Още рецепти » Подходящи растения за спалнята

 Подходящи растения за спалнята

Безспорно растенията за спалнята трябва да се подбират особено внимателно. Защото там нищо не бива да пречи на спокойната атмосфера. Вероятно поради това все още има хора, които смятат, че стаята, предназначена за сън, не бива да приютява цветя. Грешка. Оказва се, че ограниченията са минимални. Пък и тук обикновено е по-хладно, отколкото в другите помещения и въздухът се оказва подходящ за определени видове зеленини. Разбира се, трябва да се избягват растенията със силен и упойващ мирис, тъй като те пречат на добрия сън. Не са подходящи и големите фикуси, както и всички други зеленини с обемни листа. Причината? Върху по-големите листа се натрупва повече прах, а той е вреден за дишането.

Настроение и ароматерапия

Растенията в спалнята подчертават особената атмосфера на уединение и безметежност, на щастливите мечти и покоя, които царят там. Мушкатото и лавандулата например отделят лек аромат и действат отпускащо. Разнообразието от видовете стайни растения позволява да се създаде хармоничен ансмбъл с всеки стил на интериора, а голямото огледало може ефектно да подчертае наситеноста със зеленина.
На модерния стил например идеално подхождат растения с отчетливи геометрични форми като неорегелия, рипсалис, церопегия. В традиционна класическа спалня често се използват едролистни - каучуков фикус и лировиден фикус. Нощните шкафчета са идеалното място за малки саксийски с фитония, цъфтящи бегонии и иглика.
Чаени рози, фрезии, камбанки и лилии – всички те ухаят приятно, поставени на нощната масичка, и придават особена романтична атмосфера.
Спалнята може да озелените с азалия, драцена, ешеверия (пустинна роза), клиантус, мухоловка, четирилистна детелина, хамедорея, хибискус, церопегия, циклама, цимбидиум, цинерария. Не избирайте абелия, ако сте новаци в градинарството. Това растение, което цъфти през лятото, изисква много грижи и познания. То обаче е подходящо за жилища без централно парно, тъй като не обича топлината.
Лесни за отглеждане са хамедорията, церопегията и цинерарията. Аукубата е сред растенията, които предпочитат студени помещения. Тя е изключително устойчива, а и се отглежда сравнително лесно. На хладно вирее и цикламата. По-различно е положението, ако решите да разкрасите помещението с хибискус или цимбидиум. Хибискусът, познат повече като китайска роза, изисква доста грижи, за да цъфти. На цимбидиума, като на всяка орхидея, трябва да осигурите специфични условия. За щастие това е най-непретенциозната от всички орхидеи. Издръжлива, пък и много екзотична е драцената. Единственото, което би могло да създаде някакво неудобство, е височината й – достига до 3 метра. Ако не разполагате в спалнята с такова място, по-добре си насадете ешеверия. Тя идва от Мексико и е доста нисичка. Имайте предвид, че обича слънцето.
Клиантусът е също сред зеленините, които харесват слънчевите лъчи. За него обаче се заредете с търпение, тъй като расте бавно.
Съобразете растенията със спалнята

Ако спалнята е с южно изложение и държите да имате точно на прозореца нещо зелено, най-лесният вариант е да си вземете акация. Добрият избор за студена стая пък е азалията. Тя предпочита хладни помещения - до 18 градуса, и сенчести места.
Специфично растение е ардизията. Ако се отглежда както трябва, тя се окичва с ефектни червени плодчета. Проблемът е, че се намира трудно по цветарските бутици. А едно от най-полезните за това помещение цветя е мухоловката. Освен че има ефектен външен вид, тя прочиства стаята от насекоми.
Нощем алоето отделя кислород, а поглъща въглероден двуокис и други газове. Затова мястото му е точно в спалнята. Интересното е, че не обича гости, затова най-добре да го скриете от случайни погледи. То премахва статичното електричество и защитава от нещастни случаи. Алоето е истинска бърза помощ за дома. Листа от него може да се сложат върху рани. Сокът помага при главоболие и простуда.

Нощи, пълни с любов

Амелията - тази стайна красавица, цъфти през най-студените месеци в годината - от ноември до май. Цветовете й са лишени от мирис и не тревожат съня. Има прости, полукичести и кичести цветове в бели, розови и червени оттенъци. Но защо да не изберете червена камелия – тогава нощите ще са пълни с любов.
Теменужка има почти във всеки дом. Въздействието на нежното цвете върху емоционалното състояние на човека зависи от баграта. В спалнята е полезно да се поставят бели и виолетови теменужки. Белите успокояват бурните емоции - когато човек се намира под силни впечатления, когото му е много радостно или напротив – тъжно, или изпитва силна любов. Те предотвратяват нервни сривове и намаляват натоварването на нервната система. Виолетовата теменужка е подходяща, когато живеещите в дома не се разбират и липсва духовно единство. Благодарение на това цвете в цялото жилище може да се възцари топлата атмосфера на взаимно уважение. Червените и розовите теменужки внушават удовлетворение, радост от свършената работа.
Здравецът отделя биологично активни вещества, които обират стафилококи и стрептококи. Вдишвайки изработените от растението полезни съединения, човек се успокоява, а това е много важно при стрес и безсъние.
Спатифилумът пък поглъща от въздуха вредните вещества, които попадат в жилището през прозорците. Привежда в норма екстремните колебания и подхожда за всеки човек и всяка стая. Ние обаче ви съветваме да го поставите в спалнята, за да е спокоен и здрав сънят ви.
Хлорофитумът е „шампион” сред цветята чистачи. Няколко растения само са достатъчни, за да поглълнат формалдехида, отделян от топлоизолациите и синтетичните материали. Специалистите поясняват, че за 24 часа това растение почти напълно пречиства въздуха от вредни микроорганизми. Интересно е, че свойствата му забележимо ще се усилват, ако го засадите в цветни саксии и ги поставите в някой ъгъл.

Драцената дава положителна енергия

Стара индийска легенда разказва, че в далечни времена на остров в морето живял кръвожаден дракон. С появяването си той нападал слоновете и изпивал кръвта им. Но веднъж един стар слон, защитавайки се, паднал върху дракона и го смачкал. Кръвта им се смесила и попила земята наоколо. След известно време на това място израснали дървета, наречени драконови или драцени. В превод от гръцки това означава женски дракон. Независимо от тази „кървава” легенда специалистите обясняват, че драцената възбужда, дава жизнени сили, излъчва хармония, грижи се за приятен климат и положителна енергия. Тя подхожда за всяка стая, но е предпочитана в спалнята.
Четирилистната детелина се отглежда лесно, ако й осигурите светлина и хлад. Монстерата пък разпространява покой и хармония. Помага на добрия и спокоен сън. Добре овлажнява въздуха. Идеална е за спалнята. Кактусите са превъзходна защита от негативната енергия, влизаща отвън. Неутрализират радиационното въздействие върху организма. Ако искате да ги държите у дома си, най-доброто място е подпрозоречният перваз.

Автор: Мариета ТОДОРОВА

Представяме Ви:

Вашите предложения за празниците

МАЛИНА МЪГЛОВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО „Коледна звезда” от печени чушки Прoдукти: 1 буркан печени червени чушки, 400 г сирене „Крема” (може и извара), половин глава лук, 2 скилидки чесън, листа...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Манастирите на Метеора

В света не съществува друг подобен манастирски комплекс, изникнал сякаш от само себе си върху внушителния каменен пейзаж. Забележителният природен феномен от години занимава учени от цял свят. Може би...

Начало