Още рецепти » Да направим КЕБАП

 Да направим КЕБАП

Винен кебап с гъби

Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го запържваме в силно загрятата мазнина. Последователно прибавяме и запържваме ситно нарязаните лук и чесън, нарязаните гъби, обелените и настъргани домати, леко препеченото брашно. Прехвърляме кебапа в тавичка, наливаме виното, добавяме черния пипер и парченцата лимон, подпрявяме с чубрица и сол на вкус и печем ястието в умерена фурна.

Друсан кебап на фурна

Продукти за 6 порции: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.

Дряновски кебап

Продукти за 4-5 порции: 1 кг свинско месо, 500 г арпаджик, 500 г картофи, 4-5 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло /или олио/, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. стрита суха чубрица, 1 с.л. натрошен сух джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, измиваме го и го нарязваме на кубчета. Изпържваме го в сгорещената маснина и го изваждаме с решетестта лъжица. Сипваме в същата мазнина доматите, които сме обелили и настъргали на едро ренде. След десетина минути прибавяме обеления арпаджик и подправките и задушаваме 2-3 мин. След това връщаме месото, наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и варим на тих огън. Когато месото омекне, прибавяме обелените и нарязани на кръгчета картофи, посоляваме на вкус, захлупваме и продължаваме да варим, докато омекнат и картофите.

Кавърма-кебап

Продукти за 5 порции: 750 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 стръка праз, 3 червени чушки, 1-2 с.л. вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. сминдух, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и леко го запържваме леко в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания праз и нарязаните на парченца пиперки. След като позапържим и тях, прибавяме доматеното пюре, размити в 1-2 с.л. вода. Наливаме виното и малко топла вода. Посоляваме, поръсваме с чубрица, сминдух и черен пипер и задушаваме ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Свинско тепси-кебап

Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо, 3-4 стръка праз, 200 г ориз, 100 г свинска мас, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, измиваме го на течаща вода, подсушаваме го и го нарязваме на парчета. В тавичка разтопяваме маста и изпържваме в нея месото. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания праз, а 3-4 мин след това – почистения, измит и отцеден ориз. Посоляваме, заливаме с 2-3 ч.ч. топла вода и печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме тепси-кебапа топъл, поръсен със смес от счукания чесън и оцета.

Кебап от свинско месо с картофи

Продукти за 4 порции: 600 г свинско месо от бута, 2 с.л. олио, 2 глави лук, 3-4 средно големи картофа, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отстраняваме мазнините от месото, нарязваме го на малки кубчета и го слагаме в нагорещена суха тенджера. Държим тенджерата отворена на умерен огън, докато месото побелее, като постоянно бъркаме с дървена лъжица. После наливаме мазнината и запържваме леко месото. Прибавяме нарязания на филийки лук и го запържваме до златисто. Тогава поръсваме с червения пипер, разбъркваме, слагаме нарязаните на кубчета картофи и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и варим на умерен огън, докато месото и картофите омекнат. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Поднасяме кебапа топъл.

Кебап от свинско месо с домати

Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо от бута, 3 с.л. олио, 3-4 глави лук, 6-7 домата, 150 г варена наденица, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, които запържваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. След 10 мин подправяме с черен пипер и сол и прибавяме обелените и настъргани домати. Слагаме нарязаната наденица и задушаваме 10 мин. После прехвърляме ястито в тавичка, наливаме виното и запичаме 15 мин в умерена фурна.

Варен кебап

Продукти за 4 порции: 600 г месо по избор, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 ч.л. доматено пюре, 1 непълна к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и обекостяваме месото. Нарязваме го на малки парченца, посоляваме, пускаме парченцата в съд с кипяща вода, към която сме добавили 3 с.л. олио, и варим. В останалата мазнина задушаваме до омекване ситно нарязаните лук и корени за супа, поръсваме с червения пипер, прибавяме размитото доматено пюре и разбъркваме. Добавяме и месото заедно с бульона. Посоляваме ястието и го оставяме да къкри на тих огън до сваряването на месото. След това прибавяме размитото в млякото брашно и след няколко минути оттегляме от огъня.

