Още рецепти » Чаен храст у дома

 Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и ароматни вещества. Три са обаче основните съставки – кофеин, танин и етерични масла. В сухия чай има до 5% кофеин (в кафето около 2,5%), танинът е 12%, той укрепва стените на кръвоносните съдове и притежава бактерицидни свойства. Етеричните масла придават аромата му. Освен това витамин С надминава съдържанието дори в лимоновия сок. Берат се само младите и сочни връхчета на леторастите с 2-3 листенца. Храстите се оформят чрез резитба, за да станат до 1,5 м високи. Листата са елипсовидни, с къси дръжки, стигат до 7-10 см.
Растенията се размножават чрез семена, вкореняват се резници и отводи. Чаеното растение изисква висока влажност на въздуха, обилно и равномерно разпределени валежи и мека зима. Отглежданите от семена вкоренени резници се засаждат на постоянно място, когато достигнат 50 см височина. След това растенията се съкращават на 15-20 см, за да се разклонят в основата, по-късно отново се съкращават на 30-40 см. Брането започва, когато храстът достигне поне 60 см. В тропичните райони това става на третата година, а в субтропичните – на петата след засаждането. Там чаеното растение може да достигне до 15 м. у нас се внася вътре в студените месеци на годината.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ползата и вредата от светлината

Електрическо осветление, камини, свещи – все източници на светлина… Ние ги ползваме, без да си даваме сметка за ползата и вредата и как правилно да си служим с тях Електрификация Електричест...

Листопадът – есенна въпросителна

През есента, когато листата падат от дърветата, в градината настъпва истински безпорядък. Добрият стопанин се изправя пред трудна задача – какво да прави с огромното количество окапали листа, които за...

Зимна приказка в градината

През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...

35 вкусни БАНИЦИ

Вита баница с мая Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката. Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 м...

Начало