Още рецепти » Как се прави медовина

 Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Този начин се използва много рядко, понеже напитката е по-слаба на аромат.
Приготвянето на силната медовина не е трудно. За да се получат 5 л напитка са необходими 5 л мека, дестилирана вода, в която се разтварят около 2 кг чист мед. Сместта се вари заедно с 10 г канела, начупена на дребни късчета и 7-8 г карамфилчета, докато течността се намали до половина. Пяната се отстранява. Съдът трябва да е захлупен и съвършено чист без каквато и да е миризма. Вкусът ще стане фантастичен, ако прибавите около 20 мл хубав коняк и корите на 2 лимона.
После охладете топлата течност до 30-32 градуса. Може да налеете в дамаджана или в стъклени бутилки. На тапите се поставя отдушник, понеже ще има макар и слаба алкохолна ферментация. За да започне се добавя около 4-5 г хлебна мая.
Преди разливането добре е да прецедите медовината през фино, чисто платно. За около 20 дни ще протече алкохолната ферментация при температура в помещението около 20 градуса. Периодично дегустирайте и щом ви хареса, значи става за пиене. Бъдещото съхранение обаче трябва да е при около 8-10 градуса.
Медовината се консумира охладена при около 12 градуса и има приятна резливост. Тя е същевременно приятно, освежително, хранително, диетично питие. Подхранва организма и регулира храносмилането. Алкохолът й е около 3-4 градуса.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Страх ме е да летя със самолет

Статистически погледнато, във всеки ред от три седалки в пътнически самолет, седи поне един пасажер, който би предпочел да е някъде другаде. Потните му длани стискат здраво подлакътниците при изли...

Подгответе цитрусите за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Ушите ми заглъхват

Не изпитвате страх от летене, но пък при всяко излитане и кацане на самолета ушите ви заглъхват, а това често е придружено със силни болки. Причината Вътрешната част на тъпанчето е свързан...

Виж Неапол и ...

Отдавна е известно, че прочутата фраза е плод на недоразумение. Неапол обаче е интересен град и ако успеете да се абстрахирате от мръсотията, която ви съпътства навсякъде, ще прекарате тук приятно и щ...

Начало