Говежди чомлек кебап

Продукти за 4 порции: 700 г говеждо месо, 200 г лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. топла вода, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 1 глава чесън, черен пипер, чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студена вода, подсушаваме и го нарязваме на малки парченца. Запържваме леко ситно нарязания лук в мазнината и прибавяме парчетата месо. Пържим до побеляване на месото. След това прибавяме размитото с малко топла вода доматено пюре, размитото в малко хладка вода брашно и червения пипер. Посоляваме, заливаме с виното и топлата вода, прибавяме дафиновия лист, бахара, черен пипер и чубрица и слагаме ястието да се вари на слаб огън. След като отстраним от огъня прибавяме скилидките чесън и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Бърз кебап със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 600 г крехко свинско месо от плешката, 4 домата, 4 пиперки, 3-4 картофа, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, пиперките, лука и картофите и ги нарязваме на филийки. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки и го слагаме в тенджера под налягане. Покриваме го с нарязаните зеленчуци и добавяме настърганите домати, чесъна и мазнината. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и стрита чубрица и наливаме 1 ч.ч. топла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30 мин. Преди поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.

Кебап от сърца

Продукти за 4-5 порции:1 кг телешки сърца, 500 г лук, 4-5 с.л. олио, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. доматено пюре, 150-200 мл червено вино, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. червен пипер, смлян черен пипер и 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол, магданоз

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сърцата на хапки. В сгорещеното олио задушаваме наситнения лук и нарязаните на парченца корени за супа. Прибавяме сърцата, посоляваме, заливаме с малко вода и задушаваме 10 мин. Наръсваме с брашно и поизпържваме. Наливаме размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме дафиновия лист, черния и червен пипер и разбъркваме. Наливаме виното и малко вода и оставяме кебапа да къкри на слаб котлон, докато месото омекне и ястието остане само на мазнина. Отделно стопяваме маслото и пържим в него до стъклено ориза. Заливаме го със 150 мл вода или гъбен бульон /може и от кубче/ и готвим, докато оризът поеме течността. В топли чинии оформяме купчинки от ориза и върху тях разпределяме кебапа.

Винен кебап от риба

Продукти за 4 порции: 1 кг морска риба, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на малки парченца. Посоляваме и изпържваме в част от мазнината. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в останалата мазнина. Прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, брашното, черен пипер и сол на вкус. Разреждаме с половината от виното и 1 ч.ч. топла вода и кипваме. След това пускаме рибата, поръсваме червения пипер и добавяме дафиновия лист. Наливаме останалото вино и задушаваме на тих огън, докато рибата омекне.

Кавърма кебап от скумрия

Продукти за 5 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 3-4 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 2 с.л. червено вино, 5 люти чушки, магданоз, суха чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Осоляваме я, поръсваме я с черен пипер и я оставяме да престои 2 часа в хладилник. След това я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържената риба и в същата мазнина задушаваме праза, нарязан на тънки ивички /като кадаиф/. Прибавяме лютите чушлета, доматеното пюре, размито в малко вода, червения пипер, стритата чубрица и виното. Посоляваме и задушаваме още 5-6 мин. Прибавяме гъм готовото ястие рибата и внимателно разбъркваме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кебап от мерлуза

Продукти за 5 порции: 1 кг филе от мерлуза, 2 глави лук, 150 г гъби, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме филето, поръсваме с черен пипер и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме лука и гъбите на дребно и заедно със ситно нарязания магданоз ги задушаваме в сгорещеното масло. Прибавяме олиото, бялото вино, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Слагаме парчетата риба, внимателно разбъркваме и държим на умерен огън 10 мин. След това изсипваме сместа върху дебела хартия, намазана с олио. Завиваме хартията на пакет и я слагаме в тавичка. Наливаме в тавичката около 1 пръст вода и малко олио и печем 30 мин в умерена фурна.

