г комунига, 15 г маточина, 5 г босилек, 10 г червен кантарион, 5 г бял равнец, 5 г мента, 5 г жълт кантарион, 5 г мащерка, 5 г лавандула, 10 г лайка, 5 г бъзов цвят, 5 г риган. Сместа е за 100 л вино. Преди употребата билките се смилат или нарязват на парченца, не по-малки от 2 см, а семената се смилат и едро.
• Различни ароматни и добре узрели плодове.
• Грозде - за предпочитане от ароматните сортове Хамбургски мискет, Тамянка, Мускат Отонел;
• Старо, поне едногодишно качествено, бистро вино.

Как се прави:

Съдът се зарежда последователно - ред грозде, ред нарязани ябълки, дюли. Между тях се разстилат билките и благоуханните растения, докато се напълни 2/3 от съда. Поставя се лъжливото дъно, което не позволява сместта да излезе на повърхността. Накрая се прибавя виното, докато се напълни съдът. Слага се дъното и се замазва, за да не излети въглеродният двуокис, образуван при частичната алкохолна ферментация в гроздовите зърна.
Ако съдът се намира в помещение с подходяща температура - около 14-16°С, има условия да започне алкохолна ферментация в гроздовите зърна. Така бъдещият наложен пелин ще бъде и естествено газиран. Същевременно виното екстрахира ароматни вещества от билките, гроздето и плодовете.
Така този вид пелин е с комбиниран вкус и аромат на грозде, вино, плодове и билки. Процесът приключва обикновено за около 30 дни, когато започва точенето на готовия пелин. Той сладни приятно от извлечената захар от гроздето и плодовете.
Когато се източи част от пелина, към сместа може да се прибави същото количество вино. Това обаче не може да става безкрайно, не бива да превишава повече от три пъти първоначалното количество вино.
Със затопляне на времето, през пролетта, консумацията на този вид пелин трябва да приключи - по-високата температура създава условия за разваляне на вкуса.

Автор: Георги Пехливанов

Представяме Ви:

Трудно е да бъдеш мащеха!

Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...

Депресията - болест или лошо настроение?

Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...

Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...

Защо да се грижим за скалпа си?

Много просто - за да избегнем пърхота, косопада, себореята... и за да имаме хубава, здрава коса. Скалпът, съставен от три отделни слоя - епидермис, дерма и хиподерма, много точно, дори по-добре от кос...

Начало