Още рецепти » Грижим се за детската коса!

 Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от време на време подстригват косите, от друга - всичко това трябва да се върши внимателно, отчитайки особеностите на възрастта.
За да бъде косицата на малкия човек сравнително здрава и гъста, съществува „надеждна бабина рецепта”: детето да не се подстригва до навършването на годинка, а на годинката да се подстриже „нула” номер. Повечето възрастни хора прекрасно знаят, че този метод не е в състояние да повлияе на физиологическите процеси при растежа, нито на наследствените фактори, но броят на плешивите деца няма да намалее. В същото време все пак по-важно е да полагаш грижи за детската коса, отколкото да вярваш в поверия.

Как да измиваме правилно

Косата на детето не бива да се мие по-често от един път седмично. Слънчевите лъчи изсушават косата. Прахта в големия град съдържа изключително много вредни вещества и шапката е задължителна за градското дете - дори, когато няма слънце.
Когато косата е силно замърсена или в големите жеги, допустимо е тя да се мие два пъти в седмицата.
Водата за миене не трябва да бъде нито твърде гореща, нито твърде студена. Оптималният вариант е малко по-висока температура от телесната.
Ако искате да смекчите водата, кипнете я със сода (1 чаена лъжичка на литър вода). Бабите ни са използвали дъждовна или снежна вода, но сега е много сложно да се установи тяхната екологичност, дори в чистите ъгълчета на планетата.
Важно е да се използва специален детски шампоан, но трябва да се внимава за съдържанието му. Прочетете етикета. Задачата ви е да разберете колко е нивото на pH (нормата е от 4,5 до 6). Колкото по-високо е pH, толкова по-лсно се сплъстява тънката детска косица.
Не купувайте шампоан, в чийто състав влиза веществото лаурил, той изсушава кожата и може да предизвика раздразнения.
Шампоана трабва да се нанася с меки движения, избягвайки натиска върху главата - това се отнася с още по-голяма сила за децата с незараснала фонтанела.
Докато детето е малко, шампоанът трябва да се разтрива в дланите до получаването на пяна и чак тогава да се нанася. Косата може да се „глези” с билкови настойки (коприва, бреза .) Но имайте предвид, че много популярната настойка от лайка изсушава детската коса.
Мократа коса не бива да се разресва, изчакайте докато поизсъхне.

Проблем! Пърхот

Пърхотът, който не минава в продължение на дълго време, може да бъде признак на някакво нарушение в организма на детето, в това число и на витаминния баланс. Затова е най-добре да се обърнете към специалист-трихолог.

Избираме прическа за хлапето

Главното условие за прическата е комфортът на детето ви. Стегнато сплетените плитки са нещо много прибрано и практично (издържат цял ден), но представляват и стрес за косата. Силно опъваната коса по-често се чупи, избледнява и дори започва да пада. Така че, избирайте щадящи прически!
Ако сте решили да пуснете дълга коса на дъщеричката си, не забравяйте редовно да отрязвате връхчетата й, за да не започне да се чупи.

Предимствата на късата коса

Удобен вариант за детска прическа е късата подстрижка. Следете обаче, косата да не пада в очите на детето!
Избирайки прическа за подрастващия си син или дъщеря, отнасяйте се внимателно към асиметричните бретони, падащи над едното око. За да се избегнат проблеми със зрението, те не бива да го закриват. Детската прическа не предполага ежедневна прическа, затова избирайте такива варианти, при които след сушене, косата пада леко сама.

Автор: Мирела Василева

Представяме Ви:

Внимание: сезонни неприятности и опасности

Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

Тибетски рецепти за изчистване на бъбреците

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Как да сготвим спагети

Спагети болонезе Прoдукти: 500 г спагети, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, 2 глави лук, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 с.л. нарязани листа от целина, 100 г настърган кашкавал, сол. ...

Начало