Още рецепти » Основни изисквания към дворната оранжерия

 Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата, то тогава не трябва да очаквате и прекалено голяма реколта от нея.

Правилата са следните:

- Светлината в оранжерията трябва да прониква от всички страни; най-полезно за растенията е когато лъчите светлина от изток и юг са до обед.
- Най-подходящото направление на върха на покрива на оранжерията е от юг на север, с отклонение от няколко градуса, съответно към запад и изток.
- Оранжерията трябва да стои на абсолютно равна повърхност, като не допускате никакъв наклон по дължина или ширина.
- Дъждовната вода не трябва да се събира в оранжерията, затова трябва да предвидите канавки по периметъра на оранжерията за събиране и изтичане на водата.
- В оранжерията и около нея не трябва да има плевели. Те нерядко служат като укритие на голите охлюви, трипсите и листните въшки.
- Оранжерията с домати трябва да се намира на възможно по-голямо разстояние от насажденията с картофи. Това е нужно, за да не се разболеят доматите от болестите по картофите.
- От северните ветрове оранжерията трябва да се защити с растения или сграда.
- При разполагането в двора на две оранжерии е целесъобразно да осигурите в тях равни условия.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Честото уриниране при децата

Обезпокоена съм, защото дъщеря ми ходи буквално през 15-30 мин по малка нужда. Дали се е простудила или започва цистит? Хр. Я. от Сл. Това е чест проблем при децата. Най-лесното е да се поста...

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

Яжте чесън, за да сте здрави

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Зокумът – как да се грижим за него

Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...

Начало