Още рецепти » Вашата млечна кухня

 Вашата млечна кухня

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС

Мляко с ориз и пюре от ябълки

Прoдукти: 5 ч.ч. прясно мляко, 3/4 ч.ч. ориз, 3/4 ч.ч. захар, половин пакетче краве масло, 3-4 ябълки, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, нарязваме на парченца ябълките и ги варим в малко вода до омекване. Прецеждаме през гевгир и подслаждаме на вкус. Сваряваме ориза в млякото, разбъркваме с маслото, захарта, щипка сол и ябълковото пюре и изсипваме в купички.

МАРГАРИТА АНГЕЛОВА, гр.СОФИЯ

Френски макарони

Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 125 мл прясно мляко, 100 г брашно, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, галета за формата

Нaчин на приготвяне: Бием маслото на пяна. Прибавяме лъжица по лъжица брашното, жълтъците, млякото и подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Разбиваме на сняг белтъците. Прибавяме ги на части към сместа, като внимателно разбъркваме. Изсипваме полученото тесто в намазнена и поръсена с галета пудингова форма, която слагаме в по-голям съд с вода и варим на водна баня около 30 мин. Когато сместа изстине, я нарязваме на ивички. Поднасяме я с бульон или месна супа.

Полента

Прoдукти: 3 яйца, 250 мл прясно мляко, 200 г брашно, 200 г настърган кашкавал, сол, 2-3 с.л. масло

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер жълтъците. Прибавяме брашното и на части прясното мляко. Правим гладка смес, в която слагаме половината от настъргания кашкавал. Белтъците бием на твърд сняг, внимателно ги объркваме в брашняната смес, изсипваме я в намазнена тавичка, слагаме я на водна баня и печем в умерена фурна около 40 мин. Изстиналата смес нарязваме на лентички или ромбчета, които заливаме с препържено масло и наръсваме с остатъка от кашкавала.

Крем спанак

Прoдукти: около 1 кг спанак, 2 с.л. брашно, 100 мл прясно мляко, сол, черен пипер, 1 жълтък, 2-3 с.л. масло

Нaчин на приготвяне: Измития и изчистен спанак сваряваме в кипяща подсолена вода, след което отцеждаме и го пасираме. Правим светла запръжка от маслото и брашното, която разреждаме на гладка каша с топлото прясно мляко. Объркваме кашата със спаначеното пюре и го подправяме със сол, черен пипер и жълтъка, докато е още на котлона. Поднасяме с котлети, панирана шунка, печени наденички, пържени яйца и пр.

ЕЛЕНА СТОЯНОВА, гр. СЛИВЕН

Пълнени чушки с мляко и сирене

Продукти за 4 порции: 1 кг чушки “Долма”, 250 г сирене, 2-3 яйца, сол, 4 виенски кифли, малко прясно мляко, черен пипер, 2 здрави месести домата, ситно нарязан магданоз, щипка захар, 50 г масло

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на измитите чушки, изчистваме ги от семките и леко ги посоляваме отвътре. Попарваме доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Поръсваме със сол, щипка захар и черен пипер и ги смесваме с накиснатите в мляко и отцедени кифли, разбитите със сиренето яйца и магданоза. Разбъркваме хубаво плънката, пълним доматите, захлупваме ги с капачетата и ги нареждаме в тавичка, в която сме сложили мазнина /може и олио/. Печем, докато по чушките се появят кафяви петна. Сервираме с кисело мляко.

Яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 4 по-големи пресни яйца, 1 кг по-гъсто кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, сол, 3-4 с.л. масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, 2 л вода

Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето по порциите /в по-дълбоки купички/. Прибавяме подлученото с чесъна кисело мляко и разбъркваме. В дълбока тенджера възвираме водата със сол и оцет. Чупим в кипящата вода яйцата едно по едно и ги вадим с решетеста лъжица, когато белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме върху млечната подложка по 1 яйце. Препържваме червения пипер в маслото и поливаме върху всяко яйце.

