Още рецепти » Интериорните пейзажи

 Интериорните пейзажи

В днешно време, благодарение на новите разработки на различни дизайнерски фирми, интериорните пейзажи получиха широко разпространение и станаха напълно достъпни за всеки, който се интересува от тях.

Има немалко причини,

поради които сериозно да се заемете със сътворяването на такива пейзажи в дома си. Красотата и оригиналността им ще придадат на любимата ви стая неповторимо очарование и уют. И тъй като в повечето от тях главна роля играе водата – фонтан, бълбукащо поточе или падаща вода, спокойно може да се каже, че те имат и лечебни свойства. Монотонното ромолене на водата оказва благотворно влияние на нервната система, великолепно успокоява и отпуска. Освен това стайните водоеми повишават на влажността на въздуха в помещението, благодарение на естественото изпарение. Това е особено важно през зимата, когато след включване на уредите за отопление влажността на въздуха в дома значително се понижава.

Интериорните пейзажи са оригинално допълнение към обзавеждането

Те оживяват обстановката с контрастни съчетания от цветове и форми. Толкова е приятно в хладно време, когато не можеш да се порадваш на зелените насаждения под открито небе, да си отдъхнеш в уютната обстановка на зимната градина или сред „зеленото райско кътче” в ъгъла на стаята. Навън е кално и мрачно, а вие, разположени в плетено кресло с мека възглавничка, се наслаждавате на чаша горещо ароматно кафе. Тихото ромолене на малкия стаен водоем мислено ви пренася на брега на приказен остров.

Основната цел на пейзажната композиция

е да пресъздаде кътче от природата. Вие може сами да пофантазирате на тази тема (да закупите отделните елементи по ваш вкус) или да се възползвате от готовите пейзажни композиции, които се предлагат от фирмите за ландшафтен дизайн: например неголямо езеро сред скали, равнинен поток, криволичеща между полегнали върби рекичка и т.н.
За да се пробвате сами в пейзажното изобразяване, не са ви нужни само пари, а по-скоро умение да „виждате”. Именно благодарение на наблюдателността ви и богатството на растителния материал ще ви помогнат да създадете дълготрайна композиция, която ще буди възхищение у всеки любител на природата.

Композицията

в зависимост от това каква местност сте видели и запечатали в ума си може да бъде всякаква. Например градинския пейзаж предполага използването на кора, мъх, папрати, иглики. Езерният мини пейзаж може да включва камъш, ирис, чакъл, а за морски тип ще трябва да вземете водорасли, раковини и миди.
Ясно е, че цветята от магазина, като карамфили например, не подхождат за пейзажна композиция. В случая вие се опитвате да копирате кътче от природата, а не оранжерия. За простички мини пейзажи е достатъчно да вземете интересна клонка, която да придаде височина на композицията. Тя може да бъде гола или с листа, в зависимост от това, което ще изобразявате. Клонката имитира дървото, така че, ако пейзажа е зимен, логично е да бъде без листа. „Дървото” следва да закрепите в съд с помощта на пиефлора или кензан, който след това ще замаскирате. В ролята на маскировъчен материал прекрасно подхождат кора, чакъл или дървесни стърготини. Ако се загледате в зоомагазините, ще намерите немалко интересни материали, които биха могли да ви бъдат от полза – стърготини, корени за аквариум, камъчета. По-обемните елементи, като клон от дърво или корен е хубаво да разположите леко в страни от центъра, тогава контурата на композицията ще бъде асиметрична и по-естествена. За да бъдат всички елементи на композицията групирани в едно цяло, е желателно да използвате поставка. Възможно е това да бъде интересна каменна подложка за езерен ландшафт, срез на дърво (за горски пейзаж) или друг елемент, напомнящ за морето. Не е подходящо използването на гладка, лъскава или обточена с фин плат повърхност. Природният материал трябва да изглежда по-грубоват.

Дайте воля на въображението си

и пресъздайте онази част от природата, която ще ви радва и зарежда с положителни емоции. Старайте се да се придържате максимално към оригинала, като отчетете разнообразието на растителните видове и формите на съответния ландшафт. Изследвайте дюните край морския бряг, изучете мъховете, папрати и лишеи, запомнете детайлите за да ги пригодите към своята композиция.

Къде да го разположим

За направата на интериорен пейзаж обикновено се използват непригодни за други мебели части на помещението, а правилно разположената композиция ще помогне да превърнете всеки строителен недостатък в достойнство. При организирането на природен кът в дома ви първо трябва да се съобразите с площта, с която разполагате. Вертикален пейзаж с ширина около 40 см в най-горната си част, разширяващ се към пода и преминаващ в неголямо езерце най-добре ще изглежда на малка територия, а много тесния фонтан например, ще стои прекалено изкуствено. Всичко зависи от това какъв резултат искате да постигнете – имитиращ природна картина или екстравагантна композиция. На по-широко пространство може да поставите хоризонтална аранжировка: плачеща върба, а под нея водоем, малък остров с палми или екзотични растения и т.н. Интересна идея е рокариум с езерце и фонтан по средата, на фона на светлата стена в гостната. За повече автентичност водоемът може да се обгради с необработени изкуствени камъни в топли оттенъци. За ярки петна се използват изкуствени и живи листнодекоративни и цъфтящи растения – антуриум, бръшлян, калатея, еписция.
Логически завършек на ансамбъла може да стане декоративно осветление подчертаващо красотата на растенията и каменните извивки на композицията.

Няколко полезни съвета:

• Ако вместо растения използвате каквито и да е допълнения ат рода на рапани, гъби, камъчета, не ги разхвърляйте по поставката, а ги групирайте или съберете на купчинки.
• Не събирайте прекалено много материал на малка площ. В композицията трябва да има пространство. Целта на интериорния пейзаж е природата в миниатюра. Тя ще има по-голямо въздействие, ако всеки елемент е забележителен сам по себе си.
• Изкуствено направените аксесоари не са толкова добри, както природните. Порцелановите фигурки на животни красят интериора, но не се вписват в такава композиция.
• Старайте се да спазвате мащаб на композицията. Не забравяйте, че ако клонката имитира дърво допълнителните фигури трябва да имат пропорционални размери.
• Когато пейзажната композиция е много миниатюрна, съчетайте материала по текстура: гладкост на камъните, нагънатост на вълните, грапавина на корите, мекота на мъха, изостреността на коралите. Такава композиция ще изглежда живописна именно благодарение на контраста.
• В никакъв случай не събирайте растения, ако не сте сигурни че се отнасят към широко разпространените.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен...

Пазете очите си!

Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...

Рози огряват балкона

Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...

Консервиране на сливи

Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...

Начало