Още рецепти » Как да променим дома си?

 Как да променим дома си?

За повечето жени - като изключим маниачките, домакинстването е тежък труд. Но все пак има ли нещо по-приятно от това да се прибере човек в една добре подредена, чиста къща, зад чиито стени грижите и проблемите на делника не изглеждат чак толкова страшни? Затова и хващаме прахосмукачката, метлата, парцала, въпреки че ни се иска да се проснем на канапето и да не помръдваме оттам. Въпреки всичко обаче често се случва да пренебрегнем някои наистина важни детайли. Иначе как да си обясним факта, че 40% от хранителните отравяния се „пипват" вкъщи и че състоянието на 15% от децата астматици се изостря заради присъствието на... хлебарки?

Въздух на всяка цена!

Ние определено забравяме, че замърсеният въздух не е приоритет на градската среда, той изпълва и затворените помещения, в които прекарваме три четвърти от деня си.
Ако цигареният дим си остава нашият най-голям неприятел вкъщи, строителните материали и мебелите, освобождаващи вредни газове и частици, също разрушават здравето ни. Източник на опасност са и зле поддържаните отоплителни уреди, продуктите за почистване, плесените... Лекарството? Съвестното проветряване. Отваряйте широко прозорците си, дори през зимата, иначе влагата вкъщи направо ще ви разкаже играта. Имайте предвид, че дишайки, четиричленно семейство „произвежда" повече от 20 л водна пара дневно. Тя пък създава благоприятни условия за развитието на акари и плесени, които са сред основните причинители на алергии и дихателни смущения.

Почиствайте „в дълбочина"

Не, никой не ви кара да смесвате понятията домакинстване и бактериологична война. Става въпрос за спазване на някои прости, но задължителни хигиенни правила.
На първо място, атакувайте безмилостно праха! Този истински микрокосмос от алергени - акари, животински косми, полени, прониква навсякъде. И ако не е възможно да се отървете напълно от него, има начини да се справите с местата, където се натрупва най-много. Оръжията ви? Прахосмукачка и влажен парцал, с които трябва да преследвате праха и върху книгите си, сидитата, горната част на шкафовете, рамките на картините и т. н. Едновременно с това се налага да проветрявате, за да не се натрупа той отново.
Във всички случаи не прекалявайте с украшенията, събиращи прах, и предпочитайте леките, лесни за местене мебели. Редовно изхвърляйте ненужното - стари списания, предмети, които не използвате. И подреждайте около себе си: купчините дрехи например са уютни леговища за акари и бактерии. Тяхното предпочитано свърталище обаче е точно в леглото ви. Там те намират топлина и храна, така че изтръсквайте всекидневно спалното си бельо и го проветрявайте на прозореца и в студ, и в пек - те ще убият микроскопичните животинки.
Що се отнася до дезинфекцията, не прекалявайте с нея. Наистина антибактериалните продукти са на мода, а и са много полезни в рисковите помещения. Като кухнята например, чийто умивалник съдържа хиляди пъти повече микроби от тоалетната чиния (това е твърдо установено от учените), или банята с нейната топлина и влага, които докарват бактериите до истински екстаз.

Създайте уют

Домът ни е място, където трябва да се чувстваме добре. Ще го превърнем в истинско убежище, носещо ни покой и радост, ако заложим на играта с цветове и светлини.
Евтина и екологична, естествената светлина въздейства изключително благотворно върху психиката. Позволете й да влиза безпроблемно във всички помещения, окачвайки не тежки завеси, а леки воалени пердета на прозорците си, и дайте приоритет на цветовете, които най-добре я отразяват. Колкото до изкуствената светлина, използвайте я крайно пестеливо и умно. Единствено кухнята трябва да е максимално осветена, докато в другите стаи могат да бъдат инсталирани няколко индиректни и дискретни източника. Помещенията, които обитавате, са малки? Окъпаните в светлина стени увеличават пространството, особено ако тя идва отдолу. И, обратното, полилеите пък, най-вече леките, създават по-интимна атмосфера в големите стаи. Да не забравим и това, че можете да привлечете вниманието към някой предмет или място, насочвайки натам малък прожектор или цветна крушка.
Малките стаи изглеждат по-големи и просторни, ако са светли, докато големите стават по-задушевни, стига стените им да се боядисат в наситени и даже тъмни цветове. Бялото подканва към тишина и премахва усещането за задух в препълнени с мебели стаи. Черното пък поглъща светлината -то трябва да се прилага само когато искате да изпъкнат съседните нему нюанси.

Преди да преосмислите своя интериор,
дайте си сметка и за влиянието на цветовата гама върху настроението ви. Помнете, че жълтото е весело, жизнено, гостоприемно - използвайте го в по-тъмни места или в комбинация с освежаващото, успокояващо и релаксиращо синьо. Последното има място най-вече в баните и спалните, но не и във всекидневната или хола, тъй като принадлежи към студената гама. Червеното пък е топло и стимулиращо, но трябва да се прилага умерено. Върху по-големи площи за предпочитане пред него са внасящото динамика розово или оранжевото, което представлява компромис между червеното и жълтото. От своя страна ръждивокафявото е синоним на безметежност и комфорт, докато зеленото, мек и снемащ напрежението цвят, въздейства чудесно върху нервните, напрегнати натури, а кафявото и бежовото успокояват. Все пак внимавайте, защото в случай на лека депресия те могат да я задълбочат и да ви накарат да изпаднете в още по-голяма апатия.

