Още рецепти » В каква поза спи детето?

 В каква поза спи детето?

Поредната приказка е прочетена, последният каприз е задоволен. Най-сетне вашето съкровище заспива. Обърнете внимание на позата, в която прекарва нощта, за да разберете още нещо за характера му.

По гръб

То заема средата на леглото. Спи с леко разтворени крака и ръце, отпуснати до тялото или вдигнати нагоре. Китките са свободни, главата може да е леко отметната назад.

Какво означава?
Езикът на тялото издава наличието на пълно душевно равновесие. Хлапето възприема нещата наоколо такива, каквито са и се чувства в безопасност, понеже знае, че може да разчита на близките си хора. Дори да изпитва лека несигурност от време на време, то е способно да я преодолее. Сгънатите в лактите ръце, повдигнати до главата, изразяват радост от живота -така спят най-малките деца с безметежен характер.

По корем

Простряно върху леглото, с изпънати крака и ръце, спуснати край тялото или повдигнати над главата, детето сякаш иска да заеме колкото се може повече пространство, да го обсеби и контролира.

Какво означава?
Ранимост, уязвимост, потребност от самозащита. Малчуганът се бои от промените, държи всичко да става така, както иска, не може да прикрива емоциите си. Ако заспива по диагонал в леглото, притесненията му са още по-големи.

На „колене"

То буквално е коленичило, дупето му е повдигнато, а главата - сякаш забита във възглавницата.

Какво означава?
Протест - хлапето или се опълчва срещу нещо сънувано, или пък изразява несъгласието си с реалността. Нежеланието му да заеме хоризонтално положение показва категорично, че няма да отстъпи и ще се бори да се наложи.

На кълбо

Малкото човече се е свило в ембрионална поза - ръцете му покриват лицето, а сгънатите в коленете крака почти докосват брадичката.

Какво означава?
Търси спасение от трудностите, с които не може да се справи само. Колкото по-свито е тялото му, толкова по-неспокойно се чувства, а ако на всичко отгоре е покрило главата си със завивката - има нужда от недостъпно за другите убежище. Позата е вик за помощ, отправен към родителите. Само от тяхната обич и разбиране зависи дали наследникът им ще преодолее страховете, които го измъчват.

Настрани

Краката са леко сгънати в коленете, ръцете са пъхнати под главата или едната от тях е изпъната. Тялото се чувства комфортно.

Какво означава?
Уравновесеност и сигурност. Малчуганът се е приспособил безпроблемно към заобикалящата го действителност. Ако крайниците са разположени симетрично, той дори се радва на изненадите, които му носи всеки нов ден.

Обърнете внимание:

• Свитите ръце са знак за самоотбрана, агресивност, враждебност.
• Ако едната е сгъната в лакътя, а другата - отпусната, налице е конфликт във взаимоотношенията с другите хора.
• Насън прикриват лицето си деца, които искат да се защитят от нещо.
• Зависимото хлапе спи, като държи нещо - плюшена играчка или ръба на леглото. През деня намира опора в родителите си, но се страхува да не я загуби.
• Малчуганите, неспособни да изразят открито своите желания, обгръщат рамене с ръцете си.
• Крака сгъват децата, които изпитват силно психическо безпокойство.
• Единият крак е изпънат, а другият - сгънат: позата издава вътрешна борба.

Автор: Диана Василева

Представяме Ви:

Три изящни грации от рода Сенецио

Сенецио (Senecio) е много голям ботанически род. Още от стари времена е известен и с името си Цинерария (Cineraria). Включва около 3000 вида, които се отличават с изключително разнообразие във външния...

Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обач...

Ниското кръвно и жегите

Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 1...

Злоядото дете

Детето вижда в чинията парче морков и се мръщи, като че ли са му предложили горчиво лекарство. Отказва да яде. Нито дългите уговорки, нито разказите за това колко е полезен този зеленчук не действат...

Начало