През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им могат да помогнат не само растителнозащитните препарати. Опитният градинар знае, че лехите със зеле, домати, картофи и редовете с ягоди ще бъдат добре предпазени от вредителите, ако между тях се засадят лук, чесън, невен, латинка и синя жлъчка. Помагат също така и различни растителни отвари.
Листа от репей
Нарязват се на ситно и с тях се запълва една трета от кофа, в която до ръба се налива вода. След три дни се прецежда през марля. С тази течност растенията се пръскат три пъти на интервал от шест дни против гъсеници, зелева пеперуда и нощенки.
Стъбла и листа от картофи и от домати
Картофените стъбла и листа се използват за унищожаване на обикновен червен акар и листни въшки. Нарязва се на ситно 1200 г зелена маса, залива се с 10 л вода, кисне в продължение на 3-4 часа. После се прецежда и растенията се пръскат с отварата. Стъблата и листата от домати пък са подходящи за борба срещу листни въшки, гъсеници, зелева пеперуда и нощенки. 400 г пресни листа се заливат с 10 л вода, варят се половин час на тих огън и след изстиване се прецеждат. На всеки 2-3 литра отвара се добавя 40 г сапун.
Див лапад
Растението се изтръгва с корените, изчиства се, добре се измива и ситно се нарязва. 400 г свежа маса се залива с 10 л вода, кисне 3 часа, след което се прецежда. С течността се пръска против обикновен червен акар и листни въшки.
Тютюнева отвара
400 г тютюн или тютюнев прах се накисва за едно денонощие в 10 л вода, след което се вари 2 часа. На всеки литър отвара се добавя един литър вода и 40 г сапун. Със сместа се пръскат зеленчуци против листни въшки, молци и дребни гъсеници.
Може би се чувствате напрегнати или пък отпуснати и уморени? Мнозина не знаят, че често причината за това е неправилното, повърхностно дишане. Чистият въздух е необходим, за да се чувствате физичес...
Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...
Зеленчукова яхния Продукти за 4 порции: 3-4 моркова, половин алабаш, 1 ч.ч. грах, 1 малка глава карфиол, 3 с.л. олио, 2 ч.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребни к...
Сладко макаронено рагу Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1...