Златните правила

* Прогонете никотина от дома си. Освен че е канцерогенен, цигареният дим съдържа и субстанции, които дразнят сериозно дихателните пътища. Оттук до астмата и алергиите при предразположени към тях хора има само една крачка.
* Проветрявайте всяка стая веднъж дневно за 15 минути, особено ако времето е влажно. През зимата правете това за по 5 минути, но няколко пъти.
* Избягвайте температурите над 23 градуса и повишената влажност.
* Ограничете употребата на химикали, бои, разтворители и ги съхранявайте далеч от помещенията, в които живеете.
* Преди да ги сложите в гардероба си, проветрявайте дрехите, взети от химическото чистене, за да се изпарят разтворителите, използвани при обработката в ателието.
* Не злоупотребявайте с продуктите за почистване на дома. Купувайте многофункционални препарати, които ще ви помогнат да си спестите място, пари и вредни изпарения.
* Редовно проверявайте състоянието на отоплителните си уреди и климатика.
* Помнете, че специалистите причисляват течовете от канализацията и лющещата се от стените боя към източниците на замърсяване на околната среда.
* Веднага щом се приберете вкъщи, събувайте обувките си. 90% от оловото и пестицидите, открити в нашите домове, са внесени там с подметките ни.

Важните навици

* Не дезинфекцирайте нищо, преди да сте го измили. Прилагането на белина или друг антибактериален продукт винаги трябва да следва, а не да предхожда измиването.
* Сменяйте кърпите за бърсане на ръце и прах, както и хавлиите си на всеки два дни. Перете ги при температура минимум 60 градуса.
* Редовно изкисвайте и измивайте съвестно гъбата, луфата, масажната ръкавица, с които се къпете.
* Не забравяйте да почиствате дръжките на вратите, пренасящи толкова много зарази.
* Мийте и дезинфекцирайте както кофата си за боклук, така и мястото, където я държите, два или три пъти седмично. Изхвърляйте я всеки ден.
* Почиствайте вътрешността на хладилника си поне веднъж месечно с някакво миещо средство. Изплаквайте, после минавайте повърхностите с вода, в която е разтворена белина, отново изплаквайте и подсушавайте.

Естествените благоухания

Дом, в който мирише на застоял, спарен въздух или на цигарен дим, е всичко друго, но не и уютен. Прекаляването с дезодо-рантите за помещения пък вреди на здравето. Това, което ви остава, е да се спрете на благоухания от природата.
* В тоалетната си окачете букет лавандула, който редовно трябва да се подменя. В кухнята пък дръжте портокал, набоден с множество карамфилчета, в гардеробите слагайте сапуни.
* За да прогоните лошите миризми от хладилника си, поставете там чинийка със сода бикарбонат или половин лимон.
* В хола и антрето си сложете пръчици канела, зад книгите в библиотеката скрийте пакетчета ванилия.
* Вазите ви винаги трябва да са пълни със свежи цветя.

Растенията

Учените от НАСА са категорични: някои представители на флората имат свойството да поглъщат отровните изпарения. Украсете къщата си с тях и ще можете да сте по-спокойни за здравето си:
* Азалията неутрализира предизвикващия главоболие амоняк от домакинските продукти за почистване на мазни следи.
* Шафлерията снижава чувствително нивото на въглеродния окис, бензена и формалдехида, намалява и емисиите трихлоретилен във въздуха.
* Листата на бръшляна „попиват" токсините, съдържащи се в детергентите и цигарения дим.

Вместо химикали

Някои натурални продукти вършат същата работа като скъпите препарати, без да замърсяват дома ни.
Оцет. Премахва идеално варовиковите отлагания и има свойствата на лек дезинфектант. Чудесно почиства стъклата на прозорците: налейте 45 мл оцет в 1 л топла вода.
Сода бикарбонат. Кара умивалниците да блестят като нови, обезмирися-ва, премахва петната и омекотява тъканите. Навлажнете стените на фурната си, поръсете ги със сода и след един час ги изтъркайте с мека кърпа. Резултатът ще ви впечатли!
Сол. Връща блясъка на порцелана и кристала (за целта използвайте мека кърпа).
Лимонов сок. Премахва петната върху керамични съдове, дезинфекцира гъбите за баня. Почиства и алуминий, мед, месинг. Дава втори живот на мебелите от тръстика и камъшит (налейте 2 супени лъжици лимонов сок в 1 л вода). Дървените плоскости пък се чистят с мека кърпа, потопена в смес от 2 мл зехтин и 60 мл лимонов сок.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Бялата монахиня – изящно украшение за хола

Ликастата (Lycaste) е орхидея от планините на тропическа Америка. Наречена е на известна красавица от древногръцката митология. В родината й я наричат Бялата монахиня. Родът включва около 35 вида. Тов...

ЗАСАЖДАНЕ И ГРИЖИ ЗА ДОМАТИТЕ

За ранно производство в полиетиленови оранжерии Подготовка на почвата и засаждане Почвата в оранжериите трябва да бъде много добре обработена и наторена с органичен и минерални торове, съобраз...

Начало