Суфле от грис

Прoдукти: 50 г грис, 150 г пудра захар, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, 2 с.л. масло, 5 яйца, пудра захар за поръсване, сладко от вишни за намазване.
Нaчин на приготвяне: Възвираме млякото със захарта, намаляваме котлона и прибавяме гриста. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти /около 10 мин./. Сваляме от котлона и прибавяме маслото и лимоновата кора. Разбъркваме, докато маслото се стопи. Щом сместа поизстине, разбиваме един по един жълтъците в нея, като след всеки бием по 2-3 мин. Разбиваме на гъст сняг белтъците и ги объркваме в грисовата смес на части. Намазняваме пудингова форма, изсипваме в нея суфлето и печем на водна баня не повече от 30 мин. Изстиналото суфле обръщаме в тортена чиния, намазваме го с вишнево сладко и го наръсваме с пудра захар.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Шунково руло с млечен сос

Прoдукти: 75 г брашно, 225 мл прясно мляко, 1,5 с.л. олио, 3 яйца, 1 връзка копър, 400 г кашкавал, 400 г шунка, 200 г заквасена сметана, 100 г цедено кисело мляко, 2 ч.л. настърган хрян, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от брашното, яйцата, млякото и олиото. Оставяме го за 30 минути, след което го разстиламе на тънък слой върху намаслена хартия за печене. Изпичаме за 12 минути при 200°С. Смесваме 3 стръка копър с хряна, кашкавала и сметаната и подправяме с черен пипер и сол. С тази смес мажем тестото и отгоре, а след това нареждаме тънки резени от шунката. Навиваме внимателно на руло и поставяме за 2 часа в хладилника. Смесваме изцеденото мляко с останалата част от ситно нарязания копър, сол и черен пипер. Готовото руло нарязваме на резени и заливаме с млечния сос. По желание можем да подправим с чесън.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Зелен омлет

Прoдукти: 7 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. пресен зелен фасул, 1 ч.ч. грах, 1 връзка пресен лук, 2 с.л. узо, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме граха и зеления фасул за 20 минути. Разбиваме яйцата в голям съд, сипваме узото, олиото и прясното мляко. Прибавяме сварения фасул, граха и ситно нарязания зелен лук. Подправяме с джоджен, черен пипер и сол. Загряваме голям тефлонов тиган на котлона и сипваме зеленчуците в него. Похлупваме омлета и пържим от всяка страна по 10 минути. По желание гарнираме с кисело мляко.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Млечен хайвер “Трикольор”

Продукти за 6 порции: 500 г извара, 500 г гъсто кисело мляко, 1 опаковка лека майонеза, 1 малка глава лук, 2-3 с.л. галета, 1 ч.л. смлян черен пипер, сокът от половин лимон, сол, 10 зелени маслини, 4-5 репички.

Нaчин на приготвяне: Намачкваме хубаво изварата, добавяме киселото мляко, майонезата, настъргания на ситно лук, лимоновия сок и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме продуктите до получаване на хомогенна смес. Накрая, в зависимост от гъстотата, добавяме 2-3 л. галета. Изсипваме хайвера в подходяща чиния като конус. Украсяваме с маслините по средата, а с репичките от долната страна. Поднасяме с препечени филйки хляб.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с.ЯВРОВО

Моркови с мляко

Прoдукти: 500 г моркови, 2 ч.ч. прясно мляко, масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и сваряваме нарязаните на кръгчета моркови. Отцеждаме ги и заливаме с прясното мляко. Варим ги захлупени до изпаряване на млякото. Прибавяме бучка масло и посоляваме. Поднасяме морковите като гарнитура към печено месо.

Пиле в млечен сос

Прoдукти: 1 пиле на парчета, 1 каф.л. къри, 2 скилидки чесън, 1 каф.л. джинджифил, 2 зелени лимона, 2 кофички кисело мляко, 1 каф.л. кимион, 3 с.л. зехтин, 1 връзка зелен лук, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Обелваме и счукваме чесъна. Смесваме го с лимона, подправките и изсипваме в купа заедно с киселото мляко. Добавяме зехтин. С тази марината заливаме парчетата пилешко месо и оставяме в хладилник за 3 часа. След това запичаме месото в тиган с малко мазнина. Сервираме пилето върху канапе от сварен ориз, полято с млечния сос.

ДИМИТРИНА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Десерт “Послушко”

Прoдукти: 3 кофички плодово кисело мляко, 1 к.ч. компот от ягоди, 1 к.ч. компот от малини, 1 к.ч. компот от кайсии, 1/2 к.ч. смлени орехи, 1 шоколад, бисквити “Котешко езиче”

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме всяка кофичка кисело мляко поотделно. Получените топки подреждаме в подходящи купички. Всяка чаша компот разбиваме поотделно на нектар. Правим подходяща вдлъбнатина в млечните топки. Заливаме всяка топка с получения нектар, поръсваме със смлените орехи и украсяваме с бисквитки и настърган шоколад. Оставяме в хладилника за 1 час и сервираме студен.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Кебап с кисело мляко

