Още рецепти » Антрето

 Антрето

То е първото нещо, което външните хора виждат в един дом, затова ненапразно го наричат „визитната картичка" на стопаните. Помислете дали сте отделили достатъчно внимание на това помещение - не само заради първото впечатление, но и заради собствения ви комфорт и удобство.

Звънецът

Регулирайте силата му. Той трябва да се чува навсякъде, дори когато свири радио или гледате телевизия. При това звукът му не бива да е пронизителен, защото се превръща в източник на стрес. Почиствайте го редовно с дезинфекциращо средство, правете същото и с дръжката на входната врата.

Изтривалката

ОТ хигиенни съображения забравете традиционните модели от растителни влакна, които събират прах и мръсотия. Изберете някоя от многобройните разновидности на полиамида, чистещ се лесно с четка и сапунена вода.

Подът

По-добре паркет, отколкото мокет, защото той се поддържа трудно, натрупва статично електричество по повърхността си и не е подходящ за тази част на дома, в която се ходи предимно с обувки. Теракотата също е добро решение - плочките са лесни за миене и много приятни за окото. Паркетът придава повече топлота на интериора, но за да издържи дълго, задължително условие е да се лакира. Може да поставите и килим - традиционен или с каучукова долна част. Фиксирайте краищата му, за да не се събира. Избърсвайте праха от паркета, а килимите минавайте с прахосмукачка или тупайте.

Светли стени и весели тонове

Антрето се цапа бързо, затова стените му трябва да могат да се поддържат и почистват лесно. Основно правило е тоновете да са светли, така помещението става по-приветливо. Избягвайте крещящите цветове като яркочервено или ябълковозелено, понеже са прекалено агресивни. Ако антрето е съвсем малко, можете да го разширите оптически чрез игра с цветовете: боядисайте страничните стени светли, а тази в дъното - малко по-тъмна. Таванът задължително е бял.

Осветлението

За да не оставате с впечатление, че попадате в тъмница, когато влизате отвън, заложете на доброто и ярко осветление. Плафониерата е най-подходящият централен източник на светлина. Ако пространството позволява, сложете един-два аплика отстрани.

Мебелите

Колкото и да е малко мястото, антрето трябва да изглежда просторно. За тази цел избягвайте претрупването му с мебели, които определено потискат. Сложете голямо стенно огледало: отразявайки се, светлината ще уголеми пространството.

Закачалката за дрехи

Тя трябва да е на удобно както за гостите, така и за членовете на семейството място. Може да изберете модел с рафт за шапки или пък някоя от дървените закачалки от времето на бабите ни, отново на мода напоследък. Ако сте притеснени от тясното пространство, използвайте най-обикновени кукички от стомана, поставени зад или на вратата, които издържат до 14 кг дрехи.

Кошчето за чадъри

То е необходима подробност, която се превръща в декоративен елемент, стига да сте избрали достатъчно стилен модел. Сред най-подходящите са тези от ковано желязо или от ракита.

Край на разхвърляните обувки

Подредете обувките си в специален шкаф. Съществуват различни варианти - закачващи се на стената или поставени на пода, всичко зависи от мястото, с което разполагате. Можете да замените баналните шкафчета с нови с модерен дизайн, чиито плъзгащи се врати са много по-практични и красиви.

Автор: арх. Таня Димитрова

Представяме Ви:

Ушите ми заглъхват

Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...

Люти чушки по селски

За тази туршия са ни необходими 2 кг люти чушки от сорта Шипка, 1,5 л. оцет, 500 мл вода, 2 к.ч. сол и 1 ч.ч захар. Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареждаме в бурканчета. Приготвяме...

Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста мног...

Лъчелечението

- Ако диагнозата е поставена навреме, лъчелечението разрушава туморните клетки – коментира д-р Веселина Първанова, ръководител на клиниката по лъчелечение в СБАЛО. - Д-р Първанова, в кои области ...

Начало