Още рецепти » Внимание! Лекарства

 Внимание! Лекарства

Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта на главоболие, световъртеж, изтощение, обриви, понижаване на кръвното налягане. Научете се да четете, да разбирате и да спазвате упътванията за употреба, за да нямате никакви проблеми с лечението си.

Страничните ефекти

Европейските закони налагат на фармацевтичните компании да спазват жестоки норми за безопасност и ако след прием на даден медикамент болният констатира странични ефекти, непосочени в инструкцията, той има право да поиска обезщетение, достигащо шестцифрена сума в някои страни. Затова повечето производители на лекарства често посочват симптоми, които не са били потвърдени от нито един тест, но са теоретично възможни. Преди да се уплашите, прочетете текста на упътването и се опитайте да вникнете в професионалния жаргон на фармаколозите. Щом до симптома са изписани думите „може да доведе до" или „има вероятност да причини", значи въпросните оплаквания са наблюдавани само при 8 - 10% от тестваните лица.

Противопоказанията

Думите „в никакъв случай”, „забранено” и „абсолютно противопоказно” информират, че производителят разполага с достатъчно данни за вредното действие на препарата в определени случаи.

Комбинациите

Прочетете внимателно абзаца, където става въпрос за взаимодействието с други лекарства. Така например при вземане на антиациди, намаляващи киселинността на стомашния сок, отслабва ефектът на редица антибиотици и витамини. Препаратите против исхемична болест на сърцето в съчетание с антидепресанти могат да смъкнат кръвното налягане, а противоалергичните медикаменти засилват действието на успокоителните и сънотворните, обезсмислят вземането на някои антибиотици.

Начинът на употреба

Преди хранене означава 10 минути преди сядане на масата.
По време на хранене - можете да вземете лекарството и веднага след това да хапнете.
След хранене - медикаментът се приема половин час, след като започнете да закусвате, обядвате или вечеряте, т. е. на пълен стомах.
На гладно – не по-рано от осем часа след вечерята и един час преди закуската.

Срокът на годност и съхранението

Много съвременни лекарства съдържат взривоопасни от гледна точка на химията вещества, следователно, дори в инструкцията да пише, че се съхраняват при температура 6°С с дъното нагоре, във ваш интерес е да се съобразите с нея. Когато препаратът трябва да се пази на сухо, той няма място в банята ви. Прохладно означава да го държите в хладилника с терморегулатор, поставен на 7°С, стайната температура пък варира от 16 до 23°С. Никога не вземайте медикаменти с изтекъл срок на годност - те са много по-опасни от вкиснатото прясно мляко и позеленелите колбаси.

Несъвместимости

Антибиотиците от тетрациклиновата група и препаратите, съдържащи кофеин, изключват консумацията на мляко, айран, извара, сирене - пристъпите ли това правило, просто няма да ви подействат.
Съдържащите желязо медикаменти не бива да се съчетават с кафе, чай, мляко, зърнени храни - образуват се трудно разграждащи се съединения и желязото не се усвоява.
Калциевите препарати - с газирани напитки и сокове, съдържащи лимонена киселина, защото минералът не се усвоява.
Еритромицин и ампицилин - с неутрализиращи ги плодови и зеленчукови сокове.
Бисептол - с месо, риба, кашкавал, бобови растения, съдържащи много белтъчини (лечебният ефект намалява).
Аспирин и лекарствата, в които присъства - с масло, сметана, тлъсти храни.
Парацетамол, бисептол - със сини сливи, цвекло, сладки и тестени изделия, слабителни.
Аналгин, панадол, парацетамол - с пушени храни, за да се избегне образуването на канцерогенни вещества.
Сулфамидни препарати - със зелена залата, спанак, мляко, тестени изделия.

Не казвайте „наздраве"

Алкохол + аспирин = язва на стомаха.
Алкохол + повишаващи кръвното налягане кофеин, ефедрин, колдрекс = хипертонична криза.
Алкохол + парацетамол или панадол = увреждане на черния дроб.
Алкохол + лекарства за диабетици = рязко спадане на кръвната захар, дори кома,
Алкохол + сънотворни = отравяне.
Алкохол + нитроглицерин при болки в сърцето = алергичен пристъп.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Майнау - островът на цветята

Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа. В уникал...

Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...

Вкусотии с кускус

Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...

Витражите в съвременното жилище

Кой може да си позволи витражни стъкла в дома си? ВИП класата, истинските ценители с добър доход или обикновените хора, които имат и вкуса, и желанието да се радват на витража в своето жилище? Ще се...

Начало