Още рецепти » Опитайте се да отгледате шизандра

 Опитайте се да отгледате шизандра

Schisandra chinensis е латинското име на китайския лимонник - виещо се растение, което достига до 10-15 м дължина и дебелина до 5 см. При разтриване между пръстите всичките му части издават миризма на лимон, откъдето идва и името - китайски лимонник. Младите стъбла са кафяви, блестящи, гъсто покрити с овални, изумрудено зелени листа. Цветовете са бели, с дълги дръжки,
Шизандрата е студоустойчива, влаголюбива и светлолюбива. Размножава се чрез отводи и издънки, тъй като сената имат ниска кълняемост и продължителен период на кълнене. Растенията се засаждат на разстояния 1,50 м между редовете и 0,65 м вътре в тях. След засаждането почвата наоколо се покрива с 15-20 см слой от мулчиращи материали (листа, слама, сено). По-нататък се полива редовно, плеви се и се добавя мулч, тъй като корените са разположени близко до повърхността.
Формировката е в зависимост от мястото на засаждане - засенчват се балкони, облистват се огради, перголи, асмалъци, увива се около дървета. Резитба не се прилага, растението не страда от болести и неприятели.
Шизандрата започва да плододава на втората-третата година. Плодовете узряват през септември. Те са в плътни гроздчета с яркочервени зърна с едрина на грах и се обират наведнъж. От едно растение могат да се получат 5-6 кг плодове.
Плодовете, семената и корите от стъблото съдържат тонизиращите вещества ехизандрин и схизандрол. В меката част има до 15 % захари, етерично масло, смолисти вещества, витамин С (до 500 мг%), органични киселини (лимонена, ябълчна и винена). Плодовете на лимонника се характеризират с високо съдържание на минерални соли - желязо, магнезий, силиций, калций и фосфор.
Всички части съдържат етерично масло с аромат на лимон. Използват се в кулинарията и сладкарството. От плодовете се приготовляват сладка, конфитюри, сокове, безалкохолни напитки, трапезни вина с цитрусов аромат. Листата са подправка за меса, супи и ястия. От тях се прави тонизиращ чай с аромат на лимон.

Лечебно

Цялото растение се използва като лекарствено средство, което повлиява на организма като цяло - повишава умствената и физическа работоспособност, жизнеспособността, издръжливостта, засилва имунно-биологичните сили, Плодовете и семената оказват благотворно влияние при хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бронхит, атеросклероза, болести на стомаха, разширени вени, алергии, диабет, безсъние, отпадналост. Повишават защитните функции на организма при студ, влага, жега.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

37 рецепти за СУФЛЕТА

Суфле с кашкавал Продукти за 5 порции: 300 г сух хляб, 750 мл прясно мляко, 250 г кашкавал, 100 г краве масло, 5 яйца, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба н...

За да спите спокойно

Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...

Как да си направим перфектна морава

Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...

Как да се лекуваме с глина

Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...

Начало