Още рецепти » Отгледайте цветя от семена

 Отгледайте цветя от семена

Отглеждането на цветя от семена не е само процес, който доставя огромно удоволствие на всеки цветар, но понякога е и възможност да получи нов сорт. Никак не е за пренебрегване и фактът, че това е и евтин начин да произведете разсад за лехата си.

За да получите добри резултати тъкмо в тази посока, е добре да се възползвате от следните съвети:

1. Избор на качествени семена — това е една от главните съставки на успеха. Освен сортовата чистота и високата кълняемост, трябва да имате предвид също и технологията на производство, посочена от конкретната цветарска фирма, тъй като от това зависи и дружното покълване.
2. За удобство първо засейте семената в сандъче, а след това пресадете растенията в отделни саксийки. В началото на покълване те се нуждаят от постоянна топлина и влажност. Най-често това се постига, като сандъчето се поставя в близост до прозореца или в светла оранжерия. Днес най-често се използват съдове от пластмаса или пенопласт. Достатъчно е дълбочината им да е около 5-7 см. Засяването на семена в домашни условия е най-добре да се направи малко по-късно, отколкото се препоръчва в книгите. Болшинството цветни култури могат да се сеят през март-април, за да могат в края на април-началото на май да се засадят на открито.

3. Подрастващият разсад се пресажда (пикира се) при появяването на 1-2 същински листа. Преди да засадите растенията на постоянно място, първо трябва да доотледате пикираните растения. Това става, като ги пикирате в отделни саксийки и в специална леха.
4. За получаването на качествен материал почвата в лехата за доотглеждане трябва да бъде рохкава и богата на хранителни вещества. При отглеждането на растенията разстоянието между тях трябва да бъде в съответните норми (според видовете) или да бъде малко увеличено. За удобство при работата в лехата направете с маркир браздички, полейте ги и веднага засадете разсада. Помнете, че нежните растения трябва внимателно да се разделят едно по едно. Старайте се по корените да има почва. За да не повредите чупливите им стебла, растенията трябва да се хващат за листата. Важно е след пикирането корените да са в плътно съприкосновение с почвата. Празнините трябва да се отстраняват, като с пръсти притъпквате плътно почвата около растенията и внимателно поливате.

5. Седмица преди засаждането им в градината младите растения трябва да се закалят, като ги оставяте през деня навън на засенчено тихо място. В ясни дни ги засаждайте в късните следобедни часове, в облачни — по всяко време на деня. След засаждането при силно слънце трябва да също да ги засенчвате.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Сега се прави нова ягодова градина

До края на април имате предостатъчно време да си създадете нова ягодова градина или да попълните старата с нова смяна. Системите и разстоянията на засаждане зависят основно от начина на отглеждане. Из...

Фуксията

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...

Съкровищата на Краков

Днес всичко напомня за времето, когато Краков е бил столица на държавата и резиденция на полските крале. Техните имена може да ги прочетете в названията на улиците и площадите, в историята на всеки па...

Фрикасета

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Начало