Кебап от мерлуза с арпаджик

Продукти за 5 порции: 1 кг филе от мерлуза, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. разтопено краве масло, 1-2 глави чесън, 500 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. вино, 200 г гъби, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на кубчета, които посоляваме, овалваме в брашното и изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме дребно нарязания лук. Последователно прибавяме и задушаваме доматеното пюре, размито с малко вода, червения пипер, арпаджика и гъбите. Когато сместа остане на мазнина, наливаме половината от виното и малко топла вода и възвираме. Прибавяме скилидките чесън, рибата и разтопеното масло. Посоляваме и поръсваме с чубрица и черен пипер. Задушаваме още 10 мин. Преди да отстраним от огъня, наливаме останалото вино и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Рибен кебап в гювечета

Продукти за 4 порции: 800 г филе от риба, 1 1/2к.ч. олио, 4-5 стръка праз, 300 г домати, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 4-5 мариновани червени пиперки, 1 ч.ч. бяло вино, 50 г кашкавал, 1 лимон, 4 люти чушлета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на хапки, посоляваме и задушаваме в част от олиото. Нарязваме праза на кръгчета и го задушаваме в останалото олио.Щом омекне, прибавяме обелените и настъргани домати, ситно нарязаните пиперки, виното, ситно нарязания магданоз и няколко зрънца черен пипер. Посоляваме, разбъркваме и разпределяме сместа в гювечета. Отгоре разпределяме парчетата риба. Заливаме с яйцата, разбити с киселото мляко и поръсваме с настъргания кашкавал. Печем гювечетата в умерена фурна, докато останат на мазнина.

Кебап с кисело мляко

Продукти за 4 порции: 800 г крехко агнешко месо , 4 глави лук, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 4 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 30 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим 15 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим още 10 мин. Поръсваме червения пипер и заливаме с 1 ч.ч. гореща вода. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол и изсипваме кебапа в глинен съд. Захлупваме и варим 40 мин. Когато месото омекне, заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме, докато кебапът хване розова коричка. Преди сервиване поливаме с горещо масло и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Книжен кебап

Продукти за 4 порции: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 4 чушки, 4 домата, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио, докато течността се изпари. Слагаме нарязаните на филийки лук и чушки и задушаваме. Сипваме 1 к.ч. гореща вода и варим, докато месото омекне и остане на мазнина. Накрая прибавяме обелените и нарязани домати, сол и подправки на вкус. Разпределяме плънката върху 4 парчета фолио и ги увиваме като бохчи. Нареждаме бохчите в тавичка, наливаме малко топла вода и печем 30 мин в умерена фурна.

Млечен кебап по касапски

Продукти за 4 порции: 1 кг агнешко месо и дреболии, 2-3 връзки пресен лук, няколко люти чушки, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1-2 домата, половин к.ч. бяло вино, черен и червен пипер, джоджен, калофер, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме добре месото и дреболиите, нарязваме всичко на кубчета и слагаме в пръстен съд. Прибавяме нарязания лук, лютите чушки, маслото, червен и черен пипер, калофер и джоджен. Посоляваме, наливаме виното, лимонов сок и малко вода и захлупваме. Слагаме ястието да се задушава в умерена фурна, докато месото и дреболиите омекнат. След това заливаме кебапа с яйцата, които сме разбили в млякото и леко запичаме.

Стомна кебап

Продукти за 5 порции: 1 кг агнешко месо от плешката или гърдите, 100 г краве масло, 500 г пресен лук, 250 г червени домати, 1 с.л. брашно, магданоз, балканска чубрица, пресен джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципите, нарязваме го на парченца и го слагаме в пръстен съд /най-добре стомна/. Прибавяме нарязания пресен лук, магданоза, чубрицата, джоджена, маслото, черен пипер и сол, червените домати, нарязани на дребно. Накрая прибавяме размитото с малко вода брашно, хубаво разбъркваме и заливаме с топла вода. Запушваме устата на стомната, заравяме я в жарава и задушаваме около 2 часа.