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 2 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. олио, 4 яйца, 1 ч.л.червен пипер, 30 г прясно масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме 15 минути в сгорещено олио. Прибавяме ситно нарязания лук и пържим още 10 минути. Поръсваме с червения пипер и заливаме с 1 ч.ч. гореща вода. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол. Изсипваме кебапа в глинен гювеч, захлупваме и варим 40 минути. Когато месото омекне, заливаме с разбитите с киселото мляко яйца и запичаме, докато хване розова коричка. Преди сервиране поливаме с горещо масло и поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Агнешко бутче с кисело мляко

Продукти за 4 порции: 1 агнешко бутче, 1 кофичка кисело мляко, 5 яйца, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и осоляваме бутчето, заливаме го с мазнина и запичаме в силна фурна. По време на печенето няколко пъти го обръщаме, поливаме го с топла вода и със соса, който е пуснало. Преди да извадим бутчето, го поръсваме със смлян черен пипер и заливаме с яйцата, предварително разбити с кисело мляко. Оставяме във фурната, докато се запекат яйцата, изваждаме и поръсваме с магданоз.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Тиквички пълнени с хляб и сирене

Прoдукти: 4 тиквички, 150 г сирене, 100 г сух хляб (без кората), 4 с.л. сметана, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. бяло вино, 2-3 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквичките добре и ги пускаме за 10 минути във вряща подсолена вода. Изваждаме ги, отцеждаме и разрязваме на половинки. Като изстинат, издълбаваме леко половинките и поръсваме със сол и черен пипер. Накисваме хлаба в прясното мляко и смесваме със сметаната, натрошеното сирене, счукания чесън и виното. Разбъркваме сместа добре и напълваме издълбаните тиквички. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна около 20-25 минути.

Банички “Аламинутки”

Прoдукти: 500 г кисело мляко, 200 г натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 яйце, 1/2 ч.л. сол, 2-3 с.л. олио, брашно, масло, малко кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме содата с киселото мляко, солта и останалите продукти и замесваме меко тесто. Разпределяме го на 12 топки и ги нареждаме в намазнена тавичка. На всяка топка правим вдлъбнатинка (с пръст потопен в брашно) и слагаме в нея парченце масло и кашкавал. Намазваме баничките с яйце и печем в умерена фурна.

Мусака с чушки и сирене

Прoдукти: 1,5 кг чушки, 400 г сирене, 2 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2 жълтъка, 1 с.л. брашно, олио, половин връзка магданоз, черен пипер, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Почистените от семето чушки издълбаваме, изпичаме и обелваме. Срязваме ги на две и разтваряме. В намаслена тавичка редим пласт чушки, ред натрошено сирене. Поръсваме с олио и продължаваме в същия ред до изчерпване на продуктите. От разбитите яйца, заедно с двата жълтъка, киселото мляко и брашното правим заливка и я изсипваме върху чешките. Отгоре поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз. Запичаме мусаката в умерена фурна.

ИВАНКА АНКОВА с.ИСКРЕЦ

Яйца с кашкавал

Продукти за 4 порции: 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 100 г кашкавал, 40 г краве масло, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с малко сол. Към тях сипваме бавно млякото, като продължаваме биенето. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Отгоре наръсваме настъргания кашкавал. Покриваме с парченца масло и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме с кисело мляко.

Юфка с конфитюр на фурна

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 г юфка, 4 яйца, 150 г захар, 150 г конфитюр.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, след което я изплакваме със студена вода и я изсипваме в намаслена тавичка. Слагаме отгоре парченца от конфитюра и заливаме с яйцата, които сме разбили с млякото и захарта. Печем в умерено загрята фурна.

Кекс със сирене

Прoдукти: 250 г кисело мляко, 1 бакпулвер, 200 г краве сирене, 100 г краве масло, 2 яйца, 300-350 г брашно.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме леко маслото, прибавяме едно по едно яйцата, а след това - киселото мляко, в което сме разтворили бакпулвера, сиренето, натрошено с вилица, и брашното. Разбъркваме леко. Изсипваме сместа в намаслена тавичка. По желание отгоре настъргваме малко кашкавал. Печем в умерена фурна. Сервираме кекса топъл, като го нарязваме на малки квадратчета.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си завъдите мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като пирински чай, има антимикробно и противовъзпалително действие. Много е полезен и при анемии. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещ...

На гости на Златна Прага

Съществува легенда, че принцеса Либуз, най-високопоставената жена в племето на чехите, притежавала дарба да вижда в бъдещето. Тя предсказала появата на град над река Вълтава, в който ще бъде построен ...

От какво се нуждае вашето дете?

Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...

Какво да сготвим със сушени сливи

Зрял фасул със сини сливи Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1 ч.ч. сушени сини сливи, 2 с.л. краве масло, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. захар, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол...

Начало