Още рецепти » Есенни гозби в гювеч

 Есенни гозби в гювеч

Телешки джолан в гювеч

Прoдукти: 1 телешки джолан, 3-4 домата, 1 глава целина, 5 глави лук, 2 корена магданоз, 1 морков, 1 люта чушка, 1 кг картофи, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 500 мл червено вино, 3-4 ч.ч. вода, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязания на парчета джолан измиваме и накисваме за 3-4 часа в студена вода. Изваждаме го, изплакваме, подсушаваме с кърпа и нареждаме парчетата в тенджерата заедно със зеленчуците и подправките. Заливаме с виното и водата, посоляваме и варим на тих огън около 4 часа. Изваждаме парчетата джолан, обезкостяваме ги и връщаме в месото в тенджерата. Прибавяме нарязаните картофи, захлупваме плътно с капака и варим до сваряване на картофите.

Пиле в гърне

Прoдукти: 1 едро пиле, 500 г лук, 3-4 глави чесън, 3-4 домата, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 дафинови листа, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които нареждаме в пръстен гювеч. Прибавяме нарязания на филийки лук, обелените скилидки чесън, нарязаните домати, червения пипер и дафиновите листа. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Наливаме зехтина и 2-3 к.ч. гореща вода. Захлупваме плътно и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина.

Гювеч със зеленчуци и картофи

Прoдукти: 600 г картофи, 2-3 глави лук, 1 глава целина, 1 по-малка прясна зелка, 1-2 моркова, 1 ч.ч. арпаджик, 1 ч.ч. грах, 5-6 домата, 1 к.ч. олио, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме по-едро лука, морковите, целината и зелето. Задушаваме ги в олиото и малко вода заедно с обеления арпаджик. Щом поомекнат, прибавяме граха и продължаваме да задушаваме. Когато продуктите омекнат напълно, ги прехвърляме в глинен гювеч. Прибавяме картофите и нарязаните на кръгчета домати. Посоляваме, слагаме дафиновия лист и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Наливаме малко топла вода, захлупваме и доваряваме на умерен огън.

Праз в пръстен гювеч

Прoдукти: 2-3 стръка праз, 3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 2 яйца, 40 г краве масло, 1 люто чушле, сол.
Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч сипваме олиото и нарязания на кръгчета праз. Задушаваме в умерена фурна, докато празът поомекне. Добавяме обелените и настъргани домати, натрошеното сирене и лютото чушле. Посоляваме, ако сиренето не е много солено и заливаме с разбитите яйца и разтопеното масло. Запичаме във фурната, докато ястието се позачерви.

Задушено месо с топено сирене и гъби

Прoдукти: 500 г свинско месо без тлъстини, 1 пиле, 200 г топено сирене, половин пакетче краве масло, 1 с.л. горчица, 250 г гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското месо на малки парчета, а пилето - на порции. Нареждаме двата вида месо в намаслен глинен съд, прибавяме ситно нарязаните гъби и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Покриваме отгоре с топеното сирене, слагаме тук там парченца от маслото и заливаме с горчицата, размита в 1 к.ч. вода. Захлупваме и печем в умерено загрята фурна.

Тракийски есенен гювеч

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 1 к.ч. олио, 5-6 моркова, 5-6 зелени камби, 2 корена пащърнак, 2 глави лук, 200 г карфиол, 200 г зелен фасул, 3-4 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото, след което го нарязваме на хапки. Нарязваме лука на филийки, камбите – на ивички, морковите - на колелца, а пащърнака – на кубчета. Бланшираме фасула. Накъсваме карфиола на ивички. Обелваме доматите и ги нарязваме на кръгчета. Задушаваме месото в мазнината заедно с лука и морковите. Последователно прибавяме камбите, карфиола, зеления фасул и пащърнака. Когато зеленчуците поомекнат, поръсваме червения пипер, посоляваме на вкус, наливаме 1 ч.ч. топла вода и разбъркваме. Покриваме гювеча с доматите, поръсваме ситно нарязания магданоз и оставяме ястието да къкри на тих огън.

Руло по селски

Прoдукти: 250 г телешко було, 750 г телешко месо, 150 г лой, 100 г краве масло, половин яйце, 1,5 кг картофи, 2 филии сух бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 500 г зелени домати, няколко люти пиперки, чесън, риган, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме месото и лойта от костите, нарязваме на парчета и накълцваме със сатър. Прибавяме накиснатия в млякото сух хляб, счукания чесън, малко масло, риган и сол. Добавяме яйцето и омесваме всичко добре. Оформяме хлебче, което завиваме в булото и слагаме в пръстен гювеч. Наоколо нареждаме нарязаните на филийки картофи и зелени домати. Посоляваме, заливаме с разтопеното масло и малко вода, захлупваме и печем около 2 часа в умерена фурна. Нарязваме готовото руло и го поднасяме в гювеча, в който сме го приготвили.

Смесени меса в глинен съд

Прoдукти: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.

Свински бут с топено сирене в гювеч

Прoдукти: 1 кг обезкостен бут, 1 кофичка кисело мляко, 200 г топено сирене, 350 г гъби, 1 нарязана зелена чушка, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио 1/3 пакетче масло, чубрица, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Гъбите, лука, чушката и парченцата топено сирене нарязваме на ситно. Бута режем на парчета, колкото кибритена кутийка. Смесваме киселото мляко, лука, чушката, олиото, гъбите и маслото. Наливаме вода, колкото киселото мляко и подправяме със сол, чубрица и черен пипер. В глинен гювеч редуваме парченца бут с парченца топено сирене, като всеки ред заливаме със зеленчуковата смес. Продължаваме, докато продуктите свършат. Захлупваме и печем 2 – 2 1/2 часа във фурна, загрята до 200 градуса.

Воденичарска кавърма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Божествената красота на Вигна Каракала

Вигна (Vigna) е род многогодишни вечнозелени растения от сем. Бобови (Fabaceae (Leguminosae), представен от около 100 вида растения. Най-популярно сред тях е Вигна Каракала (Vigna caracalla). Произхож...

Ястия с тиквички

Котлети от тиквички Продукти за 4-5 порции: 3-4 тиквички, 4-5 яйца, 150 г кашкавал, копър, магданоз, брашно, галета, олио за пържене, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките на кръгчета,...

Плавно огънати линии завладяват интериора

В последните години на пазара се появиха мебели с нестандартен дизайн. Те се открояват сред традиционните ъгловати модели, за които са характерни правите линии и страни, които сключват ъгъл от 90 гра...

Начало