Хайдушки кебап

Продукти за 5 порции: 1 кг шилешко /овнешко/ месо, 100 г краве масло, 2-3 глави лук, 300 г домати, 300 г гъби, 300 г картофи, 2-3 люти чушки, 5-6 скилидки чесън, 10-12 лозови листа, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки. Почистваме гъбите и ги нарязваме на ивички, обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Лука нарязваме на филийки. В емайлирана тавичка слагаме хапките месо, нарязаните лук, гъби и домати, а така също – скилидките чесън, чубрица и риган. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер, заливаме с разтопеното масло и разбъркваме. Покриваме отгоре продуктите с лозовите листа и завиваме тавата с алуминиево фолио. Задушаваме кебапа около 3 часа в много слаба фурна.

Шиш кебап в було

Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо, 1 агнешко було, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 4 домата, 4 люти чушки, 1 к.ч. бяло вино, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, лука и доматите на кубчета, а лютите чушлета – на парченца. Нанизваме продуктите на шишове, като редуваме месо, лук, чушка, домат. Подправяме с магданоз, джоджен, черен пипер и сол на вкус. Увиваме шишовете два по два в парчета от булото. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги заливаме с олиото и виното. Добавяме 1 ч.ч. гореща вода и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на време обръщаме шишовете, за да не загори булото. Преди сервиране поръсваме с наситнен магданоз и черен пипер.

Агнешки кебап с вино

Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на по-едри кубчета и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязания лук и задушаваме 15 мин на тих огън. Прибавяме размитото доматено пюре и червения пипер и заливаме с 2 ч.ч. горещ бульон. Сипваме виното и варим на тих огън 30 мин, докато месото омекне напълно. Накрая добавяме размитото брашно и поръсваме със ситно нарязани пресен джоджен и магданоз.

Агнешки барде-кебап

Продукти за 4 порции: 1 кг агнешко месо, 250 г лук, 1 пакетче краве масло, 1 1/2 к.ч. бяло вино, 1 препълнена с.л. брашно,2 люти чушки, магданоз, чубрица, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студдена вода, подсушаваме и го нарязваме на малки парченца. Прибавяме към месото ситно нарязаните лук, магданоз, чубрица и джоджен. Поръсваме със сол и черен пипер. Разбъркваме добре сместа и я слагаме в глинено гърне /барде/ заедно с маслото, лютите чушки и брашното. Заливаме с виното и 1 ч.ч. топла вода, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме ястието 2 часа в умерена фурна.

Агнешки кебап в гювечета

Продукти за 4 порции: 600-700 г агнешко месо от бутчето, 2 връзки зелен лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. прясно мляко, половин к.ч. олио, магданоз, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парченца и го разпределяме в гювечетата. Заливаме с мазнината, млякото и с по 2 с.л. вода и печем около 10 мин в предварително загрята фурна, като няколко пъти разбъркваме. След това добавяме едро нарязания лук, ситно нарязан магданоз, листата от мента, доматеното пюре, червен пипер, черен пипер, сол. Печем още 20 мин, докато месото омекне и се зачерви.

Агнешки кебап на фурна

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 3 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в тавичка заедно с нарязания на малки парченца лук. Наливаме олиото и печем в силна фурна. След 20 мин поръсваме сол и червен пипер и наливаме 1 к.ч. топла вода. Продължаваме да печем в умерена фурна. Щом месото омекне, заливаме с разбитите в киселото мляко яйца и допичаме 10 мин в слаба фурна.

