Кулинарни рецепти » Соленки с кайма и праз

 Соленки с кайма и праз

Продукти:

• 250 г брашно
• 2 к.ч. хладка вода
• 3 с.л. олио
• 10 г мая
• 1/2 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. лимонов сок

За плънката:

• 50 г сирене
• 125 г кайма /смес/
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. стрита чубрица
• 1/2 ч.л. черен пипер
• 1 яйце
• 30 г настърган кашкавал
• 1 стрък праз

Начин на приготвяне:

В 2 с.л. олио задушаваме дребно нарязания праз. След като омекне, добавяме каймата. Когато тя стане на ронлива маса, прибавяме доматеното пюре, стритата чубрица, натрошеното сирене, черния пипер, белтъка от яйцето и сол на вкус. Охлаждаме получения пълнеж.

Замесваме тесто от брашното, водата, в която сме разтворили маята и захарта, олиото, солта и лимоновия сок. Разделяме тестото на две топки.

От едната разточваме правоъгълна кора, дебела около 2 мм, която разрязваме на три ленти. Върху тях разпределяме половината от пълнежа. Навиваме лентите на тънки рула, нарязваме ги на парчета и ги подреждаме в съд за печене.

Останалото тесто разделяме на три части и разточваме на кръгове, които разрязваме на сектори и разпределяме върху секторите останалата плънка. Увиваме кифлички.

Намазваме соленките с жълтъка, поръсваме с настърган кашкавал и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Пиле по персийски

Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало