Още рецепти » ЙОЩА - немски плод с френски привкус

 ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stachelbeere, което означава касис и бодливо грозде. Йощата е широко разпространена в Западна Европа. Отглежда се в Германия, Холандия, Унгария, Чехия и в Закарпатската област.
По силата на растежа храстът надминава касиса и бодливото грозде. На втората година след засаждането, растенията достигат височина около 150 см. Кореновата система е сравнително плитко разположена. Основната част е на дълбочина от 10 до 50-60 см. Образува многобройни, тънки основни странични корени, които обрастват гъсто с коренови разклонения.
Стъблото има многобройни издънки, които обикновено достигат на височина 1,5, понякога и до 2 м. Израстват от приземната и подземната част на храста и са многогодишни.
Характерно за този вид е, че за един вегетационен период образува голямо количество едногодишни издънки, които могат да задушат растенията, затова периодично се изрязват. По стъблото липсват шипчета.
Листата заемат средно положение между тези на касиса и бодливото грозде. Имат 3- или 5-делни петури, назъбени, лъскави или опушени, с дребен мъх. Листопадът започва късно през есента и продължава до втората половина на ноември.
Плодните пъпки започват развитие рано напролет - в края на март-началото на април, а при по-топла пролет и в средата на март. Цветовете са двуполови, разположени по две-три заедно или поединично на гроздчета, белезникави или пурпурночервени, с бледа пурпурна лента.
Плодовете са матовочерни или черни, около 2-3 г, сферични или елипсовидни. Разположени са на къси или дълги гроздчета. Зреят околс 50-60 дни след началото на цъфтежа. Плодовото месо е зеленикаво, изпълнено с многобройни семенца със сладко-кисел вкус, без характерния касисов аромат.

Размножението

Йощата се размножава чрез вкореняване на зрели и зелени резници и от хоризонтални и вертикални отводи. Не е взискателна към почвата. От един храст се добиват до 10 кг плодове.

Вредителите не я плашат, издържа на голям студ

Това растение не боледува от брашнеста мана и някои вирусни болести, характерни за касиса и бодливото грозде. Пъпковият пробивач също не обича йощата. Освен това тя е студоустойчива. Издържа до минус 30 градуса. Плодовете превъзхождат касиса и бодливото грозде, съдържат повече витамин С.

РАЗСАД ЗА ЙОЩА

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Как да обзаведем трапезарията?

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Мебели за растения

Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...

Виж Сидни, за да обикнеш Австралия

Ако пристигате в Сидни по море, иматe усещането, че над него витае огромен бял кораб. Но приближавайки разбирате, че това голямо здание е символът на града – Операта на Сидни. Непременно посетете Опер...

Детето краде

Няма дете, което поне веднъж да не е задоволявало някое свое желание, присвоявайки семейни пари или вещи. Изправени лице в лице с кражбата, родителите се чувстват зашеметени. Едни затварят очи, надява...

Начало