Агнешки кеат кебап

Продукти за 6-8 порции: 2 бъбрека, няколко момици, филенца, флейки, черен дроб и далак от 1 агне, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 к.ч. разтопено краве масло, магданоз, копър, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно само бялата част от пресния лук и запържваме в олиото. След като лукът добие златист цвят, прибавяме 1 с.л. топла вода, нарязваме на приблизително еднакви парченца филенцата, флейките и дроба и ги пущаме за малко в сгорещената мазнина, без да ги пържим. Прибавяме цели далака и момиците, а бъбреците разрязани на две, поразбъркваме и отстраняваме сместа от огъня, за да изстине. Нарязваме на ситно малко магданоз, копър и джоджен. Вземаме дебела бяла хартия и я намасляваме с разтопено, но изстудено краве масло иразстиламе върху нея изстиналата смес. След това загъваме на пакет, като събираме два по два срещуположните краища на хартията. Внимаваме пакета да не е стегнат, защото ще се пръсне. Ако е необходимо привързваме с канап. Слагаме пакета в намаслена тава, намазваме го отгоре с масло, за да не се скъса хартията и печем в умерена фурна.

Агнешко орман кебап

Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо, 1 връзка зелен лук, 4 пиперки, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 4 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме месо от гърдите и го нарязваме на хапки. Пържим го в сгорещена мазнина, докато се изпари собствената му вода. Прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на ивички чушки. Пържим още 10 мин. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и поръсваме с черен пипер. Задушаваме, докато сместа остане на мазнина. После заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме, добавяме ситно нарязанит чесън, джоджен и магданоз, захлупваме и печем 45 мин в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната сгъстяваме с препеченото брашно, размито в малко вода.

Агнешко сарма-кебап

Продукти за 4 порции: 500 г агнешко месо, 200 г агнешки бъбреци, 150 г агнешки момици, 150 г агнешки ядки, 1 агнешко було, 500 г пресен лук, 200 г домати, половин кофичка кисело мляко, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, магданоз, калофер, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и дреболиите на кубчета. Прибавяме ситно нарязания лук, магданоза и калофера. Посоляваме и поръсваме с черен и червен пипер. Слагаме ситно нарязаните домати. Омесваме добре сместа, като поливаме с разтопеното масло. Накрая увиваме с булото и завързваме с канап. Слагаме полученото руло в тава и поливаме с малко вода, посоляваме и печем във фурна до омекване на дреболиите и месото. Накрая заливаме кебапа с разбитите яйца и слагаме във фурната да се дозапече. Поднасяме с киселото мляко.

Кебап върху патладжанено пюре

Продукти за 4 порции: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 4 пиперки, 4 патладжана, 4 домата, 1 глава чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио, докато остане на мазнина. Слагаме ситно нарязания лук и пържим още 5 мин. Прибавяме доматеното пюре, размито в малко вода, и червения пипер. Разреждаме с 1 ч.ч. гореща вода и варим 30 мин, докато се свари месото. Посоляваме. Отделно изпичаме патладжаните и чушките и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме счукания чесън и обелените и настъргани домати. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол. Във всяка чинийка за сервиране слагаме пласт патладжанено пюре, а отгоре разпределяме месото от кебапа.

Кебап върху пилаф

Продукти за 4 порции: 800 г крехко агнешко месо, 1 к.ч. олио, 4 глави лук, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. В съд с част от мазнината запържваме най-напред месото, а след това – ситно нарязания лук /докато остане на мазнина/. Прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, червения пипер и 1 к.ч. гореща вода. Посоляваме и задушаваме, докато водата се изпари. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и оставяме на топло. В друг съд с останалата мазнина запържваме ориза до златисто. Заливаме с 2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри на тих огън, докато оризът се свари. Разделяме готовия кебап на четири. В дълбока купичка слагаме месото, отгоре допълваме с ориза и притискаме сместа. Обръщаме кебапа върху чиния така, че месото да остане отгоре. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тибетски рецепти за бъбреци

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Да изчистим черния си дроб

Към подобна процедура трябва да се пристъпи към изчистване на червата. За това е нужно да се премине една седмица към вегетарианска диета, като всяка вечер червата се изпразват с помощта на клизма. А ...

Сицилия - бряг на мечтите

Сицилия е разположена между Европа и Африка и векове наред е била център на света. Този остров през различни години е бил завладяван от гърци, финикийци, римляни, византийци, араби… И всички те оставя...

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Начало